Hovedinnhold

Nordic Mining-sjefen raser etter Solhjells brevtabbe

ETT BREV - TO DATOER: Mens brevet til venstre er datert 09.01.2013, er brevet til høyre datert 13.03.2013. Ellers er brevene fra Miljøverndepartementet identiske. Foto: Skjermdump
ETT BREV - TO DATOER: Mens brevet til venstre er datert 09.01.2013, er brevet til høyre datert 13.03.2013. Ellers er brevene fra Miljøverndepartementet identiske. Foto: Skjermdump
VG kan nå avsløre at det omstridte brevet som nekter Nordic Mining å lagre gruveavfall i Førdefjorden finnes i to like versjoner, med ulik datoer.

Denne saken handler om:

Teksten i de to brevene er helt identisk, men de er datert med to måneders mellomrom. Brevet til Nordic Mining er datert 13. mars, mens brevet som departementet publiserte på sin egen hjemmeside onsdag, er datert 9. januar 2013.

Dette opprører Nordic Mining-sjefen, som måtte se at selskapet hans ble filleristet på børsen i går. Solhjells departement skylder på teknisk feil.

- Overrasket

Januarbrevet lå på departementets nettside i går, men i løpet av kort tid ble datoen byttet ut med 13.03.2013.

- Vi er forbauset over at brevet var klart allerede i januar og at vi først fikk det nå. Det avslører at regjeringens behandling ikke endret vurderingen til miljøvernministeren.

- Han vant fram, til tross for at regjeringen på samme tid gir helt nye signaler om at de er positive til sjødeponi. Dette avslører en politisk hestehandel, hvor Miljøverndepartementets motstand mot sjødeponi blir synliggjort ved at man trenerer videreføringen ved at man etter ett og trekvart års behandling i MD kommer tilbake og etterspør mer informasjon, sier Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum.

- Katastrofalt

Han reagerer meget kraftig på måten selskapet ble behandlet på i går.

- Det er en katastrofal måte å behandle et børsnotert selskap på. Solhjells fremgangsmåte er i beste fall amatørmessig, i verste fall et planlagt maktspill, sier han og viser til at selskapet fikk brevet fra Solhjell klokken 11.31 og at nyheten om brevet var ute på bt.no klokken 13.29.

TO DATOER: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell skrev ferdig sitt omstridte brev til Nordic Mining i januar.FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIC.
TO DATOER: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell skrev ferdig sitt omstridte brev til Nordic Mining i januar.FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIC.

- Det er vanlig at selskapet får anledning til å sende børsmelding, men det rakk vi aldri. Det var ikke vi som kontaktet Bergens Tidende.

- Vi tok derfor kontakt med Oslo Børs i går, og redegjorde for hva som hadde skjedd, sier han.

Selskapet falt med 40 prosent fra toppen tidligere på dagen, da Solhjells brev ble kjent.

En interessant detalj er at Nordic Mining mottok brevet på epost klokken 11.31 igår, med 13. mars-dato, men på departementets nettside lå brevet ute med 9. januar som dato helt til klokken 14.00.

- Tekniske feil

Da VG konfronterte Solhjell med de to brevdatoene på SV-ledelsens pressekonferanse like vær klokken 12 onsdag, ba han om tid til å sjekke saken med sitt eget embetsverk.

En drøy time senere svarte departementets kommunikasjonssjef John Berg:

- De (Fagavdelingen i departementet) kan ikke si noe annet enn at det var en teknisk feil, svarer Berg.
Klokken 1530 kom departementet tilbake med enda en forklaring på den feilaktige brevdatoen:
- Det var laget utkast til et brev datert 9. januar med sakens fakta. Etter regjeringens behandling av saken ble brevet skrevet om onsdag morgen. I versjonen som ble lagt ut på MDs nettside kl 14.00 var datoen ved en feil ikke oppdatert.
Brevet med rett dato ble lagt ut kl 15.30 - men innholdet er identisk, skriver Solhjell i en epost til VG.
Solhjell står imidlertid fast på at det var riktig å avslå søknaden fra Nordic Mining i denne omgangen, og be dem skaffe fram flere opplysninger:

- Man må se denne enkeltavgjørelsen adskilt fra Regjeringens mineralstrategi. Dette er en enkeltsak som skal behandles for seg. Jeg står på trygg faglig grunn. Både Klima- og forurensningsdirektoratet, Direktoratet for naturforvaltning, Havforskningsinstituttet og Universitetssenteret på Svalbard har hatt sterke innvendinger. Vi har ikke kunnskap nok til å godkjenne dette sjødeponiet, og som miljøvernminister er jeg forpliktet til å styre etter føre var-prinsippet, sier Solhjell.

- Stiller oss bak

- VG er kjent med at SV krevde to års forbud mot nye sjødeponi, men fikk ikke gjennomslag for dette i mineralstrategien. Er dette et plaster på såret til SV for dette nederlaget?

- SV stiller seg bak mineralstrategien. Der fremgår det at hvert enkelt spørsmål om deponi skal behandles for seg.

- Du har engasjert deg sterkt imot dette sjødeponiet i mange år, også før du ble statsråd. Burde ikke en annen statsråd tatt denne avgjørelsen?

- Det spørsmålet overlot jeg til Justisdepartementets lovavdeling å vurdere da jeg ble statsråd. Lovavdelingen kom til at jeg ikke er inhabil, sier Solhjell.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks