Hovedinnhold

Mener niqab-treff er kjempeidé

POSITIV: LO-nestleder Gerd Kristiansen (t.h) ønsker initiativet til niqab-treffet på Grønland i Oslo velkommen. Foto: AFP/Scanpix
POSITIV: LO-nestleder Gerd Kristiansen (t.h) ønsker initiativet til niqab-treffet på Grønland i Oslo velkommen. Foto: AFP/Scanpix
(VG Nett) I dag møttes muslimske kvinner på Grønland i Oslo for å øve på å gå med niqab offentlig. LO-nestleder Gerd Kristiansen (Ap) jubler over initiativet.

Ved 13-tiden i dag ankom flere niqab-kledte kvinner moskeen på Grønland for sammen å lære seg å bli mer komfortable med å gå med det heldekkende plagget i det offentlige rom.

Niqab-kurset kommer som et resultat av flere måneders diskusjon på debattforumet islamnet.no, der muslimske kvinner i Norge har diskutert bruk av niqab i det offentlige rom.
Mange mener at dette er så problematisk og vanskelig på grunn av reaksjoner både fra muslimer og etniske nordmenn, at de ikke tør å bruke plagget - selv om de gjerne vil.

Det ønsker flere kvinner på diskusjonsformet å gjøre noe med.

«Jeg drømmer om å kunne gå ut i niqab her i Oslo. Kanskje jeg finner en jeg kan dele drømmen med og kanskje sammen er vi sterkere», skriver en kvinne på diskusjonsforumet.

Stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp) er sjokkert over arrangementet.

- Dette betyr at islamiseringen av Norge har tatt en ny vending, hevder han.

LES OGSÅ: Muslim-kvinner bedt på niqab-treff

- Topp initiativ

Mens Tybring-Gjedde raser mot det han mener er islamisering i full offentlighet og en trussel mot norske verdier, er LO-nestleder og medlem av Aps integreringsutvalg Gerd Kristiansen tvert imot udelt positiv til initiativet fra norske, muslimske kvinner på debattforumet til Det Islamske Nettverk.
Kristiansen er dermed på fullstendig kollisjonskurs med flere av sine partifeller i Aps integreringsutvalg.

- Dette er helt topp. Det er flott at initiativet kommer fra kvinnene selv og at de selv bidrar til debatten om hvordan de best kan integreres. Ingenting er bedre enn at kvinner selv ønsker å gjøre noe med at niqab-bruk oppleves problematisk, sier Kristiansen.

Hun definerer reaksjonen fra Tybring-Gjedde som «så lite konstruktiv at jeg nesten ikke gidder å kommentere den».

- Vi er et flerkulturelt samfunn. Det må vi bare akseptere. Jeg forstår ikke dem som velger å bruke niqab eller burka, men jeg aksepterer at de gjør det.

Les hele debatten her (VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider).

Foto: GRAFIKK: Tom Byermoen
Foto: GRAFIKK: Tom Byermoen

Splittet integrerinsutvalg

Arbeiderpartiet er splittet i spørsmålet om å forby niqab og burka i Norge. I januar skal partiets integreringsutvalg, som Gerd Kristiansen er medlem av, avgjøre om de vil gå inn for et forbud eller ikke.

Da VG Nett snakket med utvalgsmedlem Snorre Wikstrøm i november, sa statssekretæren at han ikke tror på noe forbud mot plaggene i det offentlige rom i Norge. Nå reagerer han på at det inviteres til kurs for å lære opp kvinner til å gå med niqab.

- Dette høres ut som en negativ utvikling. Jeg er redd for at dette skal føre til at flere vil føle seg presset til å bruke plagget, sier Wikstrøm.

Har du tips om norsk politikk? Kontakt VG Netts journalist her 

Han holder likevel fast ved at han mener det bør være høy terskel for å forby bruk av burka og niqab i Norge.

- Selv om jeg er imot et forbud, så betyr det ikke at jeg liker at plagget brukes. Jeg mener det er undertrykkende.

- Men kan ikke bruk av plagget også være et uttrykk for ytringsfrihet?

- Det er nok sikkert noen som går med plagget frivillig. Men jeg er usikker på om alle gjør det.

- Vil dette kurset, dersom det skulle resultere i en mer utbredt bruk av niqab i Norge, føre til større motstand mot niqab i integreringsutvalget?

- Tja. Hvert enkelt medlem får svare for seg. Det vil nok ikke påvirke mitt syn på et forbud, men jeg ser ikke bort fra at motstanden mot plagget kan bli større.

HVA MENER DU? Si din mening nederst i saken

- Bør ikke bli naturlig å gå med niqab

Jan Bøhler (Ap) viser til det han tror muslimer flest tenker om niqab-arrangementet på Grønland.

- Jeg støtter veldig de muslimer som er sterkt imot plagget og mener at det er kvinneundertrykkende. Det store flertallet av muslimer i Norge mener dette, tror Bøhler.

Han sier at han ikke tror på at kvinnene møtes på Grønland i dag ut i fra gode intensjoner.

- Det er ytterst få kvinner som bruker burka og niqab i Norge i dag. Det håper jeg at det fortsatt vil være. Jeg er uenig med kvinner som mener at man bør forsøke å gjøre det mer naturlig å gå med disse plaggene, sier Bøhler.

Han har lite til overs for uttalelsene til Frps Tybring- Gjedde.

- Vi bør vokte oss for å helle bensin på bålet og krisemaksimere dette. Gjedde demoniserer et helt miljø, og det virker kun mot sin hensikt. Tybring-Gjedde kjenner tilsynelatende østkanten altfor dårlig.

Utvalgsmedlem Gry Kristiansen veier sine ord med omhu når det gjelder niqab-treffet.

- Jeg synes det er vågalt å kommentere dette når jeg ikke vet hva som er tanken bak møtet. Jeg har ikke reflektert over om det er behov for å trene seg opp til å gå med niqab, sier Kristiansen til VG Nett.

Hun legger ikke skjul på at hun synes diskusjonen er vanskelig.

- På den ene siden er likestillingsprinsippet viktig, og en viktig del av denne kampen er at kvinner må få gå med det de vil. Samtidig er ikke niqab et plagg jeg ønsker at folk skal gå med.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks