Hovedinnhold

VG Nett må fjerne navn på narkotiltalt

MÅ FJERNE NAVN OG ANSIKT: VG Netts redaktør Espen Egil Hansen (t.v) har under sterk tvil valgt å etterkomme kravet fra Oslo byfogdembete om å fjerne navn og sladde bilder av 19-åringen (t.h) som er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia. Nå møtes partene i retten. Foto: TROND SOLBERG/MATTIS SANDBLAD
MÅ FJERNE NAVN OG ANSIKT: VG Netts redaktør Espen Egil Hansen (t.v) har under sterk tvil valgt å etterkomme kravet fra Oslo byfogdembete om å fjerne navn og sladde bilder av 19-åringen (t.h) som er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia. Nå møtes partene i retten. Foto: TROND SOLBERG/MATTIS SANDBLAD
(VG Nett) Norges største nettavis må midlertidig fjerne navn og bilder av 19-åringen som er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia etter en kjennelse ved Oslo byfogdembete. Skandaløst, mener VG Netts redaktør.

Denne saken handler om:

19-åringen har vært identifisert med navn og bilde i flere saker på VG Nett. Dette reagerte familien hennes sterkt på. Sammen med advokat Carl Bore bragte de saken inn Oslo byfogdembete. De krevde at navnet ble fjernet og at bilder av 19-åringen ble sladdet, og fredag fikk de - i en midlertidig forføyning - medhold.

«Samfunnet har på nåværende tidspunkt ikke noe berettiget behov for å kjenne saksøkers identitet», heter det i kjennelsen.

Familien politianmeldte dessuten VG Nett-redaktør Espen Egil Hansen fordi han ikke straks fulgte pålegget fra byfogden fredag.

Fjerner navn

Nå har VG Nett-redaktør Espen Egil Hansen omsider besluttet å fjerne navnet og sladde ansiktet til jenta.

- Under sterk tvil har jeg bestemt meg for å respektere kjennelsen. Samtidig vil jeg si at det er en skandaløs kjennelse, fordi byfogden i praksis har latt en narkotiltalt fange redigere VG Nett fra cellen i Bolivia, sier Hansen.

Men redaktøren er rasende på byfogden for måten saken er behandlet på. Hansen fikk aldri vite at saken ble behandlet hos byfogden, til tross for at byfogden har hatt saken på sitt bord siden onsdag.

- Jeg mener kjennelsen er en klart brudd på Grunnlovens §100 om ytringsfrihet. Ved siste revidering ble det slått fast at det ved midlertidige forføyninger skal finne sted muntlige forhandlinger i saker som gjelder ytringer - begge parter skal høres. Jeg hørte ikke et pip før namsmannen sto på døra mi i går ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet

FENGSLET: Madelaine Rodriguez (22) og Stina Brendemo Hagen (18) er sammen med 19-åringen tiltalt for forsøk på kokainsmugling. De to har selv valgt å la seg identifisere. Foto: MATTIS SANDBLAD
FENGSLET: Madelaine Rodriguez (22) og Stina Brendemo Hagen (18) er sammen med 19-åringen tiltalt for forsøk på kokainsmugling. De to har selv valgt å la seg identifisere. Foto: MATTIS SANDBLAD

Saken er problematisk på flere måter, mener Hansen.

- Kjennelsen er bygget på en rekke feilpremisser. Blant annet legger byfogden til grunn at vedkommende er mistenkt. Men hun er altså tiltalt for forsøk på smugling av et stort narkotikaparti. Hun hadde mer en 8 kilo kokain i kofferten sin. Konsekvensen av den type tankegang vil etter min mening være at norsk presse ikke vil kunne idenfisisere i noen straffesaker. Det er totalt uakseptabelt at en dommerfullmektig tilsidesetter sentrale prinsipper i Grunnloven, prinsipper for en fri presse og rettspraksis på denne måten, tordner VG Nett-redaktøren.

- Så hvorfor fjerner VG Nett navnet likevel?

- Kjennelsen er feil, men i et demokrati må vi likevel rette oss etter de kjennelsene som blir satt ut i rettssystemet. Jeg understreker at jeg har vært sterkt i tvil i denne saken, og at jeg har vurdert sivil ulydighet. Jeg velger å respektere kjennelsen, men min respekt for Oslo byfogdembete er dalende.

- Vil få omgjort kjennelsen

Hansen sier han har full støtte i Norsk redaktørforening, og at saken skal forfølges videre. VG Nett-redaktøren har engasjert advokat Cato Schiøtz for å kjøre saken.

- Mandag morgen vil vi begjære muntlige forhandlinger, med sikte på å få omstøtt kjennelsen. Jeg føler meg rimelig trygg på at vi i senere rettsinstanser får gjennomslag for dette, sier Hansen.

- Hvorfor ble 19-åringen identifisert først i forrige uke?

- Det var nå tiltalen ble kjent i Norge. Vi vurderer alltid nøye før vi identifiserer i kriminalsaker. Tiltalebeslutningen, og det faktum at en fjerde person ble varetektsfenglset i saken, aktualiserte dette.

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk redaktørforening reagerer på at saken ble avgjort uten at begge parter fikk komme til orde.

- Avgjørelsen vil helt sikkert bli omgjort i en høyere domstol. Fra tidligere har vi flere avgjørelser som slår fast at det ikke er hjemmel i loven for å nekte noen å fortelle hva som skjer i samfunnet, sier Øy.

- Man har ikke dokumentert at VG Nett har begått en krenkelse. Så lenge man ikke har dokumentert det, så er det heller ikke anledning til å avsi den type kjennelse som man her har gjort.

Familiens advokat, Carl Bore, ønsker ikke å kommentere saken utover det han allerede har sagt til Fædrelandsvennen.

- Vi fastholder vår sak, og vi prosederer ikke saken i media, sier han til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks