Hovedinnhold

Slår full matalarm

Inga Marte Thorkildsen (SV) tordner mot egen regjering

KREVER GJENNOMGANG: Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV) krever gjennomgang av bruken av fosfat av tilsetningsstoff i mat i norske butikker. Foto: Knut Erik Knudsen/VG
KREVER GJENNOMGANG: Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV) krever gjennomgang av bruken av fosfat av tilsetningsstoff i mat i norske butikker. Foto: Knut Erik Knudsen/VG
(VG Nett) Inga Marte Thorkildsen frykter maten i norske butikker ikke er trygg, og krever full gjennomgang av hva den er tilsatt.

Denne saken handler om:

Det skjer etter siste dagers debatt om tilsetting av fosfat i fisk og matvarer. Torsdag kveld sto to av toppene i Ica frem i Dagsrevyen og fortalte at de holder seg unna maten de selger i sine egne butikker dersom den er tilsatt fosfat.

Tidligere har styreformann i Jangaard Export, Gunnar Haagensen, gitt uttrykk for det samme. Det får SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen til å reagere kraftig.

- Hvis det er riktig at bransjen selv ikke vil spise maten den selger, i et land hvor vi trodde det var trygge retningslinjer for hva som selges i mat, er det grunn til å slå alarm, sier Thorkildsen til VG Nett.

Øker vekten

Nå krever SV-politikeren at hennes egen regjering kommer på banen for alvor i saken. Politikerne kan ikke sitte rolig og se på at maten blir pumpet opp på en måte som får bransjen selv til å reagere.

DISKUTER: Bør man være skeptisk til fosfat-tilsatt mat, eller blir det på grensen til hysteri?

- Vi må ha en full gjennomgang av dette. Hva er situasjonen, er det riktig at bransjen ikke selv vil spise maten de produserer? Som forbruker og småbarnsmor krever jeg at maten er trygg. Norske forbrukere har krav på å få vite dette, tordner hun.

Det er ikke ulovlig å tilsette fosfat i maten, men hovedfunksjon er først og fremst at den pumper opp vekten på maten ved å binde vannet i maten. Tidligere denne uken avslørte NRK Brennpunkt at dette er en kjent praksis i fiskeribransjen. Det kan også bleke maten slik at den ser ferskere ut, i tillegg til at pH-verdien i maten økes. Steker du mat som er tilsatt fosfat, kjennetegnes det ofte av en hvit rennende masse i stekepannen.

Artikkelen fortsetter under bildet...

UTRYGT? Flere matkjede-topper har sagt at de ikke vil kjøpe matvarer tilsatt fosfat. Mange av de tilsatte varene er billigvarer. Foto: Bo Mathisen
UTRYGT? Flere matkjede-topper har sagt at de ikke vil kjøpe matvarer tilsatt fosfat. Mange av de tilsatte varene er billigvarer. Foto: Bo Mathisen

Fosfat er ikke farlig i små mengder, men reglene for tilsetting av stoffet er strenge. Merkingen E450, som er koden for fosfat, er et uomtvistelig kriterium dersom bruken skal godkjennes. Men det må gå klarere frem for forbrukeren enn dette, mener SV-profilen.

- Men det kan ikke være sånn at vi skal forlange av norske forbrukere at de skal bruke halve dagen på å finne ut hva som er i det de kjøper og tyde koder som viser hva maten de spiser innebærer av risiko. Alle må kunne få trygg mat til enhver tid, sier Thorkildsen.

Frykter mat-klasseskille

I Dagsrevyens reportasje sa Icas kommunikasjonssjef Bjørn Takle Fris at grunnen til at han kan stå inne for å selge fosfat-tilsatte varer selv om han ikke spiser det selv, er at mange ønsker et billig alternativ. Fosfat er nemlig en gjenganger i de rimeligste kjøttalternativene, ifølge Ica-toppen. Dette bygger opp under et allerede voksende mat-klasseskille, mener Thorkildsen.

- Det er totalt uakseptabelt at den maten som de priviligerte i samfunnet ikke vil finne på å spise, er den billigste. Da snakker vi jo om et klassespørsmål, hvor de som har lite må ta til takke med utrygg mat, mens de med penger kan kjøpe seg til den trygge maten. Når vi fra før av vet at det er de med høy inntekt som har råd til å kjøpe den sunneste maten, bygger det oppunder en uheldig utvikling, sier stortingspolitikeren.

Også Forbrukerrådets Randi Flesland gikk torsdag kveld hardt ut mot bransjen og myndighetene for å få klarhet i omfanget av fosfat i norske matvarer.

- Vi skal ikke spre frykt unødig i denne saken. Men hvis bransjen ikke selv vil spise disse produktene som de tillater at andre spiser, må noen gripe inn, sier Thorkildsen.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har tidligere uttalt at hun unngår å kjøpe mat med fosfat selv, men at hun ikke er bekymret for bruken. VG Nett prøvde torsdag kveld å få en kommentar fra Helsedepartementet, som har ansvaret for tilsetningsstoffer i maten, uten hell.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks