Hovedinnhold

Mattilsynet tillater flytting av smittet laks

I et forsøk på å hindre laksesykdommen PD i å etablere seg nord for Hustadvika, tillater Mattilsynet at fisken flyttes. Det reagerer Fjordlaks på.

Denne saken handler om:

Fjordlaks måtte selv slakte store mengder laks da det ble påvist smitte av et annet virus. Tvangsslakt er hovedregelen når det oppdages sykdom i lakseanlegg, skriver Sunnmørsposten.

- Når PD-fisken flyttes til Romsdalsfjorden, slik Mattilsynet åpner for, flyttes problemet fra ett område til et annet, og man risikerer å flytte resistent lakselus samtidig, sier Anders Pedersen i Fjordlaks, som er sjokkert over Mattilsynets opptreden.

Smittet, men ikke syk

Tilsynet påpeker derimot at laksen som skal flyttes, er smittet med PD - pancreas disease, som rammer bukspyttkjertelen - men at fisken ikke har utviklet sykdommen.

- Dette er fisk som er klinisk frisk. Og lokaliteten fisken kan flyttes til ligger slik til at risikoen for å eksponere andre anlegg er minimal, sier seksjonssjef Knut Rønningen i
Mattilsynet Region Møre og Romsdal og Trøndelag.

- Åpner for unntak

Selv om fisken ikke er syk, innrømmer Rønningen at det vanligvis også er forbudt å flytte smittet fisk, men sier regelverket åpner for unntak.

- En flytting vil på sikt gjøre det enklere å opprettholde strategien med Hustadvika som en barriere for spredning av PD, mener seksjonssjefen.

Les også:  700.000 laks kan være på rømmen

Av rundt fem millioner laks, er det 1,5 millioner som får flyttetillatelse, mens resten må saneres.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks