Hovedinnhold

Hvert år «slipper du ut» 5,7 tonn CO2

UTSLIPP: Enorme mengder CO2 slippes ut hvert år Foto: Ørjan Ellingvåg
UTSLIPP: Enorme mengder CO2 slippes ut hvert år Foto: Ørjan Ellingvåg
Her ser du hvorfor hver nordmann sender ut over 5,7 tonn av drivhusgassen CO2 i året.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Nordmenn er noe av det verste som finnes!

Kraftsalven kommer fra BI-professor Jørgen Randers, som ledet Lavutslippsutvalget som i oktober la frem sin NOU-rapport - «Et klimavennlig Norge».

- Vi slipper ut mer CO2 pr. hode enn de fleste mennesker i verden, sier Randers.

Utslipp av CO2 (karbondioksid) utgjør omlag 80 prosent av Norges totale utslipp av 55 millioner tonn klimagasser.

Det meste av dette stammer fra petroleumsindustrien, den kraftkrevende industrien og andre næringer.

Likevel viser en utregning fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) at hver nordmann i gjennomsnitt slipper ut 5,7 tonn CO2 i året.

Dette inkluderer blant annet produksjon og transport av varer og tjenester i tillegg til flyreisene vi foretar i og utenfor Norge.

Om du bestiller en pizza, kreves det energi både til å lage den og få den fraktet hjem til deg.

- Våre flyreiser og transport og produksjon av maten vi spiser, utgjør en veldig viktig del av CO2-utslippene, sier klimaekspert John Hille fra Stiftelsen Idébanken.

Må gå foran

Hans beregninger tyder på at hver nordmann slipper ut så mye som 8-9 tonn CO2 årlig - noe som er enda mer enn NTNUs analyser.

Globalt sett må utslippet av klimagasser reduseres kraftig på lang sikt dersom man skal unngå «skadelige klimaendringer,» skriver Lavutslippsutvalget.

Randers mener Norge må gå foran om kloden skal reddes. CO2-utslippene våre må reduseres med 80 prosent.

- Hvis ikke steinrike Norge starter arbeidet med å redusere utslippene, hvem skal da gjøre det? Det er fryktelig viktig at vi går foran, sier professoren.

Om han får rett, skal hver og en av oss de kommende årene endre forbruket vårt slik at vi slipper ut langt mindre CO2.

- Det er tre viktige kilder til privatpersoners utslipp av CO2. Bil, oppvarming av bolig og flyreiser, sier Randers.

Norges Naturvernforbund krever politisk drahjelp.

Ekstraforbruk

- Regjeringen må legge til rette for at folk kan redusere sine utslipp. Vi trenger en ordning med vrakpant på oljefyrer, slik at folk kan få byttet dem ut med pelletskaminer, varmepumper eller andre miljøvennlige oppvarmingsløsninger, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

At vi ikke gidder trykke på av-knappen på våre elektriske apparater når de ikke er i bruk, fører til et samlet ekstraforbruk av elektrisitet i norske boliger på 392 millioner kilowattimer i året, anslår Enova.

Dette «standby-forbruket» fører til at 11,7 tonn CO2 slippes ut i luften...

Dessuten: 30 prosent oppgir at de kjører turer som er mindre enn 3 kilometer pr. dag.

- I fremtiden må vi innstille oss på å fly mindre, kjøre mindre bil eller kjøpe miljøvennlige biler, isolere boligene bedre eller installere varmepumper, sier Randers.

Du vil måtte tenke deg om før du steker en biff eller kjøper en hummer fra Canada. Transporten av hummeren og tilberedelsen av biffen krever mye energi og fører til CO2-utslipp.

Og Randers er ikke i tvil om at vi kommer til å endre oss.

- I løpet av de neste ti årene vil folk stemme på politikere som ønsker å gjøre noe med miljøproblemet. Og tiltakene som innføres, vil ikke føles som store ofre for oss. Vi er ved et veiskille.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks