Hovedinnhold

Mest mobbing på minoritetsskoler

MANGE JERN I ILDEN: Venstre-politiker Abid Q. Raja får kritikk for sin rolle i Likestillings- og integreringsnemda. Foto: FRODE HANSEN/VG Foto:
MANGE JERN I ILDEN: Venstre-politiker Abid Q. Raja får kritikk for sin rolle i Likestillings- og integreringsnemda. Foto: FRODE HANSEN/VG Foto:
Skoler med mange minoritetselever sliter mer med mobbing enn mer homogene skoler, viser Elevundersøkelsen 2009.

Denne saken handler om:

På skoler som har mer enn 10 minoritetsspråklige elever, og en totalandel på mer enn 15 prosent, oppgir 10,4 prosent av elevene at de mobbes to til tre ganger i måneden eller oftere - langt mer enn det nasjonale gjennomsnittet på 8,5 prosent.

På skoler som har færre enn ti elever med minoritetsbakgrunn, oppgir bare 6,9 prosent av elevene at de mobbes, godt under landsgjennomsnittet, skriver Dagsavisen.

LES OGSÅ:Stor kampanje mot digital mobbing

- Systemet svikter

Venstrepolitiker Abid Q. Raja mener systemet svikter og er ikke overrasket over resultatene.

- Flere barn med minoritetsbakgrunn blir mobbet og slått hjemme, de er utsatt for såkalt oppdragervold. Da er det mange som viser motmakt gjennom å ta igjen mot andre medelever, mener Raja.

Han viser til at mange innvandrerforeldre har en bakgrunn fra ikke-vestlige u-land som skiller seg fullstendig fra den norske.

- Det er systemet som svikter når det ikke klarer å korrigere foreldrenes oppførsel gjennom utdanning, informasjon og opplæring, sier venstrepolitikeren.

Klær

Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) tror mobbing kan være en måte å utøve sosial kontroll på blant elever med minoritetsbakgrunn.

- Særlig jenter har gitt uttrykk overfor meg at de blir møtt med forventninger om å gå kledd på en bestemt måte. Hvis ikke, kan de bli mobbet av både mannlige og kvinnelige medelever fordi de er blitt for norske, sier Tajik.

Tajik varsler at hun vil kontakte kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) og be om en nærmere undersøkelse om hvorfor skoler med mange minoritetsspråklige kommer dårlig ut på mobbestatistikken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks