Hovedinnhold

Røkke vil bli klimakonge

Norske finanstopper vil selge klimakvoter til regjeringen

STERK BIDRAGSYTER: Kjell Inge Røkke er en populær mann i Romsdal-idretten. Foto: Scanpix
STERK BIDRAGSYTER: Kjell Inge Røkke er en populær mann i Romsdal-idretten. Foto: Scanpix
Nå kaster norsk storkapital seg inn i markedet for klimakvoter: Kjell Inge Røkke og flere andre næringslivstopper vil selge klimakvoter fra Afrika til den norske regjering.

Denne saken handler om:

AV:KAROLINE HÆGSTAD FLÅM
- Vi planlegger salg av mer enn 30 millioner CO2-kvoter i løpet av de neste ti-femten årene, sier Mads Asprem til VG.

Han er direktør i selskapet Green Resources, som i flere år har drevet storstilt treplanting i flere afrikanske land. Selskapet har hittil drevet med tradisjonell skogsindustri, men sikter seg nå inn mot det internasjonale klimamarkedet. De hurtigvoksende treplantasjene binder CO2 fra atmosfæren, og danner dermed grunnlaget for salg av klimakvoter.

Les også:Klimakvoter på nettauksjon.

- Vi jobber med å selge kvoter både til stater og i det frivillige kvotemarkedet, forteller Asprem.

Det er ikke hvem som helst han har med seg på laget. Kjente næringslivstopper som Kjell Inge Røkke, tidligere Telenor- og Orkla-topp Tom Vidar Rygh, entreprenør Erik Bøhler og shippingarvingen Petter Preben Wilhelmsen står alle som aksjonærer i Green Resources. Til sammen har de investert 250 millioner kroner i selskapet.

- Kan hjelpe miljøet

FINANSTOPP: Tidligere Telenor- og Orklatopp Tom Vidar Rygh. Foto: Scanpix
FINANSTOPP: Tidligere Telenor- og Orklatopp Tom Vidar Rygh. Foto: Scanpix

Styreleder Tom Vidar Rygh forteller hvorfor:

- Jeg har alltid hatt en viss fascinasjon for Afrika. Gjennom dette selskapet har vi muligheten til å hjelpe både miljø og lokalbefolkning.

Selskapet kontrollerer nå over 200 000 mål skog, fordelt i Uganda, Tanzania, Mozambik og Sudan.

Les også:Statens flyreiser koster millioner i klimakvoter.

Nå vurderer regjeringen om den skal kjøpe klimakvoter av Green Resources. Selskapet har sendt inn to prosjekttilbud til finansdepartementet, og er dermed med å konkurrere om de 4,1 milliarder kronene regjeringen har satt av til klimakvotekjøp frem mot 2012.

Asprem er ikke i tvil om hvorfor norske kjendisinvestorer satser på selskapet hans.

- Dette er engasjerte aksjonærer, som er villig til å ta litt risiko når forretningsideen er god. Det er altfor få i norsk næringsliv som tør å satse i Afrika, sier Asprem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks