Hovedinnhold

Mister statsborgerskap etter åtte overfallsvoldtekter

FORSVARER: Tor Erling Staff sier de forsøker å rette opp beslutningen om å frata egypteren statsborgerskapet. Foto: KRISTER SØRBØ
FORSVARER: Tor Erling Staff sier de forsøker å rette opp beslutningen om å frata egypteren statsborgerskapet. Foto: KRISTER SØRBØ
Utlendingsdirektoratet (UDI) har trukket tilbake det norske statsborgerskapet til egypteren (40) som står tiltalt for åtte overfallsvoldtekter i Oslo.

Dette er saken

  • I 1995 søkte mannen fra Egypt om opphold i Norge på bakgrunn av sin homofile legning. Samme år inngikk han også partnerskap med en 17 år eldre nordmann fra Østlandet.
  • Etter syv år i Norge fikk 40-åringen innvilget sin søknad om oppholdstillatelse og ble norsk statsborger. Et halvt år senere tok forholdet med nordmannen slutt.
  • I fjor høst ble egypteren, som er far til tre barn i Norge, pågrepet av politiet. Nå er han tiltalt for åtte overfallsvoldtekter i Oslo og tyveri.

- Vi har mulighet til å tilbakekalle et norsk statsborgerskap dersom det er gitt på grunnlag av uriktige opplysninger fra søkeren eller at søkeren har fortiet om forhold av vesentlig betydning. Da vil ikke vedtaket være gyldig, sier assisterende avdelingsdirektør Christine Wilberg Poulsson ved UDIs oppholdsavdeling.

Avdelingsdirektøren understreker at hun kun uttaler seg på generelt grunnlag.

Etter en rekke besøk til broren i Norge på begynnelsen av 1990-tallet, søkte egypteren om permanent opphold i 1995 på bakgrunn av sin homofile legning. Samtidig inngikk han partnerskap med en 17 år eldre nordmann som han hadde truffet via bekjente i Oslo.

Syv år senere - i 2002 - fikk mannen innvilget sin søknad om oppholdstillatelse og ble norsk statsborger. Et halvt år etter tok forholdet med nordmannen slutt, og de to flyttet fra hverandre.

Fikk tre barn

Under partnerskapet fikk egypteren tre barn med to norske kvinner. I tillegg mener politiet at han i løpet av de siste ni årene har overfalt og voldtatt åtte kvinner i Oslo. Et av ofrene har tatt sitt eget liv i ettertid.

- Personer som får tilbakekalt statsborgerskapet, kan klage på avgjørelsen. I tillegg kan de søke om en ny førstegangstillatelse til opphold i Norge, sier avdelingsdirektøren.

Les også:- En av de verste voldtektsforbryterne i Norge noensinne

I løpet av de siste tre årene har 62 norske statsborgerskap blitt tilbakekalt av UDI.

- Det er et beskjedent tall i forhold til hvor mange søknader som innvilges, sier Wilberg Poulsson.

Ifølge tiltaltes forsvarer, Tor Erling Staff, tar småbarnsfaren saken svært alvorlig og har klaget den inn for Utlendingsnemnda (UNE).

- Vi mener avgjørelsen ikke er sterkt nok begrunnet og forsøker å rette den opp, sier Staff. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Av hensyn til taushetsplikten vil ikke UNE kommentere behandlingen av klagen til den voldtektstiltalte småbarnsfaren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks