Hovedinnhold

Ekspertene enige: - Hest er best!

** Andreas Viestad: - Det beste biffkjøttet du har smakt
** Ingrid Espelid Hovig: - Det kan lages veldig mange gode retter av hestekjøtt

TROR PÅ HEST: TV-kokk og restauranteier Andreas Viestad serverer hestetartar på sin restaurant St. Lars i Oslo. Her blir han servert av Yann Manceau. Foto: KRISTIAN HELGESEN
TROR PÅ HEST: TV-kokk og restauranteier Andreas Viestad serverer hestetartar på sin restaurant St. Lars i Oslo. Her blir han servert av Yann Manceau. Foto: KRISTIAN HELGESEN
Tartar av hest har blitt bestselger etter hestekjøtt-skandalen. Men Ingrid Espelig Hovig liker ikke at det jukses med merkingen.

Denne saken handler om:

Mange vegrer seg over uønsket hestekjøtt. Men i Oslo serveres hestekjøtt som delikatesse på restaurant. Attpåtil er den rå og selger som aldri før.

- Hest er best! Tilberedt riktig, smaker det som det beste biffkjøttet du har smakt, sier Andreas Viestad, innehaver av restauranten St. Lars i Oslo.

Hestekjøttskandalen i Nord-Europa får forbrukerne til å droppe butikker som har solgt kjøttet, ifølge en undersøkelse gjort i England, som avisen The Telegraph omtaler.

Men skandalen får ikke nordmenn til å droppe ferskt hestekjøtt, skal vi tro innehaver Viestad. Tartar av hest er nemlig blitt en bestselger på bistroen St. Lars på Bislett.

«Utsolgt for hest!»

- Den siste uken har folk humret litt av det, men faktisk har vi solgt hårfint mer tartar av hest enn tidligere. Her vet folk at vi serverer hestekjøtt med stolthet og trygghet, fra norske hester, sier Viestad.

Helt siden oppstarten i 2010 har St. Lars servert en forrett med tartar av hest. Den har vært blant de tre mest solgte forrettene. Men nå selger den aller mest av alle, ifølge Viestad.

DELIKATESSE: Slik serveres hestekjøtt på gourmetrestauranten i Oslo. Foto: KRISTIAN HELGESEN
DELIKATESSE: Slik serveres hestekjøtt på gourmetrestauranten i Oslo. Foto: KRISTIAN HELGESEN

- Supermørt kjøtt

Han støttes i sin hestebegeistring av hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig.

- Min personlige kontakt med hestekjøtt går tilbake til 1950. Da var jeg husstellærer oppe på Risby husmorskole på Dokka. Der hadde de hestekjøtt i stekepølsene. De var smidig, fine og blanke. Jeg spiste også biff av hestekjøtt. Den var supermør og veldig god, sier hun.

Hun har funnet frem kokebøker helt tilbake til 1914 for å fortelle VGs lesere at hestekjøtt lenge har vært regnet som en delikatesse.

Hestetunge, karbonader, biff nevner hun som gode hestekjøttretter. Men rettene glilmrer med sitt fravær i kokebøkene signert Espelid Hovig på Gyldendal forlag.

- Hvorfor ikke?

- Det er ikke så lett å få tak i det. Men det er kun uforstand og gamle fordommer som gjør at det brukes så sparsomt, sier hun.

JATAKK: Mangeårig TV-kokk Ingrid Espelig Hovig er glad i hestekjøtt. Arkivfoto: MARIUS KNUTSEN, VG
JATAKK: Mangeårig TV-kokk Ingrid Espelig Hovig er glad i hestekjøtt. Arkivfoto: MARIUS KNUTSEN, VG


Liker ikke juksing med kjøttmerkingen

Vel og merke så lenge man vet hvor kjøttet kommer fra.

Matdronningen har lite til overs for de som jukser med merking av kjøttet.

- Det skjer jo så mye med kjøttproduksjonen i våre dager, at det er veldig viktig at det blir kontrollert skikkelig. Slik kan forbrukeren være trygg på at han får skikkelig kjøtt, sier hun.

- Sunnere enn storfekjøtt

Rune Rødbotten, forsker i Nofima, sier det er lite konsum av hestekjøtt i Norge, på tross av en «fabelaktig» god smak på biffen.

- Hestekjøtt er mye søtere enn storfe kjøtt og minst like sunt.
Rødbotten sier hestekjøtt ofte er sunnere enn storfekjøtt.

- Det er mer umettet fett i hestekjøtt enn storfekjøtt. Men det kommer an på hva dyrene fores med. Likevel har gjennomsnittshesten bedre fettsyreprofil enn storfekjøtt. Dessuten er det mye B-vitaminer i hestekjøtt, sier han.

- Hvorfor spiser vi ikke mer hestekjøtt hvis det er så sunt og godt?

- Mange ser på hest som er kosedyr eller fritidsdyr. Tradisjonelt sett har det vært et arbeidsdyr og slaktes en ti år gammel sliten hest, blir kjøttet seigt. Min mening er at det burde vært større tilskudd av hestekjøtt i Norge.

- Grunn til bekymring

Selv om han mener «hest er best», vegrer Viestad seg over nyhetene om hestekjøtt i ferdigmat.

- Det er grunn til å bekymre seg over at kjøttet er overlatt til industrien, som vi gang på gang ser at misbruker tilliten. Jeg anbefaler å gå til slakteren å kjøpe en god hestebiff. Hold deg borte fra all slags ferdiglasagne, for eksempel.

I Norge er det foreløpig funnet hestekjøtt i følgende produkter:

** Coop Lasagne 400 gram og én kilogram.
** Rema 1000 - Lasagne Bolognese én kilogram
** First Price lasagne - NorgesGruppen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks