Hovedinnhold

Nachspiel-dramaet

* Statsministeren grep inn etter ryktespredning
* Telenor undersøkte hva Giske hadde sagt på fest

NHO-NACHSPIEL: Her er Trond Giske under NHOs årsmiddag. Det er på nachspielet etterpå at han angivelig skal ha kommet med de kontroversielle uttalelsene. Foto: Frode Hansen, VG
NHO-NACHSPIEL: Her er Trond Giske under NHOs årsmiddag. Det er på nachspielet etterpå at han angivelig skal ha kommet med de kontroversielle uttalelsene. Foto: Frode Hansen, VG
Påstander om nachspiel-uttalelser fra Trond Giske (Ap) mot Telenors styreleder gjorde at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) måtte rydde opp i TV2-salget.

Denne saken handler om:

Sent i går kveld fikk VG bekreftet at Telenor iverksatte en egen undersøkelse av Giskes påståtte uttalelser.

Det hele startet på den brune puben Lorry i Oslo natt til fredag. Her var Giske og fremtredende næringslivsledere samlet til nachspiel etter NHOs årsmiddag.

I løpet av natten oppstår et rykte om at Trond Giske skal ha sagt at «Harald Norviks tid som styreleder i Telenor kan være over». Rykteflommen førte til at statsminister Jens Stoltenberg tok kontakt med Norvik fredag, for å berolige styrelederen. Det bekrefter flere sentrale kilder overfor VG.

Det blir også reagert kraftig på informasjoner VG har fått om at Telenor fredag etter festen tok kontakt med A-pressens toppsjef Thor Gjermund Eriksen, for å sjekke ut hva Giske hadde sagt på byen kvelden før.

Reagerer med vantro

VG får bekreftet at Telenors informasjonssjef Atle Lessum kontaktet Eriksen fredag. Lessum lurte på hva som hadde skjedd kvelden før og spurte A-pressesjefen hva Giske hadde sagt.

BAKGRUNN: Telenor vil selge seg ut av A-pressen

Eriksen reagerte på henvendelsen og skal ha sagt til Lessum at han opplevde henvendelsen som rar. Han ga også uttrykk for at han ikke aktet å fortelle noe om hva som skjedde kvelden og natten før. Samtalen ble derfor avsluttet. Eriksen vil ikke kommentere saken.

Giske sier til VG at han vil sette Næringsdepartementets eierskapsavdeling i sving for å finne ut hvordan Telenor har opptrådt fredag.

- Jeg reagerer med vantro på VGs informasjoner. Jeg vil ta initiativ til at eierskapsavdelingen i departementet finner ut hva som har skjedd, sier Giske og legger til:

OMTALT: Styreleder i Telenor Harald Nordvik skal ha blitt omtalt på nachspielet. Foto: Kristian Helgesen, VG (Arkivfoto)
OMTALT: Styreleder i Telenor Harald Nordvik skal ha blitt omtalt på nachspielet. Foto: Kristian Helgesen, VG (Arkivfoto)

- Jeg tar det som en selvfølge at det i Norge skal være mulig for en statsråd å ha meninger om et delstatlig selskap uten at selskapet begynner å samle informasjon eller sprer rykter om den ansvarlige statsråden, sier Giske.

Det er litt av en floke av påstander og rykter som ligger bak de siste dagers maktkamp. VG har forsøkt å ettergå om Giske faktisk har sagt - eller i det minste antydet - at Norvik kunne få sparken.

- Det har jeg aldri sagt, sier Giske kategorisk.

Fredag tok LO-leder Roar Flåthen kontakt med statsministerens kontor for å få ryddet opp etter Trond Giskes gjentatte uttalelser i pressen om utsalget av TV 2 - uttalelser som Giske gjentok på NHOs årskonferanse og på utestedet Lorry i Oslo torsdag kveld og natt.

For tilbake til Lorry:
En rekke næringslivstopper hadde nemlig dratt videre til puben for å feste etter NHO-middagen i Operaen torsdag kveld.

Det var et topptungt nachspiel:
Ved ett av langbordene benket Handels- og næringsminister Trond Giske seg sammen med blant andre NHO-sjef John G. Bernander, Norwegian-sjef Bjørn Kjos, Stein Erik Hagen, Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen og NHO-president og Telenor-direktør Kristin Skogen Lund.

VG har pratet med de sentrale aktørene for å finne ut om Giske faktisk sa det han er anklaget for.

* - Jeg satt ved siden av ham og hørte ikke noe slikt, sier Stein Erik Hagen.
* - Nei, sier Bernander når vi spør om han hørte at Giske ville avsette Norvik.

* De fleste andre sier også «ingen kommentar».

Men: En sier han mener å ha overhørt at Giskes statssekretær sa at Giske har gitt uttrykk for at saken kunne få konsekvenser for Norvik.

- Det har jeg overhodet ikke snakket om. Og det har jeg hatt god tid til å tenke over, sier statssekretær Halvard Ingebrigtsen til VG.

Som ild i tørt gress

Ingen av de VG har vært i kontakt med overhørte selv uttalelsene, men flere personer sier de har fått gjengitt dem fra personer som var der.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hva som har blitt sagt - eller skal ha blitt sagt - i etterkant av årsmiddagen i NHO, sier Kristin Skogen Lund til VG.

Men ryktet spredde seg som ild i gress: Fem-seks av aktørene sier til VG at de er blitt fortalt at Giske skal ha sagt det, men selv har de ikke hørt det.

I løpet av kvelden skal Giske også, ved minst én anledning, ha karakterisert Telenor-konsernsjef Jon Fredrik Baksaas som «politisk tonedøv».

KRITISERT: Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas skal ha blitt karakterisert som politisk tonedøv. Her under NHOs årskonferanse på Operaen i Oslo torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
KRITISERT: Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas skal ha blitt karakterisert som politisk tonedøv. Her under NHOs årskonferanse på Operaen i Oslo torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix

Det sier flere av deltagerne på NHOs årskonferanse at de har hørt Giske si, men de vil ikke bekrefte det.

- Det er det heller ikke riktig at jeg har sagt, sier Giske.
Uansett - ryktet om Giskes uttalelser skal ha blitt nevnt da en lettere forbannet LO-leder Roar Flåthen fredag ringer til statsministeren.

Flåthen fikk i går anledning til å avkrefte dette, men svarte i stedet:

«Dette har jeg ingen kommentar til. Jeg ønsker ikke å uttale meg om situasjoner der jeg ikke har vært til stede. Salget av TV2 er gjennomført og jeg anser meg ferdig med saken».

I telefonsamtalen med statsministeren skal LO-lederen ha bedt om at regjeringen skulle forsikre Telenor og Norvik om at styret sto fritt til å selge TV2. I tillegg ba han også om at Giske skulle minnes på dette.

Gjentok kritikken

Statsministeren var fredag kjent med påstandene om at Giske hadde truet med å skvise ut Norvik.

Dette var en del av grunnlaget for samtalene Stoltenberg hadde med Norvik, opplyser en sentral regjeringskilde.

Stoltenberg ringte også Giske fredag. Ifølge VGs kilder gjorde Stoltenberg i telefonmøtet med Giske det klart at Giske burde dempe kritikken av salget.

Til VG sier Stoltenbergs politiske rådgiver, Sindre Fossum Beyer (Ap):
- Det statsministeren ga uttrykk for, også i samtaler med Harald Norvik, er at dette er en sak som avgjøres av de berørte selskapenes organer.

Men mandag var igjen Giske ute og kritiserte utsalget.

Mandag hadde ryktene også nådd flere redaksjoner og Aftenposten la ut en sak på nett hvor de skrev at Giske skal ha sagt på Lorry at «hvis salget av TV 2 gjennomføres, er det det siste Norvik gjør som styreleder i TV 2».

Telenor bekrefter kontakt

Men avsnittet ble senere fjernet. I papirutgaven ble påstanden gjentatt i mer moderat form.

- Det er ganske utrolig at et rykte om hva jeg har sagt blir en del av prosessen. Jeg tror det nesten ikke, sier Giske.
Telenor bekrefter kontakt

RYKTES FORBANNET: LO-leder Roar Flåthen skal ha kontaktet statsminister Jens Stoltenberg etter ryktene om Giskes uttalelser ble gjort kjent. Foto: Morten Holm, Scanpix
RYKTES FORBANNET: LO-leder Roar Flåthen skal ha kontaktet statsminister Jens Stoltenberg etter ryktene om Giskes uttalelser ble gjort kjent. Foto: Morten Holm, Scanpix

Atle Lessum, informasjonsdirektør i Telenor, bekrefter at han ringte til sjef i A-pressen, Thor Gjermund Eriksen fredag.

- Det var to årsaker til det: Det ene var at vi hadde hørt noe om at Trond Giske skulle ha sagt noe ufordelaktig om Telenor og Baksaas, og at Eriksen visste mer om dette. Det andre var noe informasjon om det forestående styremøtet, sier Lessum til VG.

- Hva var det dere hadde hørt at Trond Giske skulle ha sagt?

- Etter hva jeg forsto skulle han ha sagt at Baksaas var politisk tonedøv og ikke lyttet til politiske signaler, sier Lessum.

Lessum sier han fikk opplysningene fra Telenors strategidirektør, som igjen skulle ha snakket med Eriksen.

- Ble Giskes trussel om at Norvik måtte gå av dersom TV 2 ble solgt, også nevnt?

- Jeg har også hørt at det kan ha blitt sagt på utestedet, men jeg husker ikke det som en del av denne samtalen, sier Lessum.
Lessum avviser at han eller Telenor har hatt en egen agenda med informasjonsinnhentingen.

- Nei, det ser jeg ikke overhodet. Jeg er informasjonssjef i Telenor, og min jobb er å sørge for at min sjef er best mulig forberedt på det som kan komme i media. Derfor var det helt relevant for meg å finne ut hva som kan bli oppslag i media i dagene fremover. Jeg har ikke brukt denne informasjonen til noe som helst. Det er slik jeg jobber, og slik jeg ser det som naturlig for en informasjonssjef å jobbe. Det er ikke noen større plan bak det enn det, sier Lessum.

KOMMENTAR: Flåthens kjempesko

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks