Hovedinnhold

Ta Klimatesten her

Og avgi et løfte om klimakutt

Grafikk: Tom Byermoen.
Grafikk: Tom Byermoen.
VG Nett lanserer i samarbeid med Grønn Hverdag den store Klimatesten. Her kan du måle dine klimautslipp og forplikte deg til å redusere dem i Klimasteget.

Denne saken handler om:

I februar i år fastslo FNs klimapanel at den globale oppvarmingen med svært stor sannsynlighet er menneskeskapt. Nå har land verden over startet en klimakrig for å bremse den globale oppvarmingen. Men også du kan utgjøre en forskjell.

Ta Klimatesten her!

Dersom alle VG netts lesere også tar Mitt klimakutt og lover å spare ett tonn CO2 hver, vil drøyt en fjerdedel av utslippsreduksjonene Norge har forpliktet seg til gjennom Kyotoavtalen være oppfylt.

MILJØLEDER: Tone Granaas, leder i Grønn Hverdag, håper at alle VG Netts lesere vil forplikte seg til å redusere sine klimagassutslipp i Klimatesten. Foto: Grønn Hverdag
MILJØLEDER: Tone Granaas, leder i Grønn Hverdag, håper at alle VG Netts lesere vil forplikte seg til å redusere sine klimagassutslipp i Klimatesten. Foto: Grønn Hverdag

- Vi håper at Klimatesten og Mitt klimakutt vil føre til at folk ser at de har valgmuligheter til å endre sine handlinger, og at det ikke er så mye som skal til, sier daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag, som advarer mot konsekvensene dersom vi alle fortsetter å spy ut klimagasser på dagens nivå.

Klokken 14 i dag stiller Granaas til nettmøte på VG Nett. Still spørsmål allerede nå.

- Polisene smelter, havet stiger og mange mennesker vil bli flyktninger. Vi vil få enda større forskjeller mellom fattige og rike, flere plante- og dyrearter vil dø ut, sier Granaas.

Hun påpeker også at dersom hele verdens befolkning skulle slippe ut like mye klimagasser som en gjennomsnittlig nordmann, vil vi trenge mer enn tre jordkloder.

- Vi må forvalte våre ressurser slik at våre barn og barnebarn har en planet de kan ta over og leve på i tiden fremover.

Oppfordrer til klimakrig

På et

nettmøte på VG Nett tidligere i år oppfordret miljøvernminister Helen Bjørnøy deg til å brette opp ermene og starte din personlige klimakrig.

- Klimautslippene kjenner ingen landegrenser. Alle utslippskutt er derfor like viktige. Hver nordmann bruker seks ganger så mye energi som hver kineser, noe som i seg selv bør være et tydelig tegn på at vi må gjøre noe med vårt eget energiforbruk, sa miljøvernministeren til VG Netts lesere.

Ekstern lenke:

Her er FNs knusende klimarapport

Du kan følge Bjørnøys oppfordring ved å først ta Klimatesten og så forplikte deg til å redusere dine utslipp i Mitt klimakutt.

Ta testen her.

Dersom alle VG Netts lesere forplikter seg og tar små steg for miljøet, utgjør det en stor forskjell. Hvis alle våre 1,1 millioner daglige lesere for eksempel hadde byttet til sparedusj, ville de spart til sammen 550 millioner kilowattimer. Det er nok til å forsyne alle Tromsøs innbyggere med strøm.

Diskuter i Nettby

I VG Netts

nettby.no kan du diskutere miljø og hvordan du skal nå dine mål for klimareduksjoner i en egen gruppe, som heter Mitt klimakutt. Der har alle nettby.nos 200.000 medlemmer tilgang. Dersom du ikke allerede er medlem i nettby.no, kan du flytte inn her.

Ta Klimatesten og Mitt klimakutt her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks