Hovedinnhold

Tollen på smør settes ned 1. desember

SMØRMANGEL: Tomme smørhyller hos Coop Mega på Bislett i Oslo. Foto: KRISTER SØRBØ/VG
SMØRMANGEL: Tomme smørhyller hos Coop Mega på Bislett i Oslo. Foto: KRISTER SØRBØ/VG
Statens landbruksforvaltning setter ned tollsatsen for smør til 4 kroner i hele desember for å bøte på smørmangelen.

Denne saken handler om:

Tollen på smør settes ned fra 25,19 kroner per kilo fra 1. til og med 31. desember, opplyser Statens landbruksforvaltning.

Direktør Jørn Rolfsen sier til NTB at importsmøret trolig vil være på plass i butikkene i neste uke dersom aktørene som etterspør utenlandsk smør allerede nå er ute med følere i markedet.

Det er Tine som er markedsregulator for melk og som dermed sitter med ansvaret for å balansere produksjonen til etterspørselen i melkemarkedet. Hittil i år er det produsert 25 millioner liter melk mindre enn til samme tid i fjor. Samtidig har etterspørselen økt.

TINE har så langt levert omtrent 1.000 tonn mer smør enn på samme tid i fjor, men uten at det holder for å fylle etterspørselen fra et folk som sverger til lavkarbo og gjør seg klar til julebakst.

Problemstillingen for landbrukstilsynet er at den avtalte WTO- importkvoten på 575 tonn langt fra er utnyttet. Fram starten av denne uka var bare cirka 10 prosent av kvoten på smør utnyttet. I fjor ble bare 24 prosent av utenlandskvoten utnyttet, mens kvoteutnyttelsen var 60 prosent året før.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks