Hovedinnhold

NRK står fast på sin småpartidekning

VALGÅR: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas under Kringkastingsrådets behandling av NRKs opplegg for dekning av stortingsvalget 2009 i fjernsyn, radio og på nett torsdag. Foto: Scanpix
VALGÅR: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas under Kringkastingsrådets behandling av NRKs opplegg for dekning av stortingsvalget 2009 i fjernsyn, radio og på nett torsdag. Foto: Scanpix
Oslo (NTB-Arnt Folgerø): Om NRKs valgdekning til høsten skal omfatte flere partier enn de tradisjonelle gjengangerne, vil tiden vise.

Denne saken handler om:

Det vil i så fall være et resultat av journalistiske vurderinger, opplyste nyhetsredaktør Jon Gelius på Kringkastingsrådets møte torsdag.

Utspillet fra Gelius vakte ingen debatt i rådet, men til NTB sier Gelius at småpartiene vil bli trukket inn i valgkampdekning i den grad det er naturlig å få deres syn i bestemte saker.

- Det kan for eksempel være naturlig for oss å få Pensjonistpartiets syn hvis pensjonsspørsmål blir tema i valgkampen. Det samme kan være tilfelle for De grønne i samband med miljøspørsmål, men ikke noe parti vil få «carte blanche» i vår valgkampdekning, sier Gelius.

Gelius understreker at NRK ikke vil la seg bevege bort fra den journalistiske linjen i valgkampdekningen av kulturminister Trond Giske. Kulturministeren har som kjent foreslått å endre NRK-plakaten for at småpartier og lister over en viss størrelse skal få slippe til i NRKs valgkampsendinger.

Les også:Vurderer gratis sendetid for alle politiske partier

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sjef for TV-nyhetene i NRK, Jon Gelius (t.v.), i samtale med kringkastningssjef Hans-Tore Bjerkaas og prosjektleder Per Arne Bjerke. Foto: Scanpix
Sjef for TV-nyhetene i NRK, Jon Gelius (t.v.), i samtale med kringkastningssjef Hans-Tore Bjerkaas og prosjektleder Per Arne Bjerke. Foto: Scanpix


Dom i Strasbourg

Forslaget kommer etter at Norge i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg tapte kampen mot politisk reklame i fjernsynet. Giskes forslag om å la småpartiene slippe til i NRK, er begrunnet med å unngå partipolitisk reklame i norsk fjernsyn.

Det var etter at TV Vest i Stavanger i 2003 fikk bot av Medietilsynet for å ha sendt reklame for Pensjonistpartiet, at saken havnet i rettsvesenet og til slutt endte i domstolen i Strasbourg.

Etter at Giske unnlot å anke dommen i Strasbourg, sendte TV Vest, som nå heter TV Aftenbladet, i midten av mars i år en ett minutts lang reklamefilm for Høyre og et reklameinnslag for Pensjonistpartiet. Reklamesnutten for Høyre ble også sendt i 14 andre lokale fjernsynsstasjoner.

Disse visningene er nå til vurdering hos Medietilsynet som er satt til å håndheve forbudet mot politisk fjernsynsreklame i Norge. Giske har etter dommen i Strasbourg slått uttrykkelig fast at forbudet mot politisk TV-reklame vil bli stående.

Les også:Det blir tillatt med politisk reklame

Harde karakteristikker

Uttalelsen til Jon Gelius i Kringkastingsrådet torsdag om NRKs valgdekning av småpartiene, førte ikke til noen diskusjon i rådet. Derimot var rådet opptatt av at NRK-journalistikken bør forsøke å motvirke utviklingen i retning av stadig hardere ordbruk og karakteristikker av motstandere i det politiske ordskiftet. Særlig nestlederen i rådet, Steinar Ness, er opptatt av denne problematikken. Han sa at NRKs journalister burde konfrontere politikere som tyr til karakteristikker som fascist og nazist, med hva de egentlig mener med det.

Kringkastingsrådsmedlem Paul Leer-Salvesen etterlyste bedre dekning av den betydningen nye religioner har for samfunnsutviklingen. Gelius svarte at dette er et viktig emne, men at det er vanskelig å få politikerne i tale i slike spørsmål.

Hallgrim Berg viste også til de problemene som religion og kanskje en gryende kulturkamp fører til i vår del av verden. Men han skjønte at det er vanskelig å ta opp dette temaet politisk fordi det er så lett å bli stemplet som islamofob, rasist eller antisemitt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks