Hovedinnhold

Minoritetjenters dobbeltliv blir debatt på Stortinget

ØNSKER STORTINGSDEBATT: Arild Stokkan-Grande (Ap) ønsker minoritetskvinners dobbeltliv opp i Stortinget. Foto: Trond Solberg/VG
ØNSKER STORTINGSDEBATT: Arild Stokkan-Grande (Ap) ønsker minoritetskvinners dobbeltliv opp i Stortinget. Foto: Trond Solberg/VG
(VG Nett) Arbeiderpartiets Arild Stokkan-Grande vil ha svar fra egen regjering på hvordan man skal takle ulikheter mellom gutter og jenter i enkelte minoritetsmiljøer.

VG Nett har de siste dagene omtalt hvordan enkelte kvinner i Norge med pakistansk bakgrunn føler de er nødt til å leve dobbeltliv for å kunne gjøre ting som er selvsagt for gutter.

Sosiolog Anja Bredal er også kjent med fenomenet hos jenter med minoritetsbakgrunn gjennom sin forskning, men fremstående minoritetskvinner sier til VG Nett at jentene må ta et oppgjør med sin familie på egenhånd.

- Jeg er uenig i det. Jentene som kjemper denne kampen, skal vite at de ikke står alene og at vi står sammen med dem. Vi kan ikke akseptere at jenter og gutter blir behandlet så ulikt som man ser. Vi har likestilling, det skal bety like muligheter, sier Stokkan-Grande til VG Nett.

Han sender i dag en interpellasjon til likestillingsminister Audun Lysbakken, fordi han ønsker at temaet belyses på Stortinget.

Har du tips eller innspill? Kontakt VG Netts journalisterSamaria IqbalogFrancis Lundh

Delte tilbakemeldinger

Etter sakene har VG Nett fått mange innspill fra personer med minoritetsbakgrunn. Noen gir uttrykk for sinne, andre mener sakene stigmatiserer minoritetskvinner, fordi langt fra alle lever dobbeltliv. Flere forteller også svært lignende historier som de fire jentene har fortalt anonymt - at de må leve to liv, der det ene livet er skjult for familien.

Les også:- Døden er bedre enn vanære

Stokkan-Grande tror det er flere ting samfunnet kan gjøre for å hjelpe de som føler at de er stilt overfor et umulig valg mellom familie og kultur på den ene siden, og egne behov på den andre.

- Man kan i enda større grad bevisstgjøre skolene på hvordan de kan snakke med barna som går der, og ha diskusjoner i elevgruppene om likestilling. Er dagens unge mennesker bekvemme med at det er ulike holdninger til hvordan gutter og jenter bør te seg og med hvem som kan få gå på byen og hvem må rett hjem fra skolen? Vi bør også utfordre foreldrene og få dem i tile på hva deres frykt handler om, sier Stokkan-Grande.

- Svakheter i likestillingsdebatten

Han sier også at det å reise en debatt i Stortinget om problemet kan være bra. Stokkan-Grande etterlyser også at menn, særlig også de med minoritetsbakgrunn, står frem og sier de ønsker likestilling.

- Vi som menn må i større grad inn i likestillingsdebatten og ikke overlate det til kvinner. Også innvandrermenn må på banen og gå klart ut å si at de ikke vil at jenter og gutter skal behandles ulikt og at det stilles ulike krav til dem, sier Stokkan-Grande.

Han sier at likestillingsdebatten kanskje har gått i feil spor den siste tiden.

- Vi har de siste ukene har sett store svakhetstegn i likestillingsdebatten. Det er ting som tyder på at vi i toleransens navn aksepterer stor forskjellsbehandling mellom gutter og jenter. Vi snakker ofte om jenters rett til å bære religiøse symboler, men det er for lite snakk om at det stilles svært ulike forventninger til jenter og gutter, sier Ap-politikeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks