Hovedinnhold

Halvparten av skolene uten rutiner for å unngå mobbing

Halvparten av landets skoler bryter barnas arbeidsmiljølov ved at de mangler gode rutiner i kampen mot mobbing, viser en rapport som Nifu Step har laget for Utdanningsdirektoratet.

Denne saken handler om:

Siden 2003 er norske skoler lovpålagt å ha et forsvarlig system for hvordan man håndterer og følger opp mobbesaker. Et slikt system innebærer skriftlige rutiner, noe halvparten av skolene mangler.

Les også:Ny studie viser hvorfor barn blir avvist og mobbet

- Det er svært alvorlig at halvparten av skolene ikke har etterlevd loven, som nå er i sitt sjuende år, sier forsker Nils Vibe ved Nifu Step til Dagsavisen.

Ifølge Senter for atferdsforskning blir opptil 50.000 elever mobbet hver eneste uke.

Les også:Mest mobbing på minoritetsskoler

Mye av mobbingen kunne ha vært unngått hvis alle skoler på forhånd hadde laget en plan og utformet skriftlige rutiner for hvordan de skal ta tak i dette, mener Vibe.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) sier det ikke er godt nok at kun halvparten av skolene har rutiner.

Hun forventer nå at skoleleder, kommuner og fylker reagerer umiddelbart og får på plass rutiner i tråd med lovverket.

- Vi har jobbet lenge med å stramme opp skolenes arbeid mot mobbing. I 2009 ble de, gjennom en endring i opplæringsloven, pålagt å utforme en årlig tilstandsrapport om læringsmiljøet. I år og neste år vil det bli ført tilsyn med skolenes læringsmiljø, sier Halvorsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks