Hovedinnhold

Kamerunsk journalist vil søke asyl i Norge

- Jeg blir drept om jeg reiser hjem

LIVREDD: Philip Njaru er gjennom en årrekke blitt trakassert på grunn av sin kritiske og undersøkende journalistikk i Kamerun. Han frykter han vil bli drept om han reiser tilbake til hjemlandet, og søker nå asyl i Norge. Foto: STIAN EISENTRÄGER
LIVREDD: Philip Njaru er gjennom en årrekke blitt trakassert på grunn av sin kritiske og undersøkende journalistikk i Kamerun. Han frykter han vil bli drept om han reiser tilbake til hjemlandet, og søker nå asyl i Norge. Foto: STIAN EISENTRÄGER
LILLEHAMMER (VG Nett) Gjennom en årrekke har Philip Njaru blitt forfulgt på grunn av sin kritiske og undersøkende journalistikk. Nå har journalisten fra Kamerun bestemt seg for å søke asyl i Norge.

Denne saken handler om:

Den 42 år gamle journalisten Philip Njaru er i Norge i anledning den internasjonale journalistkonferansen på Lillehammer, hvor han har delt sine erfaringer som gravejournalist i Kamerun.

VG Nett har gjennom hele helgen hatt løpende kontakt med kameruneren, som frykter for sitt eget liv om han drar tilbake til hjemlandet. Han har telt på knappene om hva han skal gjøre i sin fortvilte situasjon, og har kommet fram til at han mandag vil oppsøke norsk politi og søke asyl.

- Jeg har avdekket korrupsjon og fått politifolk sparket på grunn av grove menneskerettighetsbrudd. På grunn av dette har jeg fått drapstrusler, jeg er blitt arrestert, banket opp og torturert, forteller 42-åringen til VG Nett.

Kameruneren har jobbet som undersøkende journalist, både i avis og radio, med korrupsjon og menneskerettigheter som spesialfelt i 13 år.

- Redd

På grunn av mishandlingen er han blitt døv på det ene øret, og lever i tillegg med et komplisert brudd i kjeven som aldri er blitt behandlet av spesialister.

Den lavmælte, smilende kameruneren er flink til å skjule frykten sin. Men redd, det er han.

- Reiser jeg hjem nå, kommer jeg til å bli drept, sier han og forteller at han de siste årene ikke har hatt fast adresse, men flyttet fra sted til sted i hjemlandet for å unnslippe forfølgelse.

I tillegg til sitt eget liv, frykter han for kona og sine tre barn.

- Vil hjelpe ham

Journalistens beslutning om å hoppe av i Norge kommer ubeleilig for arrangørene av journalistkonferansen. De hadde på forhånd fryktet at noe slikt skulle skje, men verken kan eller vil gripe inn i saken. Det gjør imidlertid Norsk Journalistlag:

- Enkelte av de journalistene som er her, er svært farlige for sine lands myndigheter. Nå har vi fått et tilfelle fra Kamerun. Vi har satt oss godt inn i saken, og det er ingen tvil om at Philip er i en svært utsatt situasjon. Han er livredd for å vende tilbake. Vi har intet annet valg enn å hjelpe ham så godt vi kan, sier nestleder Kjetil Haanes i Norsk Journalistlag til Aftenposten.no.

Konferansen er delvis finansiert av Utenriksdepartementet, som har bidratt med 1,2 millioner kroner for å dekke reiseutgifter til besøkende journalister fra fattige land. I alt 500 journalister fra over 80 land deltar på konferansen.

Overgrepene mot Philip Njaru er dokumentert både av FNs råd for sivile og politiske rettigheter, Human Rights Watch og Amnesty International.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks