Hovedinnhold

Dagbladet ga penger til terrorsiktet

ETIKKLEDER: Redaktør for etikk Dagbladet, Lars Helle, kjenner ikke saken i detalj. Men han er langt på vei enig med Gunnar Bodahl-Johansen. Foto: SCANPIX
ETIKKLEDER: Redaktør for etikk Dagbladet, Lars Helle, kjenner ikke saken i detalj. Men han er langt på vei enig med Gunnar Bodahl-Johansen. Foto: SCANPIX
Dagbladet betalte den terrortiltalte nordmannen 6000 kroner.

Denne saken handler om:

- Pengene var betaling for et opptak av en telefonsamtale, sier den terrortiltalte.

Det aktuelle lydbåndet var opptak av en telefonsamtale en av de terrorsiktede hadde med hovedetterforskeren i terrorsaken - en politioverbetjent i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

Basert på lydbåndet skrev Dagbladet 17. april i fjor saken «"Terrorristene" avlyttet det hemmelige politiet».

VG har skriftlig dokumentasjon som viser at 6000 kroner ble overført fra AS Dagbladet til den terrortiltaltes private bankkonto.

Datoen for overførselen er 30.05.2007, halvannen måned etter at saken sto på trykk i avisen.

Dagbladet mente de med opptaket av telefonsamtalen avslørte arbeidsmetodene til PST.

Byttehandel

På lydbåndet spør den terrorsiktede om det er en mulig å gjøre en byttehandel med PST. Den siktede norskpakistanske mannen lurer på om det er det er mulig å få tilbake et beslaglagt førerkort mot at han gir informasjon. Til det svarer politimannen at de ikke kan gi noen garantier, men at ingenting er umulig.

- De 6000 kronene var betaling for lydbåndet. Det var journalist Gunnar Hultgreen som tilbød seg å betale for lydbåndet, sier den terrortiltalte nordmannen.

Nyhetsredaktør Peter Raaum i Dagbladet sier at dette er ukjent for han. Han opplyser at det ble sendt en e-post fra redaksjonen for anvisning uten noe angivelse av beløp.

- Det eneste skriftlige jeg har fått, viser at det sentrale for utbetalingen er tips vedkommende har gitt i en sak om Arshad Mahmood. Men det er også betaling for tips han har gitt i forbindelse med terrorsaken. I den aktuelle mailen står det ikke noe om lydbånd, sier Raaum.

Avviser

Den terrortiltalte nordmannen avviser denne fremstillingen:

- Det var bare betaling for lydbåndet, som jeg ikke ga dem for å få penger, men for å belyse hva jeg mente var uetiske arbeidsmetoder i PST. Mellom Mahmood og Hultgreen formidlet jeg bare kontakt mellom Mahmood og Hultgreen, som resulterte i et intervju. Jeg ga ikke noe informasjon i den saken, sier den terrortiltalte.

Nyhetsredaktøren i Dagbladet sier han ville ha handlet annerledes i dag.

- Jeg hadde ønsket at vi ikke hadde betalt et honorar til vedkommende for en sak hvor han selv er involvert i. Men dette ønsker jeg å ta opp internt, sier Raaum.

Gunnar Hultgreen vil ikke kommentere saken, og henviser til nyhetsredaktøren.

Misliker

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund reagerer på at Dagbladet betalte en siktet for opplysninger i hans egen sak.

- Jeg misliker enhver form for betaling i journalistikken. Spørsmålet er om Dagbladet har hatt god nok grunn til å betale denne personen, jeg kan ikke se at de har hatt det, sier Kokkvold.

Dagbladets reporter Gunnar Hultgreen hadde tett kontakt med den terrortiltalte Arfan Q. Bhatti (30).

Tre samtaler mellom de to ble torsdag avspilt av som bevis.

Det går frem at de to har hatt svært tett kontakt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks