Hovedinnhold

Heftig miljøkamp på Stortinget om oljefondets kull-investeringer

Venstre og KrF i ferd med å kullkaste Ap-forslag

PÅ GLI BORT FRA AP: Venstre-leder Trine Skei Grande. FOTO: JAVAD M.PARSA/VG
PÅ GLI BORT FRA AP: Venstre-leder Trine Skei Grande. FOTO: JAVAD M.PARSA/VG
Det er drama i Stortinget i dag - om oljefondet skal kutte investeringer i kull. Venstre og KrF er på gli mot et nei.

Venstre og KrF er i ferd med å trekke støtten til Aps forslag om å selge ut oljefondets investeringer i kull. Dermed ligger det an til at forslaget likevel ikke får flertall i Stortinget.

Flere kilder bekrefter overfor VG at regjeringspartiene er i ferd med å hindre et ydmykende nederlag i denne saken.

Venstre og KrF jobber nå sammen med Høyre og FrP om et nytt forslag med merknader som overlater til regjeringen å følge opp videre strategi for energi-investeringer fra oljefondet. Mange er omstridt.

Støre kritisk

- Hvis dette stemmer, så betyr det at flertallet som er til stede for å trekke ut investeringer fra kull, nå blir et mindretall. Og det vil jeg beklage, sier Jonas Gahr Støre (ap) som er forslagsstiller og Aps finanstalsmann.

Venstre og KrF ga muntlig støtte til forslaget da Ap la det fram i januar.

Støre ber regjeringen gjøre en egen utredning om kull-investeringene med mål om å trekke det norske pensjonsfondet ut av "verstingene".

Ap vil imidlertid la pengene stå i selskaper hvor kull er en mindre del, og de som jobber med CO2-rensing og større forbedringstiltak.

Skei Grande

Både KrF og Venstre bekrefter at de forhandler med regjeringspartiene.

- Vi utreder fremtidige muligheter for å påvirke investeringene fra oljefondet, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG og legger til at de i utgangspunktet vil at fondet skal trekke seg ut alle fossile investeringer, ikke bare kull.

- Så får vi se hva vi får til.

KrF søker kompromisser

- Nå er vi i samtaler med andre partier for å se hva vi kan bli enig om og da er vi villig til å justere oss for å få til noe, sier Hans Olav Syversen i KrF til NRK.

Støre ber nå de to partiene tenke seg grundig om før de forlater flertallet som i praksis vil pålegge salg av kull-aksjene.

- KrF og Venstre avgjør denne saken. Her har de sjansen til å påvirke - og det er stor interesse ute i verden for signalene fra denne saken, sier Støre.

- Skandaløst

Marius Holm, leder i miljøstiftelsen ZERO, advarer Venstre.

- Hvis Venstre skal stemme for et annet forslag en Ap sitt, må forslaget være enda mer konkret. Det ville være helt skandaløst om Venstre går for et forslag om å utrede, framfor å slå fast at det faktisk er flertall for å trekke oljefondet ut av kull, sier han.

- Venstre, KrF og de rødgrønne partiene bør kunne bli enige om å gå ut av kull nå, og utrede om oljefondet bør gå ut av også olje og gass. Så får Høyre og Frp vurdere om du vil bli nedstemt, eller heller støtte et forslag som både ivaretar klima og framtidige pensjoner på en bedre måte enn dagens oljefond, sier han.

- I riktig retning

- Aps forslag om å gå ut av kull er et stort skritt i riktig retning og en viktig klimapolitisk seier, sier Holm.

- Hvis man skal ta neste skritt, og gå ut av olje/gass, er det gode finansielle argumenter for det. Norge er totalt sett svært høyt eksponert i olje og gassvirksomhet, noe som innebærer en betydelig risiko fremover dersom man skal ta klimaforliket på alvor.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks