Hovedinnhold

Viser finger'n til Enoksen

FAKSIMILIE: Slik ser siden ut der du kan gi Enoksen fingeren. Hvilke finger du vil sende er valgfritt. Foto: Faksimilie www.nu.no
FAKSIMILIE: Slik ser siden ut der du kan gi Enoksen fingeren. Hvilke finger du vil sende er valgfritt. Foto: Faksimilie www.nu.no
(VG Nett) Natur og Ungdom griper fatt i folks miljøengasjement og oppfordrer folk til å vise fingeren til olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Denne saken handler om:

- Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen må slutte å somle med arbeidet for CO2-rensing av gasskraftverket på Kårstø. Vi ønsker å legge press på ministeren med en internett-kampanje der folk kan oppfordre Enoksen til å få ut fingeren, forklarer leder i Natur og Ungdom Bård Lahn.

Tanken er at folk kan gå inn på Natur og Ungdoms nettside, og sende en finger, rett nok valgfri hvilken, på epost til ministeren. Lahn forklarer at de tidligerer har hatt suksess med lignende aksjoner.

- Denne har vi satt i gang i dag, så det er vanskelig å si noe om hvor mange eposter som vil bli sendt, men tidligere har det tikket inn mange hundre eposter til andre i andre sammenhenger.

Her kan du gi Enoksen finger'n (VG Nett er ikke ansvarlig for eksterne lenker).

- Tull av LO

Miljøorganisasjonen viser til at

Regjeringen i Soria Moria-erklæringen lover å rense gasskraftverket på Kårstø innen 2009. Dette arbeidet har ikke kommet i gang, og nå viser en rapport fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat at renseanlegget ikke kan være på plass før i 2011.

LEDER: Bård Lahn (Natur og Ungdom). Foto:
LEDER: Bård Lahn (Natur og Ungdom). Foto:

- De siste signalene vi har fått er at Odd Roger Enoksen og Senterpartiet, i lag med

SV, ønsker å komme i gang så fort som mulig. Likevel har ikke regjeringen konkludert med noe ennå. Det tyder enten på at Enoksen er treg, eller at AP, med LO i nakken, trenerer saken, sier Lahn.

Han viser blant annet til at den ferske LO-lederen, Roar Flåthen, i Aftenposten i går tok til ordet for å utsette renseplanene. Flåthen ønsker å sikre at norske

Aker Kværner får oppdraget. Dette mener Natur og Ungdom er tull.

- Det er jo uansett norske bedrifter og arbeidere som vil bygge et CO2-renseanlegg i Norge. Spørsmålet er bare hvilket selskap som eier teknologien som brukes. Det er flott dersom norske selskaper er med, men foreløpig er det utenlandske som ligger lengst fremme. Vi har ikke tid til å vente på at norske selskaper kommer opp på dette nivået, sier Lahn, og legger til:

- Klimaendringene er allerede i gang, og det haster å redusere klimagassutslippene.

LES OGSÅ:

Haga taus om Kårstø-rensing.

Klimapress fra VG Netts lesere

VG Nett lanserte fredag en egen klimatest. Der kan leserne se hvor mange kilo klimagasser de slipper ut hvert år, og samtidig forplikte seg til å prøve å redusere sitt utslipp. I skrivende stund har nesten 220.000 tatt testen. Det er tall som imponerer Natur og Ungdom-lederen.

- Det er veldig bra at dere har fått til denne. At så mange har tatt den tror jeg må sees på som et signal til myndighetene. Folk er nysgjerrige på dette, og ønsker å gjøre noe for klimaet. Utfordringen for regjeringen er å legge til rette for dette, for eksempel ved å bygge ut kollektivtrafikken og jernbanenettet.

- Har du tatt testen selv?

- Ja, og jeg kom ut litt under gjennomsnittet. At jeg ikke har bil hjalp nok en del på det. Samtidig tar jeg ikke så mye fly privat. Men akkurat det er jeg litt bekymret for i fremtiden. Kjæresten min er nemlig fra Nord-Norge, ler Bård Lahn.

Her kan du ta Klimatesten!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks