Hovedinnhold

Mener Jaglands nullskatt går på tilliten løs

FÅR STØTTE: Thorbjørn Jagland vil reformere Europarådet. Foto: Jørgen Braastad
FÅR STØTTE: Thorbjørn Jagland vil reformere Europarådet. Foto: Jørgen Braastad
(VG Nett) Skattebetalerforeningen reagerer kraftig på at Thorbjørn Jagland slipper å betale skatt fordi han er ansatt i Europarådet.

Jagland tjener nærmere 2,2 millioner kroner som generalsekretær i Europarådet. Likevel gjør jobben ham til nullskattyter. Alle ansatte i Europarådet er nemlig fritatt for skatt, både til Frankrike der Jagland nå bor, og til Norge.

Administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange, reagerte umiddelbart da han leste VGs avsløring om Jaglands skatteavtale søndag.

- Avtalen er urettferdig, sier han til VG Nett.

Mye arbeid

Stordrange begrunner sitt synspunkt med at avtalen gir de ansatte i Europarådet privilegier og fordeler som andre ikke har.

- Det gjør at folk mister tilliten til både politikerne og skattesystemet. Vi er for likebehandling av alle, sier han.

REAGERER: Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen. Foto: Marte Vike Arnesen
REAGERER: Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen. Foto: Marte Vike Arnesen

- Det er høyst urettferdig at de både skal slippe skatten, og all jobben andre som bor i utlandet, må gjøre. For vanlige privatpersoner er det nemlig både mye papirarbeid og mye å passe på, sier han.

Les også:Derfor er Jaglands nye jobb så viktig

- Bør reforhandle

Ifølge professor Fredrik Zimmer ved Universitetet i Oslo er nullskattavtaler vanlig for ansatte i internasjonale organisasjoner.

Jon H. Stordrange forstår at norske skattemyndigheter følger de samme reglene som resten av landene i Europarådet. Men han mener at regelen bør endres.

Les også:Jagland takket for toppjobb med politiker-vits

- Hvis dette gjelder alle land, bør Norge ta initiativ til å reforhandle avtalen. De får heller gi de ansatte høyere lønn enn å gi dem privilegier som ikke andre har, sier han.

Thorbjørn Jagland ønsket ikke selv å kommentere VGs artikkel om skatteavtalen. Hans rådgiver Flemming Gade Kjerschow uttalte imidlertid at Jagland forholder seg til Europarådet ut fra de avtaleverk og regelverk som ligger til grunn for ansettelsen i Europarådet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks