Hovedinnhold

Når mobbing blir vold:

Hengt ut på Facebook i brutal mobbevideo

Gutt (12) ble mobbet, slått og filmet

MOR TIL MOBBEOFFER: Sønnen til Bergens-kvinnen opplevde alle skolebarns mareritt. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MOR TIL MOBBEOFFER: Sønnen til Bergens-kvinnen opplevde alle skolebarns mareritt. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BERGEN (VG Nett) Med hendene foran ansiktet ble 12-åringen mobbet, filmet og slått, før videoen havnet på Facebook. Gutten gikk aldri tilbake til Løvås skole.

Denne saken handler om:

Tips oss

  • Det er mobbing når en gruppe eller en person gjentatte ganger og over tid plager et offer.
  • Mobbing forutsetter et ujevnt styrkeforhold mellom plagere og offer.
  • Mobbing er et virkemiddel for at plagerne skal tilegne seg makt slik at de kan oppnå personlige fordeler.
  • Plagingen utføres av hele gruppen av overgripere eller av ett eller flere medlemmer på vegne av gruppen.
  • Kilde: Manifest mot Mobbing
VG skriver om mobbing.

Barneskoleeleven fra Bergen ble banket opp i gangen like utenfor klasserommet mai i fjor. Læreren hadde ikke gått ennå, det var fortsatt elever inne. I løpet av noen sekunder skjedde det. Tre gutter gikk til angrep på ham. En av dem slo. En annen ropte at han skulle slå. Den tredje filmet.

De publiserte filmen på nettsamfunnet Facebook. Der fortsatte mobbingen.

Se videoen på Bergensavisens nettside her (sterke bilder) 

- Det er fortsatt vanskelig å forholde seg til, sier moren til mobbeofferet.

Hun var den siste som fikk vite noe.

Til leserne:VG Nett har valgt å lenke til videoen som er publisert på ba.no/Bergensavisen fordi den dokumenterer brutaliteten i det som er hverdagen for svært mange skolebarn i Norge. Det skjer i samråd med offerets familie. Videoen viser alvoret, og underbygger hvor viktig det er å øke innsatsen mot mobbing.

Ringte selv

Det var en mor ved skolen som oppdaget og informerte om mobbevideoen. Hun kontaktet skolen umiddelbart. Samme dag hadde skoleledelsen samtaler med guttene. Hjemme hos gutten som ble utsatt visste de fortsatt ingenting. Senere, sent på kvelden, fikk moren høre det av andre.

- Jeg jobbet kveldsvakt da jeg fikk en telefon fra en journalist. Jeg kontaktet læreren, som ba meg snakke med rektor. Jeg burde ha blitt varslet umiddelbart, men opplevde i stedet at skolen håndterte situasjonen svært dårlig.

Rektor Stein Larsen ved Løvås skole innrømmer overfor VG Nett at mobbeofferets mor ble varslet sent.

- Da vi ble kjent med videoen som lå på Facebook samlet vi raskt sammen lærerne på trinnet. Vi fikk videoen fjernet fra nettet, vi snakket med elevene, og foreldrene. Vi varslet foreldrene klokken 18.30. Det burde skjedd tidligere.

SAMLESIDE: LES ALLE BRY DEG-SAKENE HER 

Rektoren forklarer det med at de ikke oppfattet alvoret med en gang.
- Vi forsøkte å løse saken på best mulig måte, men anså ikke dimensjonene for å være så store som de faktisk ble.

Guttene ble anmeldt, saken ble henlagt av politiet.

Byttet skole

En fersk undersøkelse Infact har gjort for VG viser at kun 1 av 50 mener det er riktig at mobbeoffer må bytte skole. Allikevel er det ofte det som skjer.

BRY DEG! AVLEGG VGS MOBBELØFTE HER 

Da 12-åringen fra Løvås kom hjem fra skolen den dagen videoen ble kjent, ville han ikke tilbake. Han byttet skole.

- Han ville ikke tilbake. Dette var i mai, og han var ikke på skolen mer det skoleåret, forteller moren.

Gutten snakker ikke mye om det som skjedde, men er tidvis tydelig preget av det som skjedde. Moren forteller at han ble tydelig rørt da en journalist i Bergensavisen skrev et åpent brev til ham:

«Over deg står en større gutt. Gråtkvalt og redd ber du om at han ikke må slå. Du holder hendene for ansiktet og ber igjen, «vær så snill, ikke slå meg!», står det i brevet.

Les BA-journalist Bjørn O. Mørch Larsens sitt åpne brev til gutten i mobbevideoen her 

Digitale ofre

Tall fra Medietilsynets undersøkelse fra 2010 viser at én av ti mellom 9 og 16 år, tilsvarende 50.000 barn, opplever digital mobbing. Moren til gutten fra Bergen har flere råd til foreldre, i arbeidet med holdningsskapende oppdragelse.

- Det er veldig enkelt å mobbe andre via mobiltelefoner, chatteforum og ulike internettsamfunn, som Facebook. Det er veldig enkelt å sjekke hvilke nettsider ungen din er innom. Be de spare på loggene slik at du kan lese dem hvis du vil. Det handler om å vise tillit, men samtidig kontrollere.

- Toleransen hos våre barn er en annen en hos foreldregenerasjonen, i forhold til voldelige TV-spill og digitale utfordringer. Digital mobbing skjer i det skjulte, men er fullt mulig å oppdage, presiserer hun.

- Nytt overgrep

MOBBEEKSPERT: Stian Lindbøl leder Trygg bruk-senteret til Medietilsynet. Foto: Kristian Helgesen
MOBBEEKSPERT: Stian Lindbøl leder Trygg bruk-senteret til Medietilsynet. Foto: Kristian Helgesen

VGs mobbeekspert Stian Lindbøl fra Medietilsynet, underbygger hvor stor ekstrabelastning en voldsepisode skaper når den i tillegg publiseres for et større publikum.

I denne saken fra Bergen fortsatte mobbingen på Facebook, i kommentarfeltet under videoen.

- Uansett om man opplever tilbakemelding basert på publiseringen på nettet, eller om bare tanken på det dukker opp, er det en ekstrabelastning. Det at andre kan overvære din fornedrelse som underholdning blir et ekstra overgrep, sier
Lindbøl i Medietilsynet, som leder Trygg bruk-senteret.

HAR DU INNSPILL, TANKER ELLER TIPS OM MOBBING? Send en epost til brydeg@vg.no

- En vekker

Episoden ved Løvås skole skjedde samtidig som den var i oppstartsfasen av antimobbeprogrammet Pals. Rektor Stein Larsen sier hendelsen var en vekker for hele skolemiljøet.

- Vi bruker denne episoden som en påminner til alle. Hendelsen ble tydelig dokumentert gjennom filmen som ble publisert, og jeg opplever at vi alle har en lavere terskel for å gripe inn i det som kan utarte seg. Samtidig har vi hyppigere inspeksjoner i friminuttene, elevene er flinkere til å si god morgen og holde døra for hverandre, og vise respekt.

Skolen økte bemanningen på trinnet resten av det skoleåret.

- Vi innførte tilsyn langs skoleveien og omdirigerte enkelte slik at alle skulle føle seg trygge. Å skape en mobbefri skole er et langsiktig arbeid, men vi gjør alt vi kan.

Delta i VGs egen Facebookgruppe. Her får du tips og råd, diskusjoner og sterke historier om mobbing. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks