Hovedinnhold

- Oljen har nådd sjøfuglene på Hvaler

Fuglehjelpen frykter ny Langesund-katastrofe

(VG Nett) Fuglehjelpen står klare til å rykke ut for å redde oljeskadet sjøfugl på Hvaler, men Direktorat for naturforvaltning vil avvente situasjonen.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fredag formiddag kom det meldinger om at oljeskadet sjøfugl er observert etter at det islandske containerskipet «Godafoss» grunnstøtte på Hvaler.

- Jeg har nettopp observert tre fiskemåker med oljeskade, sier Åge Sten Fredriksen i Fredrikstad fugleforening til TV 2.

LES OGSÅ: - Oljen har nådd land

Har tatt kontakt med kommunen

Fuglehjelpen i Oslo står klar til å rykke ut til Hvaler for å redde de skadede fuglene, men vil først ha respons fra Hvaler kommune.

- Jeg har vært i kontakt med kommunen og sagt at vi kan rykke på sekundet, men vi vil ha klarsignal fra dem først. Jeg håper

FRYKTER NYTT LANGESUND: Fuglehjelpens leder Pelle Wickström frykter oljelekkasjen på Hvaler kan få store konsekvesner dersom de ikke kommer i gang med å vaske oljeskadede fugler tidlig. Bildet er fra vaskingen av fugl i Langesund i 2009. Foto: Espen Rasmussen
FRYKTER NYTT LANGESUND: Fuglehjelpens leder Pelle Wickström frykter oljelekkasjen på Hvaler kan få store konsekvesner dersom de ikke kommer i gang med å vaske oljeskadede fugler tidlig. Bildet er fra vaskingen av fugl i Langesund i 2009. Foto: Espen Rasmussen

det blir litt fortgang i sakene, slik at dette ikke blir et nytt Langesund. Der kom vi igang altfor sent, sier leder Pelle Wickström i Fuglehjelpen til VG Nett.

Da oljetankeren Full City grunnstøtte utenfor Langesund i 2009, tok det ifølge Wickström fire dager før det kom igang en ordentlig rutine for vask av de mange skadde sjøfuglene som var fanget i oljesølet.

LES OGSÅ: 200 sjøfugl måtte bøte med livet i Langesund

- Timer avgjør

Han har vært i kontakt med tre veterinærer som har ekspertise på å vaske oljeskadet fugl.

- Det er viktig å ha med sakkyndige i dette arbeidet, og det er viktig at vi kommer fort i gang. Det er timer som avgjør hvor mye vi får minimert skadene, sier Wickström.

Kommunikasjonsdirektør Reidun Mangrud ved Direktorat for naturforvaltning sier de foreløpig avventer situasjonen.

- Vi har ikke fått melding om store grupper med oljeskadet fugl, så langt er det bare snakk om noen få. Vi jobber derfor med å få oversikt over situasjonen, sier hun til VG Nett.

- Har dere iverksatt en beredskap for skadet fugl på Hvaler?

- Ikke foreløpig, vi må avvente mer kunnskap om omfanget før vi evntuelt går i gang med det, sier hun.

VG Nett har ikke fått kontakt med beredskapsansvarlig i Hvaler kommune.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks