Hovedinnhold

Rapport om matvarer: - Bløff, juks og fanteri!

Mattilsynet sjekket ut 195 matvarer: Nesten halvparten feilmerket

MANGLER: Disse produktene er blant de som har blitt sjekket ut i Mattilsynets rapport - samtlige har fått anmerkninger.
MANGLER: Disse produktene er blant de som har blitt sjekket ut i Mattilsynets rapport - samtlige har fått anmerkninger.
(VG Nett) Brød er sjelden like grovt som merkingen sier. Såkalt rene filet-kjøttprodukter er blandet ut. Og samtlige smoothiedrikker har hatt misvisende merking.

Denne saken handler om:

TILSYNET

  • Mattilsynet gjennomførte våren 2013 en tilsynskampanje om villedende merking av matvarer.
  • Tilsyn er gjennomført i Region Trøndelag, Møre og Romsdal, Region Buskerud, Vestfold og Telemark samt Region Oslo, Akershus og Østfold.
  • Av 195 enkeltprodukter er det påvist feil i merkingen ved 94 produkter.
  • Mattilsynet har vurdert merkingen av matvarer hos produsenter/importører og i butikker i perioden 1. februar til 1. mars 2013.

Dette kommer frem i en stor tilsynsrapport som Mattilsynet legger frem i dag.

De har denne våren gjennomført en tilsynskampanje om villedende merking av grove brødvarer, juice, nektar og fruktdrikker, rene kjøttpålegg og fiskepålegg.

Nesten halvparten av de 195 tilfeldig valgte matvarer innenfor fire kategorier var feilmerket.

Maten inneholdt ikke det som ble lovet på emballasjen, eller så var mengdeangivelsen mangelfull.

- Funnene viser at produsentene har tøyd rammene i regelverket og at det har utviklet seg en ukultur. Vi forventer at produsentene rydder opp. Bransjen har ikke ryddet opp selv om dette har vært påpekt før, det betyr at vi må følge dem opp tettere, sier kampanjeleder og seksjonssjef i tilsynsavdelingen i Mattilsynet, Atle Vold.

- Ukultur

Han får følge av Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet.

- Dette er bløff, juks og fanteri. Denne rapporten viser at bransjen ikke tar problemet på alvor, men fortsetter å pynte på sannheten. Det er ikke mer enn et halvt år siden Forbrukerrådet i en rapport påpekte mye av det samme. Da sa bransjen til oss at de ville rydde opp. Rapporten fra Mattilsynet viser at ukulturen bare fortsetter å leve.

FEIL INGREDIENSER:
Flest feil var knyttet til mangelfull mengdeangivelse av ingrediensene. Dette gjaldt hele 44 matvarer, og av disse var mer enn halvparten brødvarer.

IKKE GROVT NOK:
Seks brød var merket med grovt på brødskalaen, men inneholdt under 50 prosent grovt mel. Mange brød var også merket med en høyere grovhetsprosent enn beregningene viste. Selv om de fleste avvikene var små, hadde fire avvik fra 10 til 42 prosent.

FEIL INNTRYKK:
Juice og andre fruktbaserte drikker, som smoothie, hadde en annen sammensetning enn bildet på emballasjen og varebetegnelsen ga inntrykk av. Fem av 21 juice og nektarprodukter var feilmerket på dette punktet. Samtlige av de ni undersøkte smoothie og fruktdrikkene ga inntrykk av å være noe annet enn det de faktisk var.

Josefines brød fra Norgesbakeriet
Josefines brød fra Norgesbakeriet

** JOSEFINES BRØD
Dette brødet fra Norgesbakeriet er merket grovt på brødskalaen, som innebærer 50-75 prosent sammalt mel eller hele korn. På brødposen oppgis en grovhetsprosent på 53. På Norgesbakeriets nettsider er prosenten 51.

Mattilsynets dom: - Det kan være på grensen til villeding når et brød merket med trekvart full brødskala kun har en grovhetsprosent på 52.

Produsentens svar: - Josefine-brødet er et brød som har vært godt likt av barn fordi det smaker godt og er uten hele korn. Vi ser at tiden er moden for en oppgradering av brødet for å tilfredstille dagens krav til fiberinnhold. Oppgraderingen er igangsatt, sier Odd Eirik Henjesand i Norgesbakeriene AS.

Coop Bøkerøkt skinke.
Coop Bøkerøkt skinke.

** RØKT KALKUNBRYST
Pålegget fra Fatland Sandefjord (produsent for Coop Norge) eller bøkerøkt skinke kan ikke lenger kalles røkte.

Mattilsynets dom: - Et produkt kan bare kalles røkt om det er lagd med tradisjonell røyking. Produkter som har fått injisert røyksmak eller er dusjet eller dryppet i dette skal kun kalles «med røyksmak».

Produsentens svar: Coop endrer emballeringen i tråd med Mattilsynets krav. Den bøkrøkte skinken er ifølge pressesjef Kristin Paus røkt på riktig måte, men får tilføyd at det er brukt røykearoma på etiketten. - Produksjonsprosessen er allerede endret for Kalkunbryst røkt. Dette produktet kan nå betegnes som røkt, sier hun til VG.

Smoothie Mango og pasjon fra ICA merket Frisk. Bama blåbær eple og banan.
Smoothie Mango og pasjon fra ICA merket Frisk. Bama blåbær eple og banan.

** JUICE OG SMOOTHIE:
Smoothies og fruktdrikker som Smoothie Mango og pasjon fra ICA merket Frisk, Bama blåbær eple og banan har lave andeler av varens merkenavn, men desto høyere innhold av banan, eple og appelsin. Bama Tropicus juice er også villedende: En pasjonsfrukt pryder emballasjen til tross for at den bare inneholder syv prosenten av denne.

Mattilsynets dom: - Disse varene har et villedende navn og misvisende illustrasjon.

Produsentens svar: - Vi har ment at det er smaken som er viktigst, ikke rekkefølgen på ingredienslisten, som står korrekt på baksiden. Det mener ikke Mattilsynet, sier ernæringsfysiolog Gunn Helen Arsky hos Bama. De vil nå endre kommunikasjonen på smoothies og sin tropiske juice, men er i dialog med Mattilsynet om bildet på denne.

Kjøttpåleggene Prior Kalkunfilét naturell, Prior Kalkunkorv naturell, Fiskemannen lakserull naturell.
Kjøttpåleggene Prior Kalkunfilét naturell, Prior Kalkunkorv naturell, Fiskemannen lakserull naturell.

** KJØTT OG FISKEPÅLEGG, NATURELL:
Kjøttpåleggene Prior Kalkunfilét naturell, Prior Kalkunkorv naturell, Kyllingfilet naturell fra Nortura og Lakserull naturell er tilsatt løk og krydder.

Mattilsynets dom: - Er et produkt merket naturell gir dette forventninger om mest mulig naturlig i smak. Dette er villedende.

Produsentens svar: Unil og NorgesGruppen har gjort endringer i produktnavn og emballasjetekst på «Lakserull naturell». - Produkter med ny etikett var å finne i våre butikker fra 1. mai, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen i NorgesGruppen ASA.

Kavli Pepperskinke.
Kavli Pepperskinke.

** ANDRE MATVARER:
Kavlis Pepperskinke - en smøreost med smakfull skinke og grovkvernet pepper, inneholder hovedsakelig hvitost. Kun ni prosent er røkt skinke.

Mattilsynets dom: - Det ble funnet en rekke produkter med varebetegnelse som var egnet til å villede, siden varebetegnelsen ikke stemte med ingredienslisten.

Produsentens svar: - Kavli tar Mattilsynets merknad til etterretning og vil selvsagt endre dette. Vi beklager dersom vi har villedet forbrukeren til å tro at esken inneholder oppskåret skinke. Vi vil nå endre tekst og bilde på esken, sier FoU-direktør Arne Bernt Dahle i

Prior kyllingfilet nautrell.
Prior kyllingfilet nautrell.

** KJØTTPÅLEGG SOM SKINKE OG FILET:
Kyllingfilet fra Prior Nortura inneholder 58 prosent kylling, og 25 prosent hønefilet.

Mattilsynets dom: - Kalles et kjøttpålegg for skinke eller filet forventes dette å komme fra en sort kjøtt. Villedende, mener Mattilsynet.

Produsentens svar: - Vi etterkommer selvsagt pålegg fra Mattilsynet og har gjort endringer. Det kan fortsatt være pakker med gammel påskrift i butikk, da vi faser det ut, sier informasjonssjef i Nortura, Ellen Skagen Flø.

Dyrerull fra Bjerke.
Dyrerull fra Bjerke.

** DYREKJØTT:
Dyrerull fra Bjerke inneholder ikke viltkjøtt, men hestekjøtt.

Mattilsynets dom: - Dyrekjøtt er viltkjøtt fra elg, hjort, rådyr og rein. Brukes det på produkter laget av andre kjøttsorter er det villedende.

Produsentens svar: - Vi er i dialog med Mattilsynet, da vi mener det ikke er villedende informasjon i og med at det står «biffkjøtt av hest» i varedeklarasjonen. Dersom Mattilsynet likevel mener vi skal endre varenavnet, vil vi selvsagt gjøre dette straks, sier daglig leder Dag Kristian Bjerke i Bjerke Spekemat & Delikatesse AS.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks