Hovedinnhold

Trekkfugler: Trekk heller hit!

• Regjeringen må av-frede naturreservat for å bygge ny E6
• Erstatningsområdet ligger 10 mil unna
• Regjeringen: Kan ikke sy puter under vingene deres

 
Flere hundre tusen trekkfugler må trekke unna når Vegvesenet skal bygge fire-felts E6 gjennom Åkersvika sør for Hamar.

Hvert år mellomlander om lag 500.000 fugler i området, for kortere eller lengre tid.

Nå må deler av naturreservatet i Åkersvika avfredes for å gi rom for den nye motorveien, og det griper rett inn i naturmangfoldet i dette verdifulle våtmarksområdet.

NYTT NATURRESERVAT: Erstatningsområdet for Åkersvika i Hedmark blir lagt til Leira i Akershus, ifølge klima og miljøminister Vidar Helgesen (H).
NYTT NATURRESERVAT: Erstatningsområdet for Åkersvika i Hedmark blir lagt til Leira i Akershus, ifølge klima og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Jan Petter Lynau, VG

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) mener å ha funnet et egnet erstatningsområde for tapt natur.

Fredag vedtok Kongen i Statsråd å frede et erstatningsområde ved Leira utenfor Lillestrøm i Akershus.

I trekkfuglenes natur

Men: Problemet for trekkfuglene er at erstatningsområdet ligger om lag 100 kilometer fra Åkersvika.

Hvordan regjeringen skal omdirigere trekkfuglene dit, omtales som mye vanskeligere enn å flytte hovedflyplassen fra Fornebu til Gardermoen.

Men Vidar Helgesen avviser blankt at regjeringen vil opprette en «no fly zone» for trekkfugler i Åkersvika:

– Det ligger i trekkfuglenes natur at de flytter seg, sier Helgesen til VG.

– Jeg forventer ikke at trekkfugler på vei nordover om våren plutselig skal snu og fly sørover igjen til det nye naturreservatet ved Leira, når de ser at det har blitt bygget ny E6 i Åkersvika, legger statsråden til.

Lang strid

Striden mellom vern og vei i Åkersvika var en fire år lang hanekamp mellom partiene i Stoltenberg-regjeringen.

Først i april 2013 ble partiene enige om løsningen: De ville trekke motorveien rett gjennom Åkersvika, men samtidig opprette et verneområde som skulle være tre ganger så stort som det tapte arealet.

Nå har Solberg-regjeringen funnet løsningen. Men den ligger altså i nabofylket Akershus:

Nytt naturreservat

** Norge er forpliktet av Ramsar-konvensjonen, som pålegger regjeringen å skaffe erstatningsområder for tapte naturreservat.

** Fra Åkersvika naturreservat i Hedmark er det tatt ut 126 dekar og lagt til nye 175,5 dekar, slik at det er en netto utvidelse til totalt 4.281 dekar.

** Stilla og Brauterstilla naturreservat i Akershus er 596 dekar.

** Til sammen er dermed 645,5 dekar våtmark vernet av regjeringen i denne saken.

Rundt Åkersvika var det ikke mulig å finne nok natur av samme type som der E6 skal gå. Derfor har regjeringen også vernet et nytt naturreservat med de to verdifulle kroksjøene Stilla og Brauterstilla i Leiravassdraget i Akershus.

Hele økosystemet

Miljøverndirektør Jørn Georg Berg hos Fylkesmannen i Hedmark sier at det ikke bare er fuglene som gjør Åkersvika verneverdig, men også andre naturkvaliteter:

– Fugl var viktigst da området ble vernet første gang, men nå har vi fokus på hele økosystemet, et verdifullt planteliv og et viktig oppvekstområde for ulike arter av fisk i Mjøsa. Men området er veldig presset, sier Berg til VG.

Fisk kan ikke flyttes

Han kjenner ikke til noen saker hvor erstatningsområdet ligger så langt unna.

– Er det aktuelt å flytte hele naturen til Akershus?

– Nei, fisken kan ikke flyttes, men det er aktuelt å gjenskape noen arealer i andre deler av Åkersvika. Det ble gjort da Vikingskipet ble bygget i samme område, og viste seg å være vellykket.

– Hva er da poenget med et erstatningsareal så langt unna?

– Man prøver å erstatte en type arealer med tilsvarende areal. Det handler ikke om individer, men om å opprette et like verdifullt areal som de samme artene kan bruke, og å oppnå at Norge har minst like store arealer som man har hatt til nå, sier Berg.

Justerer grensene

Vidar Helgesen sier at regjeringen i tillegg gjør grep for at oppholdet i Åkersvika skal bli så bra som mulig for trekkfuglene.

– Vi har for eksempel gitt varig vern til en del områder langs grensene til naturreservatet i Åkersvika, og disse områdene er viktig for fugl. En del areal vil bli restaurert tilbake til våtmarksnatur der trekkfuglene kan raste, sier statsråden.

– Hvordan ser regjeringen for seg at trekkfuglene skal bli klar over at naturreservatet flyttes?

– Jeg har sagt det internt i departementet: Noe ansvar må fuglene ta selv. Vi kan ikke sy puter under vingene deres, sier en lattermild miljøminister.

PS: Nye farer truer fuglene i Åkersvika: Fylkesmannen er nå i gang med trasevalget for en ny dobbeltsporet jernbane inn mot Hamar fra sør. Det er høyaktuelt at også den nye jernbanen skal føres gjennom naturreservatet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks