Hovedinnhold

Ekspert: Politikken mot mobbing er mislykket

<p>KRITISK: Spesialrådgiver André Baraldsnes mener at hverken politikere eller skolene har vært utholdende eller bestemte nok i forhold til å bruke forskningsbaserte mobbetiltakene som virker.</p>

KRITISK: Spesialrådgiver André Baraldsnes mener at hverken politikere eller skolene har vært utholdende eller bestemte nok i forhold til å bruke forskningsbaserte mobbetiltakene som virker.

Foto: Privat
En av Norges fremste eksperter på mobbing, spesialrådgiver André Baraldsnes, mener politikere og skoleledere ikke har vært flinke nok i arbeidet mot mobbing.

Denne saken handler om:

– Vi vet hva som virker, men vi gjør det ikke, mener Baraldsnes som jobber ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unges psykiske helse i Bergen.

Han sier at hverken politikere eller skolene har vært utholdende eller bestemte nok i forhold til å bruke forskningsbaserte tiltakene som virker.

– Noen skoler får det ikke til, eller de gjør for lite av bekvemmelighetshensyn. Andre skoler har vært forvirret og valgt for mange ulike typer tiltak. Atter andre sitter bare og venter på forskningsresultater. I meg skaper dette en blanding av fortvilelse og sinne, fordi vi sitter med kunnskap som kanskje kunne ha hindret at en flott ungdom forsvant fra oss.

Les også: Fortvilet mor: Umulig å flytte mobber til ny skole

Søndag fortalte VG+ historien om mangemillionæren og trebarnsfaren Einar Øgrey Brandsdal (40) fra Kristiansand som skammer seg over at han var en mobberi skolegården i Kristiansand: « Jeg sto og brølte av latter når andre hadde det vondt. Først mange år senere forsto jeg hvor ydmykende de følte det».

VG har snakket med elever ved skolen som i ettertid har slitt med depresjon, angst og selvmordstanker. Flere beskriver en et fravær av lærerinvolvering ved denne skolen på 90-tallet.

Baraldsens mener at nettopp voksne støttespillere er avgjørende for barn som blir mobbet: Lærere, helsesøster og foreldre, i tillegg til venner som stiller opp.

– Skolen må ha tydelig krav til alle sine ansatte. De må vite hva de skal gjøre når mobbing oppdages. Det skal være en fast prosedyre og rutine, sier Baraldsnes.

VG Spesial: Les historien om Odin

Mer innsats før

Baraldsnes begynte å jobbe med mobbeproblematikken på slutten av 90-tallet. Den gang var kampen mot mobbing en nasjonal satsning og dugnad, frontet av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

– Det var en veldig kraft i det. På den tiden trodde jeg virkelig at arbeidet vårt skulle få mye større konsekvenser enn det det faktisk har fått.

Ofte har han følt fortvilelse.

– Når et barn sier at det ønsker at et annet barn skal dø … Jeg husker en lærer i Sogn og Fjordane som mobbet en elev og brukte elevens svakheter med dysleksi til å latterliggjøre henne foran hele klassen. Læreren slo kulepennen i takt mot pulten hennes i det tempoet han ville at eleven skulle lese. Det er en umenneskelig handling, som skjærer meg i hjertet.

Les også: Morten Harket om fortiden som mobbeoffer

Trenger gode støttespillere

Baraldsnes mener norsk skole trenger trygge voksne som sier i fra hvordan det skal være på deres skole, som i tillegg sprer trygghet blant barn og voksne.

– Dette er kjernen i forhold til hvordan vi kan bli kvitt problemet. Voksne må stille opp, men i dag er vi ikke der. Og det er på en måte min forbauselse og aha-opplevelse etter å ha jobbet med denne problematikken siden begynnelsen av 2000-tallet. Vi vet hva som virker, men denne kompetansen må settes inn med full tyngde, opprettholdes og videreformidles, år etter år – fra den ene rektoren til den neste, sier Baraldsnes.

Forskning viser at mellom 60 og 70 prosent av mobbingen skjer i skolegården.

– Skolen må ha tydelig krav til alle sine ansatte. De må vite hva de skal gjøre når mobbing oppdages. Det skal være en prosedyre og rutine. Vi må trene oss – og trene oss igjen. Med en gang en ny person blir ansatt på skolen eller i SFO må han gjennom opplæring. Det handler om å lage noen varige strukturer.

Les også: Knusende mobbedom mot skole

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl (H), er enig med Baraldsnes i at alle voksne må stille opp.

<p>STØTTER EKSPERTEN: Statssekretær Birgitte Jordahl i kunnskapsdepartementet.</p>

STØTTER EKSPERTEN: Statssekretær Birgitte Jordahl i kunnskapsdepartementet.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

– Det er skummelt når vi får høre om elever som forteller at de blir mobbet, og svaret de får fra rektor er at "Nei, det finnes ikke mobbing på vår skole.", sier Jordahl.

– Hvis det er noe de stygge mobbesakene som vi hører gjennom mediene den siste tiden har lært oss, er det at vi nettopp skal lytte til barn og unge som forteller om mobbing.

– Baraldsnes mener politikerne ikke har vært flinke nok?

– Arbeidet mot mobbing viser oss at sakene er komplekse. Det finnes ingen enkle løsninger. Jeg tror politikere er flinke til å sette temaet på dagsorden, men så må vi overlate til fagfolk å vurdere faglig oppfølging. Det har denne regjeringen gjort, og denne våren vil det komme flere større saker som vi mener er grunnleggende for å få til en bedre utvikling på området.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks