Hovedinnhold

Frykter gjengmedlemmer skal delta i nye opptøyer

OPPTØYER: Mens om lag 200 barn koste seg på juletrefest i Frumurerlosjen, skjøt demonstrantene reaketter inn i bygningen i Oslo sentrum. Foto: FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE
OPPTØYER: Mens om lag 200 barn koste seg på juletrefest i Frumurerlosjen, skjøt demonstrantene reaketter inn i bygningen i Oslo sentrum. Foto: FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE
OSLO TINGHUS (VG Nett) Oslo tingrett fengslet fredag to gjengmedlemmer for å hindre at de deltar i nye opptøyer lørdag.

Denne saken handler om:

Etter seks timer med fengslingsmøter avgjorde Oslo tingrett at alle de tre fremstilte skulle varetektsfengsles i fire uker.

To av de tre siktede er tilknyttet den kriminelle B-gjengen i hovedstaden. 24-åringen, som ble fremstilt som sistemann, ble også involvert i brasiliansk politis storaksjon mot nordmennene i Natal da han ble tatt med falsk pass på flyplassen.

Han satt i lang tid fengslet i Sør-Amerika før han ble utlevert til Norge. Under lørdagens opptøyer mener politiets spanere at de gjenkjente 24-åringen som en av de mest aktive under fyrverkeriangrepet på frimurerlosjen.

- Rotete rapporter

Spaningsrapportene som ble lagt frem i retten beskriver imidlertid ikke når eller hvordan vedkommende - som angivelig var iført en rød finnlandshette - ble gjenkjent.

- Rapportene er ikke overbevisene. Den første rapporten blir endret i en tredje rapport og det er mye rot. Retten påpeker at det ikke er bra, men de fengsler likevel, konstaterer 24-åringens forsvarer Ketil Magnus Berg.

Siktede valgte å anke fengslingskjennelsen på stedet.

Ifølge retten er det også grunn til å mistenke at en 25 år gammel tømrer deltok i hærverket på frimurerlosjen. Vedkommende er straffedømt tre ganger tidligere, og ifølge politiet er også han tilknyttet den kriminelle B-gjengen.

- Vi mener vi har bevis for at disse deltok i det farlige som skjedde. De ble gjenkjent av politiet. Det skjedde mye annet uheldig i Oslo samme natt, men vi har ikke klart å identifisere de som stod bak de andre hendelsene, sier politiadvokat Mortene Stene til VG Nett.

- Tar det alvorlig

25-åringen er ikke blant de mest sentrale i gjengen, men flere personer fra kjernen av miljøet møtte opp i dagens fengslingsmøte for å støtte kameraten.

VGTV:Se kaoset som oppsto i Oslo Sentrum her

Politiet mener at tømreren var en av flere personer som knuste et vindu på bygget, og sendte to raketter inn i lokalet hvor 200 barn var til stede på juletrefest. Brannalarmen ble utløst og brannvesenet rykket ut, men fyrverkeriet startet ingen brann.

Fredag avgjorde Oslo tingrett at 25-åringen skal fengsles i fire uker, men løslates dersom det ikke er fare for nye demonstrasjoner i forbindelse med Gaza-konflikten. I kjennelsen fremgår det at dommeren mener det er fare for at siktede vil bli revet med av begivenhetene og begå nye tvilsomme handlinger.

Voldelige demonstranter:- Ville bare vekke Norge

- Vi ønsker å sende et signal om at vi tar dette på alvor. De som deltar på denne typen opptøyer, og er i en lignende situasjon som de tre siktede, risikerer å bli varetektsfengslet, påpeker Stene.

Nekter

Selv nekter den siktede 25-åringen for at han befant seg utenfor Frimurerlosjen da skadeverket ble begått, og begjærte seg selv løslatt. Avgjørelsen til Oslo tingrett ble også anket til lagmannsretten på stedet.

Hendelsen ble fanget opp på et videoopptak som nettstedet ABC Nyheter har publisert, og dette ble fremlagt for dommeren - uten at han var i stand til å kjenne igjen de to gjengmedlemmene på videoen.

Retten la igjen til grunn politirapporten fra de sivile spanerne som var på stedet og identifiserte gjengmedlemmene. Flere tjenestemenn som vanligvis jobber med politiets gjengprosjekt var engasjert som spanere under lørdagens demonstrasjon, og disse har god kjennskap til personer i miljøet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks