Hovedinnhold

VG Nett skriver norsk mediehistorie

- På vei inn i en ny virkelighet

NYE TIDER: Jon Bing (til venstre) hadde forventet at nettaviser skulle gå forbi papiraviser. Samtidig mener bloggerne Kristine Löwe (i midten) og Eirik Newth (til høyre) at nettavisene kan bli flinkere til å utnytte nettets muligheter. Foto: NILS BJÅLAND, PRIVAT og BJØRN THUNÆS
NYE TIDER: Jon Bing (til venstre) hadde forventet at nettaviser skulle gå forbi papiraviser. Samtidig mener bloggerne Kristine Löwe (i midten) og Eirik Newth (til høyre) at nettavisene kan bli flinkere til å utnytte nettets muligheter. Foto: NILS BJÅLAND, PRIVAT og BJØRN THUNÆS
(VG Nett) Professor Jon Bing mener vi er på vei inn i en ny virkelighet der elektroniske medier dominerer. Samtidig mener bloggerne Eirik Newth og Kristine Löwe at nettavisene må bli bedre til å utnytte nettets egenskaper.

Denne saken handler om:

Mandag publiserte TNS Gallup en fersk leserundersøkelse som viser at VG Nett er det mest leste skriftlige medium i Norge noensinne.

- Nå er vi på vei inn i en ny virkelighet hvor elektroniske medier dominerer. Dette henger først og fremst sammen med tilgjengelighet - du kommer på nettet overalt. Du holder mobiltelefonen og den er knyttet til nettet. Når du kommer hjem, står det en skjerm der som er knyttet til nettet. Det er lettere å sette seg ved skjermen enn å gå til kiosken på hjørnet og kjøpe avisa, sier professor Jon Bing ved Senter for rettsinformatikk.

Internett for alle

Forfatter, blogger og Web 2.0-tilhengeren Eirik Newth og journalist og blogger Kristine Löwe er heller ikke overrasket over at nettavisene stadig øker i en tid der datamaskiner er blitt allemannseie.

- Vi har fått så mange måter å bruke internett og lese nettaviser på, nå som vi har små, billige, bærbare datamaskiner og mobiltelefoner med store skjermer, sier Eirik Newth til VG Nett.

Han sier disse billige mini-PC-ene er i ferd med å endre PC-markedet.

- Før var en datamaskin et kostbart familieprodukt, nå er det mange som gir dette til ungene til jul. Det er blitt noe alle nordmenn kan eie. Når de i tillegg kommer med innebygd 3G og trådløst nettverk, er det vanskelig å se hvorfor en ikke skal lese nettaviser i stedet for kjøpe papiravisen i butikken, sier Eirik Newth.

- VG Nett på sjekkelista

Eirik Newth syns VG Netts styrke er å tilby brukerne variert stoff hele dagen.

- Dere er fast på sjekkelista. Jeg er innom hver eneste dag, sier Newth.

Han syns imidlertid at det er dårlig med dialog med leserne. Det er et syn han deler med journalist og blogger Kristine Löwe.

- Norske nettaviser er veldig gode på å få ting ut kjapt og på volum, men har et godt stykke igjen på å bruke det sosiale nettet med blogger og mikrobloggingstjenester, men også helt grunnleggende ting som å linke til konkurrenter, sier Kristine Löwe til VG Nett.

Hvordan mener du VG Nett kan bli bedre?Si din mening i protokollen!

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKRIVER MEDIEHISTORIE: VG Nett har aldri hatt like mange lesere, og passerer papiravisen VG for første gang. - Vi jobber systematisk med å gi et stadig bredere og dypere tilbud til våre lesere. Jeg tar tallene som en bekreftelse på at vi er på rett spor, sier ansvarlig redaktør i VG Nett Espen Egil Hansen (tredje fra høyre). Foto: Helge Mikalsen
SKRIVER MEDIEHISTORIE: VG Nett har aldri hatt like mange lesere, og passerer papiravisen VG for første gang. - Vi jobber systematisk med å gi et stadig bredere og dypere tilbud til våre lesere. Jeg tar tallene som en bekreftelse på at vi er på rett spor, sier ansvarlig redaktør i VG Nett Espen Egil Hansen (tredje fra høyre). Foto: Helge Mikalsen

- Veldig «dødt»

- VG Nett er kjempegode på Web 1.0, men det er litt for lite Web 2.0, syns Newth og begrunner:

- Dere har ingen kommentarer under artiklene, og jeg føler artiklene er «døde». Utfordringen må være å få mer levende sider hvor det er tydelig at noen følger med - at det er tilstedeværelse på nettsiden, sier Newth, som også ønsker seg journalister som er mer aktivt i dialog med leserne.

Men kritikken gjelder også norske politikere, legger han til.

- Hva så om statsministeren og Arbeiderpartiet er på Facebook, Twitter og Flickr om man ikke får svar og de bare legger ut trøtte bilder fra partikonferanser? Se til amerikanske politikere og nettaviser, og se hva Dagbladets journalist Jan Omdahl gjør. Det er en modell for hvordan mange journalister og andre vil gjøre etter hvert, mener Newth.

DEBATT:Hvordan bruker du og hva leser du på VG Nett?

Drukner i mengden

Fremover håper han å få se mer «liv» inne på norske nettaviser generelt gjennom brukergenerert innhold, men etterlyser også bedre redaksjonell moderering.

- Det er kjempefint at man lar leserne kommentere, men man må finne måter å filtrere kommentarene på. Som fagperson gidder jeg for eksempel ikke å kommentere artikler, for jeg vet at det drukner i andre meldinger i kommentarfeltet. Jeg vet det er flere som også ikke gjør det fordi de forsvinner i mengden.

- Journalisten må være til stede

Kristine Löwe mener det er en avgjørende faktor for nytten og kvaliteten på kommentarfelt og diskusjoner at journalistene bryr seg.

- Det blir fort et uoverkommelig hav av søppelkommentarer fordi man enten overser debatten fullstendig, eller at man ikke modererer utover de som går helt utover grensene. Men tonen endrer seg når journalisten går inn i debatten og viser at man er til stede og viser hva som er OK å skrive og ikke, sier den erfarne bloggeren, og trekker fram debatten på nettsidene til fagbladet Journalisten:

- Dette er blitt et attraktivt sted for folk å kommentere med fullt navn, og denne debatten tiltrekker seg nøkkelpersoner i bransjen sier hun.

Fortsatt kvalitetsjournalistikk

Eirik Newth tror ikke papiravisene vil dø helt ut, men at den rene nyhetsformidlingen vil flyttes til nettet. Han mener den store utfordringen for papir er at det nå kommer en generasjon lesere som aldri har hatt et forhold til papiraviser.

- Vi ser at flere europeiske storaviser innskrenker papirutgavene, og flytter den rene nyhetsformidlingen til nettet.

Han er ikke så bekymret for det finansielle, for annonsørene vil følge leserne.

- Det er ingen grunn til at kvaliteten på journalistikken vil lide ved å flyttes til nettet, sier Eirik Newth.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks