Hovedinnhold

Astmaforbundet: Folk dør for tidlig av forurensingen i Oslo

<p>ET LOKK OVER BYEN: Ofte kan forurensingen av luften i Oslo sees tydelig.</p>

ET LOKK OVER BYEN: Ofte kan forurensingen av luften i Oslo sees tydelig.

Foto: Espen Sjølingstad Hoen, VG
Astma- og allergiforbundet sier den nye sjokkrapporten om luftforurensingen i Oslo gir dem en klump i magen.

Denne saken handler om:

- Dette rimer godt med vår forståelse av alvoret i forurensings-situasjonen i Oslo. Jeg synes vi har hatt problemer med å få politikere og andre beslutningstakere til å ta dette på alvor, sier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Norges astma- og allergiforbund til VG.

<p>ADVARER: Kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Norsk Astma-og Allergiforbund.</p>

ADVARER: Kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Norsk Astma-og Allergiforbund.

Foto: Robert S. Eik, VG

- Hva er det du tenker på konkret?

- At folk lider for tidlig død som følge av forurensing i Oslo.

Dør etter forurensing

Gleditsch sier han føler ubehag ved å lese de oppsiktsvekkende tallene i den nye rapporten.

Astma- og allergiforbundets forslag mot luftforurensingen

1. Differensierte lavutslippsoner i de store byene. Det betyr at det defineres et områdeav byen hvor det ikke skal forurenses. Dersom man likevel skal kjøre inn i dette området, så må man betale en utslippsavgift som varierer etter hvor mye bilen eller kjøretøyet forurenser.


2. Bedre kollektivtransport. Oftere avganger, lavere priser og bredere rutenett.


3. Premiering av samkjøring. Folk som velger å kjøre sammen i en bil skal premieres, for eksempel ved at man kan kjøre i kollektivfeltet og lignende.


4. Bedre feiing og vasking av gatene. Svevestøv virvles opp igjen dersom det ikke blir vasket eller skylt bort av regnet.


5. Bil- og miljøavgifter som gjør at det lønner seg å velge miljøvennlig.

Rapporten er utarbeidet i samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Statens vegvesen og medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo, og slår fast at flere Oslo-borgere dør kort tid etter at forurensingen i byen har vært forhøyet.

- Det første som slår meg er at dette er så tydelig at selv vi som er godt kjent med problemet får en klump i magen. Dette er skumle og triste tall. De forteller at situasjonen er mer alvorlig enn mange har forstått, sier Gleditsch.

Han sier de høye luftforurensingsnivåene også kan føre til at flere blir rammet av lungesykdommer.

- Vi vet at på dager med høy forurensing, så forverres symptomene for personer med lungeproblemer fra før. Like alvorlig er det at folk som i utgangspunktet er friske kan pådra seg kronisk lungesykdom over tid, sier Gleditsch.

Sammenlignet 50.000 dødsfall

Astma- og allergiforbundet har fem tiltak de mener må innsettes for å bøte på den alvorlige situasjonen (se faktaboksen).

Etter sammenligninger av om lag 50.000 dødsfall i Oslo gjennom 10 år, med de dagene hvor Oslo-luften er dårligst, er forskerne sikre nok:

– Funnene i undersøkelsen er alvorlige, fordi det angår så mange, kanskje opptil 100.000 mennesker som bor i de mest berørte områder i Oslo. Vi har dokumentert at det er høyere dødelighet i hovedstaden etter dager med høy forurensning. sier Pål Rosland, sjefingeniør i Statens vegvesen, til VG.

Les også: Diesel er farlig for astmatikerne

Dødeligheten er høyest tre til fem dager etter at forurensningen når sine toppnivåer, ifølge en rapport fra forskere ved Folkehelseinstituttet, Statens vegvesen og medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo.

Her er det verst

Også denne høsten har utslippene – hovedsakelig fra dieselbiler – ligget over faregrensen for helseskader i perioder.

Her kan du se hvor luftforurensningen kan utgjøre en helserisiko, på myndighetenes nettsted for luftkvalitet.

Luftforurensningen er høyest på målestasjonene på Smestad, i Bygdøy allé og Hjortnes på Oslo vest – og på Alnabru og Manglerud på østkanten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks