Hovedinnhold

Dette er verdensrekordmannen Lahlum

Verdens lengste intervju med Hans Olav Lahlum har fått studenter til å droppe eksamenslesingen og skoleklasser til å droppe den planlagte undervisningen.

Denne saken handler om:

Klokken ett torsdag 23. mai passerte Lahlum og VGTVs Mads A. Andersen den gamle rekorden for verdens lengste intervju.

Nå teller også finansavisen Wall Street Journal ned for verdens lengste intervju. Torsdag formiddag la finansavisen ut tweeten:

«The Norwegians continue talking...22,5 hours passed, 7,5 to go».

I går kveld, natt og i dag tidlig har studenter droppet den siste eksamenslesingen, for isteden å høre på historiker og forfatter Hans Olav Lahlum bli intervjuet av VGTVs Mads A. Andersen.

- Da har jeg kommet meg på skolen igjen etter å ha forsovet meg etter å ha fulgt med langt ut i nattetimen, skriver en kvinne på mikrobloggen Twitter.

- En ting jeg aldri trodde skulle skje: Leser til eksamen, samtidig som jeg hører på verdens lengste intervju. Kan ikke gå glipp av det, skriver en annen.

I går fortalte en klasse på Gol videregående skole på VGs direktekanal at de avlyst undervisningen, og isteden fulgte intervjuet med Lahlum.

- Vi skulle ha to timer norsk, og to av jentene hadde fått svar på sine spørsmål om intervjuet. De var helt i hundre, og var inspirerte og motiverte. Så jeg la bort planen og så intervjuet, sier norsklærer ved Gol videregående skole, Tonje Myre til VG.

- Hva fikk dere ut av det?

- Hele settingen gjorde at alle ble engasjerte. De som vanligvis ikke er så aktive, ble veldig motiverte da de så at det de skrev ble publisert på VG. Det gjorde hele klassen mye mer samkjørte, sier Myre.

Den over et døgn lange sendingen på VGTV har overrasket seerne.

- Overraskende interessant intervju med Lahlum. Upraktisk - siden jeg har eksamen i morgen tidlig.., skriver en.

Sosial og usosial

Og det er ikke så rart. Hans Olav Lahlum er en helt spesiell kapasitet, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

ORGINAL: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen beskriver Lahlum som omsorgsfull, sosial og usosial. Foto: TROND SOLBERG
ORGINAL: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen beskriver Lahlum som omsorgsfull, sosial og usosial. Foto: TROND SOLBERG

- Han er en original person som er skrudd sammen av mange spesielle egenskaper. Han er interessant, underholdende og morsom - sosial på en usosial måte. Det er det som er så pussig med han. Samtidig er han er underholdende, energifull og omsorgsfull. Det oppdager folk nå, sier Halvorsen til VG, og minner VGTVs støtteapparat på:

- Sørg for at han får i seg nok mat og vann. Det bryr han seg ikke noe om. Det er noe han har lest seg til at må til for å leve, sier Halvorsen og ler.

Fikk sjakkhilsen

Hans Olav Lahlum ble først kjent for norsk offentlighet som ung og lovende sjakkspiller. Som deltaker, arrangør og dommer av flere turneringer, møtte han også etter hvert det da svært unge sjakkgeniet Magnus Carlsen.

SJAKKVENNER: Magnus Carlsen ble kjent med Hans Olav Lahlum som ung tenåring og sjakktalent. Foto: OLE CHRISTIAN STRØM
SJAKKVENNER: Magnus Carlsen ble kjent med Hans Olav Lahlum som ung tenåring og sjakktalent. Foto: OLE CHRISTIAN STRØM

I natt fulgte Carlsen med på verdens lengste intervju og twitret om Lahlum:

- Kan man litt om mye, fremstår man gjerne kunnskapsrik. Å kunne alt om alt derimot, er noe for historiebøkene.

Anerkjent biograf

Med sin biografi om Oscar Torp i 2007, ble offentligheten for alvor kjent som historiker og forfatter. I biografien omtaler Lahlum regjeringens dramatiske flukt fra tyskeren den første krigsvåren 1940. Daværende kronprins Olav ønsket under flukten en forhandlingsløsning med tyskerne, avslørte Lahlum i boken.

VG siterte følgende fra Lahlums beskrivelse av det svær omdiskuterte øyeblikket i norsk krigshistorie:

«Internt i regjeringsfølget oppfattet flere at kronprins Olav under flukten var åpen for en forhandlingsløsning med tyskerne for å vende tilbake til Oslo, men han ble stoppet av en klippefast Haakon VII. Etter Olavs senere udiskutable innsats skulle dette aldri bli brukt mot ham, tvert imot ble episoden både under og etter krigen hemmeligholdt.»

Utpekt av Lie

Biografien ble av kritikerne omtalt som monumental og leseverdig. Kort tid etterpå ble det kjent at Lahlum også skulle skrive en biografi om tidligere partisekretær i Ap, Haakon Lie.

BIOGRAF: Hans Olav Lahlum med sin ferske biografi om Ap-kjempe Haakon Lie. Foto: TROND SOLBERG
BIOGRAF: Hans Olav Lahlum med sin ferske biografi om Ap-kjempe Haakon Lie. Foto: TROND SOLBERG

Lie pekte selv på Lahlum etter å ha lest Torp-biografien.

- Jeg likte boka hans. Han skriver på en lettlest måte, sa den da 101 år gamle partihøvdingen Lie om Lahlum.

Bedre en USA-ekspert

Etter to kritikerroste biografier, slo Lahlum også det etablerte akademia da han under den amerikanske presidentvalgkampen i 2008 beviste at han overgikk formidlingsevnene til en av Norges mest kjente professorer og USA-ekspert - Ole O. Moen.

De to ga samtidig ut en samlet fremstilling av alle amerikanske presidenter fra George Washington til George W. Bush.

Ifølge Aftenposten har Moens bok bedre bilder og er mer munter i språket. Lahlums bok er trykket på grått papir, har ingen bilder og ellers tung innpakning.

Likevel:

Lahlum vinner på analyse og oppleves som mer analytisk og gjennomarbeidet, konkluderer anmelderen.

Etter 23 timer

I formiddag er Lahlum like skarp i sin omtale av den sittende amerikanske presidenten, Barack Obama, etter 23 og en halv times intervju.

SKUFFELSE: Hans Olav Lahlum beskriver Barack Obama som en skuffelse. Foto: THOMAS NILSSON
SKUFFELSE: Hans Olav Lahlum beskriver Barack Obama som en skuffelse. Foto: THOMAS NILSSON

- De skuffede forventingers president. På innhold har han skuffet tilhengerne. På valg har han levert med å vinne to ganger. Han er jo en karismatiker. Han motbeviste en teori i 2012 - hvis økonomi hadde vært avgjørende så ville han ha tapt. Men han var sittende og er en karismatiker, og det hjalp.

Rett etterpå, klokken halv elleve nektet Lahlum å ta pause.
- Trenger vi pause nå? Jeg trenger ikke, sa Lahlum.

Også politiker

En mindre kjent side av Lahlum, er at han også er politiker og medlem av SVs landsstyre.

Rikspolitisk markerte han seg for første gang som 22-åring, da han tok et sterkt oppgjør med Den norske Kirke i et leserinnlegg i Aftenposten.

- I mange andre spørsmål synes dessverre kløften per nå uoverstigelig. Dette gjelder også forhold til andre mennesker - toleranse og respekt i forhold til avvikende grupper mennesker, klarest kanskje synliggjort i debattene om abort og homofilt samliv, skrev Lahlum som samtidig meldte seg ut av statsskirken.

Snakker dobbelt så fort

På interne møter i SV holder Lahlum seg innenfor tilmålt taletid på tre minutter, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Men:

TALETID: SV-leder Audun Lysbakken er streng på taletid, også for Lahlum. Foto: TROND SOLBERG
TALETID: SV-leder Audun Lysbakken er streng på taletid, også for Lahlum. Foto: TROND SOLBERG

- Han er en helt usedvanlig politiker med fantastiske talegaver. Han bruker den begrensede taletiden på å snakke veldig raskt isteden, sier Lysbakken.

I tillegg til at han er både en anerkjent forfatter og historiker, kan Lahlum også ta enda et steg opp i rikspolitikken, tror Lysbakken.

- Dersom han vil, så kan han sette stort preg på norsk politikk, sier Lysbakken.

Dummeste gjort

Selv har Lahlum ikke vært redd for å nærme seg den kanskje hardeste personkonflikten i nyere norsk politikk; lederstriden mellom Torbjørn Jagland og Jens Stoltenberg.

I en artikkel i Arbeiderbevegelsens årbok for 2008 fikk Lahlum tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland til å snakke ut om striden, da hun kritiserte Jagland for å frivillig gi fra seg regjeringsmakten ved å stille ultimatum på valgresultatet 36,9.

PARTIKJEMPE: Hans Olav Lahlum har beskrevet historien til både Haakon Lie og Torbjørn Jagland. Foto: SCANPIX
PARTIKJEMPE: Hans Olav Lahlum har beskrevet historien til både Haakon Lie og Torbjørn Jagland. Foto: SCANPIX

Hun fortalte at hun «ikke hadde kunne tenke meg at han kunne være så dum», sa Brundtland om Jagland i Lahlums artikkel.

Kjent som gummifjes

Etter flere år som kommentator, forfatter og intervjuobjekt, ble Lahlum som seg selv først kjent som gummifjes i TV2s Torsdagsklubben. Senere har han også deltatt i «Kjærsten til» på NRK og i Trygdekontorets «Parasite hotel».

- Det kan argumenteres for at all oppmerksomheten er et skrekkeksempel på at vi har kjendisunderskudd i Norge. Mediene kaster seg over nye fjes. Jeg ble til og med parodiert i «Hallo i uken» sist, sa Lahlum til Journalisten.

Men å snakke om seg selv er ikke Lahlums favoritt. Da VGTVs Mads Andersen etter 24 timer spurte Lahlum om hvorfor han hadde to klokker, ba Lahlum etter noen korte svar om å få noen mer interessante spørsmål.

I et portrett med VG Helg i 2009 svarte imidlertid Lahlum på spørsmålet om hvorfor han gikk med to klokker:

- Fordi den tredje er til reparasjon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks