Hovedinnhold

Dansker reagerer på Tines ønske om økt ostetoll

KAN ØKE:Tine vil at tollen på utenlandsk fastost skal økes enda mer. Foto: Gleb Garanich/Reuters
KAN ØKE:Tine vil at tollen på utenlandsk fastost skal økes enda mer. Foto: Gleb Garanich/Reuters
Det danske bondelaget reagerer kraftig på at Tine har tatt til orde for å øke tollen på utenlandske faste hvitoster.

Denne saken handler om:

Til tross for at Tine gjør seg stadig fetere på salg av fastost, ønsker meieriforetaket at Jarlsberg og Norvegia skal beskyttes på det norske markedet, skriver Aftenposten.

Salget av Norvegia økte med 10,3 prosent og Jarlsberg med 14,5 prosent i fjor.

Tollforslaget gjør danskene opprørte. Dersom Tine får viljen sin kan det føre til at tollen på danske fastoster tilsvarer 260 prosent, ifølge business.dk. Tines forslag rammer danske bønder spesielt fordi halvparten av den importerte osten i Norge er dansk, skriver Aftenposten.

- De prøver på denne måten å sikre høyere priser til deres egne bønder, men det er ikke troverdig. De har fått større melkekvoter, men i fjor var det likevel mangel på smør. Nå prøver de på samme måte å hindre osteimport, sier sjefkonsulent Kristian Svendsen i det danske bondelaget Landbrug & Fødevarer til Berlingske Nyhedsbureau. Svendsen har tatt kontakt med det norske utenriksdepartementet.

Nils T. Bjørke, leder i Norsk bondelag, påpeker at saken ikke dreier seg om Tine, men om at norske bønder skal klare seg uten at inntekten sakker akterut sammenlignet med andre yrkesgrupper.

- Spørsmålet om ostetoll handler om man vil opprettholde norsk landbruk og sikre norsk melkeproduksjon, sier han til Aftenposten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks