Hovedinnhold

Kristin stemples som feig etter mobbekrig-erklæring

ÅPNER FOR OLJE: SV-leder Kristin Halvorsen er ikke avvisende til å lete etter olje i nord. Foto: Scanpix
ÅPNER FOR OLJE: SV-leder Kristin Halvorsen er ikke avvisende til å lete etter olje i nord. Foto: Scanpix
STORTINGET (VG Nett) Elevorganisasjonen og Frp mener Kristin Halvorsen er feig når hun erklærer krig mot mobbing uten å vise politisk ammunisjon.

Denne saken handler om:

Kristin Halvorsen inntok sjefsstolen i Kunnskapsdepartementet i forrige uke med å erklære krig mot mobbing over én avisside i VG.

Les også:Dramatisk økning i mobbing på skoler

Hun unnlot samtidig å komme med det hun kalte en programerklæring og dermed holdt hun tett om hvordan hun skulle vinne kampen.

Hvordan blir man kvitt mobbing i skolen?Si din mening og skriv inn ditt forslag her!

Fremskrittspartiets Mette Hanekamhaug i Kirke- og utdanningskomiteen på Stortinget er frustrert over den nye kunnskapsministeren.

- Jeg synes det er feigt av Kristin Halvorsen. Det er feigt som er ordet. Vi er alle i stand til å si mange fine ord, men det er beklagelig og trist at hun ikke viser mer konkret vilje til handling, sier hun til VG Nett.

- Bare dumt å si det

Hanekamhaug er overrasket over at SV-lederen ikke kunne presentere ett eneste tiltak mot mobbing da hun erklærte krigen hun skulle føre. Frp-representanten fra Møre og Romsdal får støtte fra elevorganisasjonen som også langt på vei gir kunnskapsministeren stryk for utspillet.

Undersøkelse:Mer mobbing i skolen

SAVNER TILTAK: Frps Mette Hanekamhaug mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen skulle ha presentert konkrete tiltak mot mobbing. Foto: Scanpix
SAVNER TILTAK: Frps Mette Hanekamhaug mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen skulle ha presentert konkrete tiltak mot mobbing. Foto: Scanpix

- Vi ønsker konkrete tiltak og det er på tide at noen gjør noe mot mobbing, sier leder i organisasjonen, Ingrid Husby Liland til VG Nett.

- Frp mener Kristin Halvorsen er feig som ikke er mer konkret i sin krigserklæring mot mobbing. Er du enig i det?

- Selvsagt. Det er alltid veldig rart når folk sier at de skal kjempe mot mobbing uten å ta opp noe konkret. Da blir det bare dumt å si det, mener hun.

Les også:Homofile gutter mobber mest

Mobbekampanjen stilnet

Lederen i Elevorganisasjonen påpeker samtidig at det å ha fokus på mobbing kan hjelpe til på veien mot å avskaffe problemet og gir den ferske kunnskapsministeren skryt for det.

Og det har Kristin Halvorsen:

- Det er viktig at vi har fokus på å avskaffe mobbing, og jeg er glad for at organisasjoner og stortingsrepresentanter er utålmodig i forhold til det. Og det er ingen ting som er bedre enn om vi kan ha en tverrpolitisk enighet om at vi skal få ned mobbingen i norsk skole, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til VG Nett.

Hun er klar på at hennes mål er at ingen elever skal grue seg til å gå på skolen, åpne en sms eller mail eller logge seg på Facebook eller andre sosiale medier. Halvorsen gjør det klart at mobbing er en av de sakene som ligger øverst i bunken av det hun vil prioritere i sin nye jobb.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og hans andre regjering kom i 2002 med «Manifest mot mobbing». Antimobbeprogrammer ble startet opp på en rekke skoler landet over.

I fjor, etter tre og et halvt år med Stoltenberg-regjeringen og med nåværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen som finansminister, kunne Bergens Tidende melde om en stopp i satsingen.

Da var tallenes klare tale at kun en tredjedel av skolene i Norge hadde startet opp et av de antimobbe- eller atferdsforbedringsprogrammene som ble tilbudt.

- Jeg tror mye handler om bevisstgjøring og systematisk arbeid. Og dette er noe vi må ta tak i hele tiden, og vi tar tak i mobbing nå, forsikrer Halvorsen og legger til:

- Jeg oppfordrer alle skoler til å bruke de antimobbing-programmene som er tilgjengelig.

- Hvorfor tror du færre og færre skoler har tatt i bruk disse programmene den siste tiden?

- Jeg synes det er vanskelig å peke på en spesiell grunn til det. Dette er noe jeg vil se på fremover og vi skal prøve å finne ut av hva som kan gjøres for at flere tar i bruk de tiltakene som er tilgjengelig, svarer hun.

Mobbeforslag nedstemt

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at kun ni av landets skoler startet opp med mobbeprogram i fjor.

- Dette er for dårlig, mener Frps representant i utdanningskomiteen på Stortinget.

I mai i år fremmet hennes partifeller, Frp-duoen Anders Anundsen og Jon Jæger Gåsvatn flere tiltak som de mente ville styrke arbeidet mot mobbing i skolen.

** Et av tiltakene var å innføre instrukser for hvordan mobbere bør tvangsflyttes fra en skole dersom eleven mobber andre.

** Et annet var å opprette et eget skoleombud for å ivareta mobbede elevers rettigheter.

** Frp ønsket også å sikre mobbeofres rett til erstatning fra skoleeiere som har sviktet i kampen mot mobbing.

Forslagene ble nedstemt i Stortinget, men kunnskapsminister Halvorsen er ikke fremmed for å støtte forslaget om blant annet eget skoleombud.

- Vi har et eget elevombud i 11 fylker allerede. Men vi skal se på alle tiltak som kan fungere, sier hun til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks