Hovedinnhold

- Allah elsker Raymond

Hemmelige møter med Hamas-regjeringen

MØTE: Statssekretær Raymond Johansen ble mottatt med åpne armer av statsminister Ismali Haniyeh og den nye palestinske samlingsregjeringen - men avvist av israelerne. Foto: AP
MØTE: Statssekretær Raymond Johansen ble mottatt med åpne armer av statsminister Ismali Haniyeh og den nye palestinske samlingsregjeringen - men avvist av israelerne. Foto: AP
I største hemmelighet hadde utenriksminister Jonas Gahr Støre møter med Palestinas nye finansminister Salam Fayyad i Oslo for tre uker siden.

Denne saken handler om:

Det bekrefter Støre overfor VG:

- Uken etter Mekka-avtalen var Fayyad i Oslo en hel dag og hadde møter med oss, sier utenriksministeren til VG.

Regjeringen har nå formelt gjenopptatt kontakten med den palestinske regjeringen. Det skjedde da statssekretær Raymond Johansen (Ap) møtte den ferske palestinske statsministeren fra Hamas, Ismail Haniyeh, for to dager siden.

Dagen etter nektet den israelske regjeringen å møte Johansen.

Dermed ble Dagbladets overskrift på tirsdag, «Alle elsker Raymond», spøkefullt omskrevet av utenriksministeren til «Allah elsker Raymond».

Kritikk

Både Støre og Johansen har brukt mye tid til å forklare Norges nærmeste allierte, spesielt USA og EU, hva som ligger i den norske anerkjennelsen av den palestinske regjeringen.

- Alle er ikke enige, sier Støre, men vil ikke gå inn på hvilke land som har vært mest kritisk til den norske linjen.

- Vi har ikke klarert denne tilnærmingen med våre nærmeste, men vi har kommunisert hva vi gjør, sier utenriksministeren.

Han kommer også med en klar, men indirekte kritikk mot de landene som fortsatt vil isolere og staffe den palestinske regjeringen:

- Vesten må ikke undervurdere den kraftanstrengelsen som ligger bak dannelsen av den palestinske samlingsregjeringen. Den representerer tross alt 95 prosent av nasjonalforsamlingen, sier Støre.

Avviser kollisjonskurs

- Vil Norge gjenåpne budsjettstøtten til den palestinske regjeringen nå?

- Det er foreløpig ikke til vurdering. Da finansminister Fayyad var i Oslo, bad han om noen måneder slik at han kan få orden på pengestrømmene inn til Palestina. Foreløpig er det dette vi forholder oss til, sier utenriksministeren.

Han avviser at Norge er på noen som helst slags kollisjonskurs med USA nå når Norge var det første landet som formelt besøkte den nye regjeringen.

- Jeg kan bare vise til at USAs generalkonsul i Jerusalem møtte finansminister Fayyad for to dager siden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks