Hovedinnhold

- Politiet var ikke dimensjonert for kaoset

Ny Israel-demonstrasjon lørdag

(VG Nett) Mandag endte Israel-demonstrasjonen i Oslo med tåregass og kaos. I morgen demonstreres det igjen. Politiet nekter å la det gå like ille denne gangen.

Denne saken handler om:

Åtte personer ble siktet for vold mot politiet da mandagens i utgangspunktet fredelige demonstrasjon mot Israel i forbindelse med krisen i Gaza endte i et kaos av tåregass, nyttårsraketter og uroligheter. Lørdag prøver palestinavennlige organisasjoner seg på nytt, og arrangerer nok en demonstrasjon med samme rute.

Politiet innrømmer at man ble noe tatt på sengen da urolighetene utartet seg mandag kveld. Denne gangen vil de ikke akseptere noe annet enn en fredfull demonstrasjon - uten at det nødvendigvis betyr ekstra beredskap.

VGTV:Her barker demonstrantene og politiet sammen

Lover ikke ekstrastyrker

- Vi håper de opptrer med mer verdighet enn sist, slik at budskapet kommer i fokus. Mandag ble det en form for massesuggesjon. Det kommer vi ikke til å akseptere denne gangen. Vi vil ikke ha det slik som det ble da, sier stabssjef ved Fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, til VG Nett.

Det var da demonstrasjonen beveget seg fra Stortinget opp mot den israelske ambassaden i Parkveien mandag kveld situasjonen kom ut av kontroll. Da begynte flere av demonstrantene å rive ned inngjerdingene foran ambassaden. Flere demonstranter kastet brennende gjenstander og steiner mot politiet. Politiet svarte med å bruke tåregass mot demonstrantene.

LES OGSÅ:Risikerer utvisning etter demonstrasjon

Politiet innrømmer at man ikke var dimensjonert for å takle den dramatiske situasjonen som oppsto. Likevel lover ikke Fredriksen ekstra styrker når demonstrasjonen starter klokken 14 i morgen.

- Vi har brukbart utstyr og taktikk, men vi er ikke dimensjonert for slike situasjoner. Men skulle vi vært det, måtte vi brukt en alt for stor andel av våre ressurser på dette. Vi har andre viktige områder å ha fokus på. Vi prøver å tilpasse ressursene. En slik demonstrasjon skal i utgangspunktet ikke være noe som tar så store ressurser, sier Fredriksen.

DISKUTER MIDTØSTEN-KRISEN HER!

Ukjente palestinske grupperinger

Politiet ønsker i større grad å satse på dialog med partene i forkant av demonstrasjonen, og Fredriksen sier man har brukt mye tid på dette de siste dagene, ved å snakke med arrangørene og de tilsluttende grupperinger og miljøer.

Palestinakomiteen, Fellesutvalget for Palestina, Norsk Folkehjelp, Palestinsk Forening, Rødt, Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Blitz, Muslim Unity har så langt sluttet seg til demonstrasjonen.

NORDMENN FÅR SLIPPE UT FRA GAZA:- Det har vært helt jævlig

- Vi har tradisjonelt hatt gode erfaringer med arrangøren og organisasjonene, og etter dialogen denne uken stoler vi på at vi skal få til et godt samarbeid også denne gangen. Det hadde vi for så vidt forrige gang også, men det som skilte den demonstrasjonen fra de som har vært tidligere, var at flere palestinske grupperinger som ikke har deltatt tidligere, var med. En del av vår strategi denne gangen har vært å få kontakt med disse miljøene, sier Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under bildene...

KASTET STEIN: Demonstranter kastet stein mot politiet utenfor den israelske ambassaden i Oslo mandag kveld. Politiet svarte med tåregass. Foto: Reuters
KASTET STEIN: Demonstranter kastet stein mot politiet utenfor den israelske ambassaden i Oslo mandag kveld. Politiet svarte med tåregass. Foto: Reuters


Han mener en utbredt misforståelse mandag kveld var at politiet ble sett på som en motstander for demonstrantene.

BAKGRUNN:Alt om Midtøsten-krisen

- Noen hadde ikke skjønt at politiet er til stede for å ivareta tryggheten til de som demonstrerer. Vi vil vurdere mannskapsstyrken vår denne gangen, men om vi er for mange, vil vi kunne komme i skade for å forsterke inntrykket av at vi er der som en motpart. Det vil vi ikke, sier Fredriksen.

Demonstrantene har på sin side også tatt ekstra forholdsregler denne gangen, opplyser talsperson Mass Soldal Lund.

Tror ikke folk er skremt

- Vi kommer til å ha større vakthold, og prøve å holde ting litt mer samlet. Denne gangen vil vi ha bedre muligheter for å kommunisere med demonstrantene, i form av megafoner og bedre lyd. Hovedproblemet sist var at demonstrasjonen gikk i oppløsning da tåregassen kom uten noen form for advarsel først, men denne gangen ønsker vi ikke å bli spredd i kaos, sier Soldal Lund til VG Nett.

LES OGSÅ:Samar (15) mistet tre småsøsken på to dager

Han tror ikke urolighetene rundt forrige demonstrasjon vil komme til å ødelegge for tilslutningen til lørdagens.

- Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger som tyder på det. Dessuten var det juleferie sist, og dermed er det nok folk som var på juleferie sist som vil være med denne gangen. Jeg tror folk skjønner at det som skjedde sist ikke var noe planlagt, og ikke lar seg skremme av det som skjedde. Det er viktig at vi viser direkte foran Israels ambassade hva vi mener om det som skjer i Gaza, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks