Hovedinnhold

Vil åpne naturen for alt som ikke har motor

Turistforeningen og friluftsrådet ikke vilt begeistret

BLIR LOV OVER ALT: Regjeringen vil tillate kiting og andre fremkomstmidler i naturen - så lenge de ikke har motor.
BLIR LOV OVER ALT: Regjeringen vil tillate kiting og andre fremkomstmidler i naturen - så lenge de ikke har motor. Foto: Frode Hansen, VG
Regjeringen vil åpne fjell og utmark for alle typer fremkomstmidler uten motor, for å få folk opp av sofaen og ut i naturen.

– Vi skal modernisere friluftslivet, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til VG.

Sjekk været på pent.no

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
iPhone/iPadAndroid
... eller sjekk pent.no

– Flere må komme seg ut i friluft, ikke minst generasjonen som stort sett bare rører fingertuppene på mobilen. I avveiningen mellom forbud og friluftsliv, vil aktivitet i naturen i større grad få forrang, legger han til.

Fjerne all tvil

Fredag legger han frem regjeringens nye friluftsmelding, og innholdet vil garantert provosere de som ønsker fred og ro i skog og mark.

– Vi vil åpne for mer aktivitet. Vi vil fjerne all tvil om at det skal være lov med aktiviteter som fatbiking, kiting, paragliding og speedriding. I verneområder vil terrengsykling normalt bli tillatt, sier klimaministeren.

Usikker på hva dette betyr? Les mer om fatbike her

<p>MER ENN KLASSISK FRILUFTSLIV: Klimaminister Vidar Helgesen (H) sverger selv til klassiske langrennski foran kiting og fatbike-sykling, som han ikke har prøvd. Men nå vil han åpne for alle typer friluftsliv uten motor. Her er han i Oslo-marka høsten 2015.</p>

MER ENN KLASSISK FRILUFTSLIV: Klimaminister Vidar Helgesen (H) sverger selv til klassiske langrennski foran kiting og fatbike-sykling, som han ikke har prøvd. Men nå vil han åpne for alle typer friluftsliv uten motor. Her er han i Oslo-marka høsten 2015.

Foto: Trond Solberg, VG

I flere generasjoner har friluftsloven hatt bestemmelser som tillater at man kan ferdes til fots hele året i utmark, «når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet. Det samme gjelder ferdsel med ride- eller kløvhest, kjelke, tråsykkel eller lignende på vei eller sti i utmark og over alt i utmark på fjellet».

Uten motor

Regjeringen varsler nå at de vil snu denne bestemmelsen helt om:

«Enhver kan ferdes i utmark uten bruk av motor når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.»

– Og dermed vil dere også åpne for nye konflikter i fjellet?

– Gitt at det nå blir mer fart, er det også viktig at folk tar hensyn til hverandre, og det gjøres mye godt arbeid allerede med å dempe konflikter. Terrengsyklistene har laget stivettregler i god dialog med blant annet Turistforeningen. Alle må sørge for at konfliktnivået reduseres, men vårt hovedmål er at mennesker som utfolder seg, får bedre helse, sier Vidar Helgesen.

Både Oslo og Omland friluftsråd og Turistforeningen stiller seg skeptisk og avventende til regjeringens frislipp.

– Det er allerede en del utfordringer og konflikter knyttet til for eksempel terrengsykling. Å si fritt frem for alt, slik regjeringen gjør her, er ikke noe vi hilser velkommen. Vi vil studere innholdet i dette veldig nøye, og følge med hvordan dette skal settes ut i livet, sier generalsekretær Tom Fremstad i Oslo og Omland Friluftsråd.

Leder Marino J. Ask i naturvernutvalget i Turistforeningen, er også kritisk.

– Å åpne opp for «alt», er å gå feil vei. Man får ikke nødvendigvis de stillesittende opp av sofaen av den grunn. Jeg hadde ventet at regjeringen la mer vekt på å introdusere barn og unge for friluftsliv ved å støtte jeger- og fisk-organisasjoner, Speideren og friluftsorganisasjoner, sier Marino J. Ask til VG.

Han er også opptatt av at den nye friluftsmeldingen ivaretar et friluftsliv tuftet på allemannsretten, som tar hensyn til naturen og et godt forhold til grunneierne.

Les også: Full krig i skiløypene

Skjønner irritasjonen

– Blir du aldri irritert når du møter en syklist i skiløypa, miljøminister Helgesen?

– Personlig har jeg ikke møtt syklister i skiløypene. Jeg forstår at folk kan bli irriterte, men man kan bli irritert på hunder i skiløypa også. Noen ønsker forbud, men vi vil åpne for at flere får glede av naturopplevelser, sier miljøstatsråden.

Ask i Turistforeningen mener man ikke skal underslå at terrengsyklister sommer som vinter (fatbikes) kan komme i konflikt med turgåere og skiløpere.

– Derfor er det så viktig å opptre med aktsomhet og varsomhet. Her kan det bli høyt konfliktnivå til tider, medgir Ask.

Helgesen viser til beregninger som anslår at helseeffekten av økt fysisk aktivitet er beregnet til 455 milliarder norske kroner, og sier at det er viktigere at folk kommer seg ut, enn å forsvare gamle begrensninger.

Åpner verneområdene

I utmark vil det meste bli tillatt så lenge man opptrer varsomt og hensynsfullt, og i tillegg varsler regjeringen at forskriftene for verneområder skal endres for å åpne for blant annet sykling langs veier og stier i nasjonalparkene, så lenge det skjer på en hensynsfull måte som ikke skader naturen.

– Hva er helseeffekten med å åpne for kiting og paragliding?

– Vi ønsker at tenåringer som ikke tiltrekkes av klassisk friluftsliv, kommer seg ut. Den konkrete helseeffekten vil sikkert variere, men litt bevegelse er alltid bedre enn ingen bevegelse, og i hvert fall bedre enn at du bare får beveget tommelfingrene over tastaturet, sier Helgesen.

500 meter hjemmefra

I meldingen ønsker regjeringen at det skal være maksimalt 500 meter fra der folk bor, og til et friluftsområde, for å gjøre uteaktiviteter mer attraktive, også i byene.

Helgesen viser til at byer som Bodø, Stavanger og Drammen allerede langt på vei oppfyller dette.

– Det er gode holdepunkter for at folk i byene har stor helseeffekt av å ha tilgang til friluftsområder i nærheten av der de bor, og gjerne turveier som tar deg til friluftsområder, sier Vidar Helgesen.

Hva mener du om regjeringens planer? Diskutér i kommentarfeltet!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks