Hovedinnhold

Matvarekjedene lover å fjerne palmeolje

<p>NEI TAKK: Forbrukerne ønsker ikke produkter med palmeolje. Matvarekjedene vil fase ut palmeolje fra egne merkevarer. Rema 1000 går i bresjen og sier nå nei til nylanseringer fra matvareprodusenter verden over - fordi produktene inneholder palmeolje. Her er Rema-sjef Ole Robert Reitan i Rema 1000 butikken i Sporveisgaten i Oslo.<br/></p>

NEI TAKK: Forbrukerne ønsker ikke produkter med palmeolje. Matvarekjedene vil fase ut palmeolje fra egne merkevarer. Rema 1000 går i bresjen og sier nå nei til nylanseringer fra matvareprodusenter verden over - fordi produktene inneholder palmeolje. Her er Rema-sjef Ole Robert Reitan i Rema 1000 butikken i Sporveisgaten i Oslo.

Foto: Frode Hansen, VG
Alle de norske matvarekjedene lover det samme: Å fjerne palmeolje helt fra alle egne merkevarer.

Denne saken handler om:

I forrige uke gikk Rema 1000 ut med en skryteannonse om at de har fjernet palmeolje fra alle produktene de selv produserer.

De skrev også at de «har takket nei til en rekke nyheter fordi de har inneholdt palmeolje».

Torsdag presenterte VG listen, som viser at en rekke av de store produsentene i Norge og verden er blitt nektet plass i butikkhyllene hos Rema 1000.

Matvarekjeden er langt fra alene på det norske markedet om å satse palmeoljefritt.

Velger bærekraftig olje

NorgesGruppen, som blant annet har butikkene Kiwi, Meny, Ultra og Joker, satser på at egne merkevarer (EMV) skal være fri for palmeolje i løpet av høsten. I NorgesGruppens butikkhyller er det kun tre av EMV-produktene som inneholder palmeolje i dag: en type popcorn, nudler og konfekt.

– Vi har bestilt nye produkter som kommer i løpet av høsten, men det vil ta litt tid før vi kan garantere 100 prosent for at vi ikke har palmeolje i noen EMV-produkter, sier direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt Bård Gultvedt i Norgesgruppen.

Når det gjelder merkevareleverandører har NorgesGruppen valgt en annen framgangsmåte enn konkurrenten Rema 1000.

–Så vidt jeg vet har vi ikke nektet noen merkevareleverandører, men vi jobber konstruktivt sammen med dem. Det handler om å velge bærekraftige løsninger eller fjerne palmeoljen helt. Ulike leverandører har ulike tilnærmingsmåter, og vi legger i vår dialog vekt på bærekraftige løsninger. Det møter vi forståelse for hos leverandørene, sier Gultvedt.

- Trekker i samme retning

ICA Norge, som har butikkene Rimi, Matkroken og Ica Supermarked, lover at alle egne merkevarer i butikkhyllene vil være fri for palmeolje innen 1. februar 2015.

–Ved å tilby gode, palmeoljefrie egne merkevarer som forbrukerne setter pris på er vi med på å legge press på alle leverandører til å levere palmeoljefrie produkter. Her ser vi at mange produsenter følger etter, sier kommunikasjonsrådgiver Simen Sund i ICA Norge.

–Dette handler om å ta ansvar for miljø og helse, og da er det gledelig å se at flere produsenter og kjeder trekker i samme retning.

Prioriterer hverdagsmaten

Også Coop jobber med å fase ut innholdet av palmeolje i sine EMV-produkter.

–De fleste matvarene er nå fri for palmeolje. Vi har prioritert hverdagsmaten, blant annet har fettstoffet som brukes i brød blitt endret til å være fritt for palmeolje. Dette ble gjort for to år siden, noe som reduserte vårt forbruk av palmeolje med om lag 70 tonn, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop.

Det som nå gjenstår av EMV-produkter med palmeolje i Coops butikkhyller er enkelte kaker, kjeks og snacks.

- Dette er svært bra

Forbrukerrådet mener retningen matvarekjedene nå går er en seier for kundene.

–At de store matvarekjedene nå sier de skal fase ut palmeolje fra butikkene sine er svært bra. Palmeolje har med rette fått mye negativt fokus, og det som skjer nå kommer som en respons på at forbrukerne ikke ønsker palmeolje i produktene de kjøper, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks