Hovedinnhold

Mener Gaarder er blitt alvorlig syk

KONTROVERSIELL: Jostein Gaarder har måttet tåle hard kritikk etter sin kronikk om Israel. Nå blir han også kalt «alvorlig syk». Foto: Stian Lysberg Solum
KONTROVERSIELL: Jostein Gaarder har måttet tåle hard kritikk etter sin kronikk om Israel. Nå blir han også kalt «alvorlig syk». Foto: Stian Lysberg Solum
(VG Nett) I et åpent brev til Norge går det anerkjente jødiske Simon Wiesenthal Senteret til kraftig angrep på Jostein Gaarder.

Denne saken handler om:

Simon Wiesenthal Senteret er en internasjonal jødisk menneskerettighetsorganisasjon med over 400.000 medlemmer.

Nå har senteret skrevet et krast brev som en reaksjon på forfatteren Jostein Gaarders kronikk i Aftenposten på lørdag.

I kronikken, som er skrevet som en gammeltestamentlig profeti, gjentar Gaarder setningen «Vi anerkjenner ikke lenger staten Israel».

Debatt:Diskuter Gaarders Israel-kritikk

- Jostein Gaarder, forfatteren av det litterære verket «Sofies Verden» har blitt alvorlig syk, enten av ondskap eller kanskje på grunn av Alzheimer, eller begge deler, skriver Shimon Samuels, direktør for internasjonale forbindelser ved Simon Wiesenthal Senteret i første setning av brevet.

Brevet er oversatt til norsk og lagt ut på nettsidene til Norsk Israel Senter mot antisemittisme.

Gaarder er kanskje Norges mest internasjonalt berømte nålevende forfatter etter at han ga ut suksessromanen «Sofies Verden».

- «Sofies Verden» er oversatt til 53 språk, og med 26 millioner solgte kopier, vil mange av hans lesere sørge over Gaarders plutselige tap av logisk klarsyn og fremfor alt, hans rekruttering til mørkets krefter, fortsetter Samuels.

Les hele det krasse brevet her.
(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)

Stormfull debatt

På slutten av brevet skriver direktøren at han forventer at andre nordmenn vil ta til orde mot Jostein Gaarder.

Flere har allerede gjort det.

Det har

stormet rundt forfatteren etter at kronikken «Guds utvalgte folk» sto på trykk. Gaarder er av flere blitt beskyldt for å være antisemitt, en påstand han selv tilbakeviser.

I går varslet han at han ville

trekke seg fra debatten, etter et stort press i flere dager.

Flere har også gått ut og støttet Gaarder, blant annet utenriksminsiter

Jonas Gahr Støre og SV-nestleder Audun Lysbakken.

Støtte fra islamsk råd

Nå går Islamsk Råd Norge (IRN), som er en paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn og organisasjoner, ut og støtter forfatteren.

- Det er trist at folk som blindt støtter staten Israel tåkelegger debatten med useriøse beskyldninger og bringer debatten til et lavmål. Vi kan for all del ikke leve i et land der en person ikke kan kritisere en stat som bedriver terror, skriver Mohammad Hamdan, leder for Islamsk råd i en uttalelse.

Islamsk Råd mener likevel at Gaarder og andre må være forsiktige i måten de ordlegger seg på.

- Gaarder og andre må fremvise forsiktighet i sitt ordvalg slik at alle jøder ikke ansvarliggjøres for Israels handlinger. IRN mener det eksisterer et klart skille mellom jøder generelt og Israel som stat, skriver Hamdan.

Les hele uttalelsen fra Islamsk Råd her.


(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider).

Ingen stans av Gaarders bøker i Israel

Samtidig melder NTB at Jostein Gaarders israelske forlegger vil likevel ikke stanse salget av bøkene hans.

Jostein Gaarders forlagshus, Aschehoug, var onsdag i dialog med Schocken Publishing house i Israel.

- Det er åpenbart at Racheli Edelmann er skremt over sine egne uttalelser og det er i alle fart helt sikkert at bøkene til Jostein Gaarder ikke vil bli trukket tilbake allerede nå, sier forlagssjef Wiliam Nygaard i Aschehoug Forlag.

Nygaard var onsdag ettermiddag i dialog med Schocken Publishing house og Edelman som også uttalte til NRK at det kunne være aktuelt å reise sak mot Gaarder.

- Jeg har skrevet til henne og sagt at det ville bli en skandale i det internasjonale forleggermiljøet dersom en forlegger på grunn av en debatt, om kanskje det viktigste temaet akkurat nå, stanser stemmen som mener noe annet, sier Nygaard.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks