Hovedinnhold

Regjeringen slapp maste-vedtak under VM-innspurt:

Beskyldes for kynisk timing

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen offentliggjorde i dag at regjeringen står fast på at det skal bygges såkalte monstermaster i Hardanger. Foto: Scanpix
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen offentliggjorde i dag at regjeringen står fast på at det skal bygges såkalte monstermaster i Hardanger. Foto: Scanpix
(VG Nett) KrF og Venstre anklager olje- og energiministeren for å utnytte VM-rusen til å fjerne oppmerksomheten fra Hardanger-vedtaket.

Denne saken handler om:

Tips oss

Midt under sluttspurten under herrenes 15-kilometer, benket olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) seg til i Regjeringskvartalet for å redegjøre for hvilken avgjørelse regjeringen har landet på i den betente Hardanger-saken.

Vel plassert foran pressekorpset og et lite knippe politikere kunne Riis-Johansen melde, som NRK allerede hadde meldt noen timer før ham, at regjeringen dropper sjøkabelalternativet i Hardanger. Vedtaket fra i fjor står fast, og dermed blir det kraftlinjer og såkalte monstermaster som blir alternativet. Kaftlinjene skal være ferdig bygget i 2012.

VGTV: - Dette er en god beslutning

- Rydder pulten

Kristelig Folkepartis Hardanger-politiske talsmann Knut Arild Hareide er ikke nådig i sin kritikk av timingen til statsråden i Olje- og energidepartementet, ifølge Nationen.

- Jeg skal ikke spekulere for mye i spill. Men for meg tyder alt på at Riis-Johansen er i gang med å rydde pulten i full fart, og han gjør det ikke med spesielt mye stil, sier Hareide til avisens nettutgave.

Overfor VG Nett går han langt i å beskylde Riis-Johansen for å bevisst velge et tidspunkt for offentliggjøringen for å slippe for mye debatt.

- Han gjør det midt under ski-VM og håper sikkert at saken skal drukne i gullrusen. Det er ikke ulovlig, men det virker som et forsøk på en strategisk manøver, sier Hareide.

- Men Norge kan vel ikke stoppe opp selv om det det er VM på ski?

- Selvfølgelig ikke. Jeg bare registrerer hvordan dette ser ut utenfra.

- Hvorfor skulle Riis-Johansen ha behov for å «rydde pulten»?

- Det blir bare spekulasjoner, men det kan hende at Senterpartiet ønsker å rydde unna noen vanskelige saker før en ny statsråd skal overta.

- Så Riis-Johansen bereder sin egen avgang?

- Det blir igjen spekulasjoner, men jeg registrerer at han nå rydder unna vanskelige saker i stor fart.

Mandag ble det klart at beslutningen om fullskala CO2-rensing på Mongstad kan bli utsatt til 2016.

Saken fortsetter under bildet!

KRITISK: Knut Arild Hareide ((KrF) mener timingen for offentliggjøringen av maste-vedtaket er valgt for å slippe for mye debatt. Foto: Frode Hansen
KRITISK: Knut Arild Hareide ((KrF) mener timingen for offentliggjøringen av maste-vedtaket er valgt for å slippe for mye debatt. Foto: Frode Hansen

- Irriterende taktikkeri

Hareide får støtte av Venstres nestleder Ola Elvestuen. Heller ikke han tror det er tilfeldig at regjeringen slipper to «dårlige nyheter» i en uke der Stortinget har møtefri og VM på ski pågår. Venstre-toppen mener regjeringen også tidligere har tatt taktiske hensyn når de skulle offentliggjøre upopulære beslutninger.

Den forrige utsettelsen på Mongstad ble offentliggjort sent på kvelden 1. mai i 2009 og vedtaket om monstermaster i Hardanger midt i Stortingets ferie.

Dette er bare irriterende taktikkeri fra regjeringen, sier Elvestuen, og legger til:

- Det er grenseløst naivt at regjeringen nok en gang forsøker å begrense negative reaksjoner ved å slippe to store dårlige nyheter i en uke der Stortinget har møtefri og VM i Oslo pågår. Dette bør slå tilbake som en boomerang på regjeringen, sier Elvestuen.

- Ikke forsvarlig å utsette

Terje Riis-Johansen understreker at det er et prekært behov for å forbedre forsyningssituasjonen.

- Det er ikke forsvarlig å utsette byggingen av Sima-Samnanger, slo Riis-Johansen fast under pressekonferansen i dag.

Les mer om vedtaket her

Han avviser at utredningen av sjøkabel-alternativet har vært et spill for galleriet.

- Som ansvarlig energiminister kan jeg ikke gå på akkord med kravene til sikker strømleveranse for Norges nest største by i årene framover, sa Terje Riis-Johansen.

- Strafferunde for Riis-Johansen

Frps Ketil Solvik-Olsen var en av få politikere som var til stede under pressekonferansen til Riis-Johansen. Han mener snuoperasjonen om sjøkabel i Hardanger er pinlig for regjeringen.

- Riis-Johansen forsøkte å få dette til å se ut som er æresrunde. Det er viktig å huske at dette er alt annet enn det. Det er en strafferunde fordi regjeringen ikke gjorde jobben sin, sier Solvik-Olsen til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks