Hovedinnhold

Ber regjeringen ta matregningen

Prissjokk fra bøndene kan ramme deg neste år

SIER NEI TIL PRISØKNING: Småbrukarlagets leder Ole-Anton Teigen mener at bøndene har krav på 750 millioner kroner ekstra - men ber om at staten tar regningen og skjermer forbrukerne. Foto: Frode Hansen
SIER NEI TIL PRISØKNING: Småbrukarlagets leder Ole-Anton Teigen mener at bøndene har krav på 750 millioner kroner ekstra - men ber om at staten tar regningen og skjermer forbrukerne. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Maten kan koste gjennomsnittsfamilien 1.400 kroner mer i 2009 som følge av bøndenes ekstraordinære «lønnsoppgjør» nå i høst.

Denne saken handler om:

Men nå går bøndene og dagligvarekjedene sammen og krever at regjeringen tar ekstraregningen.

- Dyrere mat nå vil være et veldig dårlig signal, midt i finanskrisen. Stoltenberg-regjeringen må ta politisk ansvar og ikke sende regningen til forbrukerne, men ta den over statsbudsjettet, sier Ole-Anton Teigen, leder i Småbrukarlaget, til VG.

Informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad i Coop Norge er helt enig:

- Det vil være politisk umulig for regjeringen å gjøre noe som kan skade bøndenes anseelse nå. En del av økningen må i alle fall kunne tas over statsbudsjettet, sier Kløvstad.

LES OGSÅ:Hevder butikkjeder samarbeider om dyrere mat

Dramatisk utgiftsøkning

Bøndene får nå et ekstra lønnsoppgjør fordi landbrukets utgifter til kraftfor og kunstgjødsel økte dramatisk tidligere i år. Selv om prisene nå synker, fikk bøndene allerede i vår løfte om ekstra forhandlinger i november, hvis kostnadene økte ut over det som var avtalt.

Frykter du at den dramatiske stigningen på matpriser vil velte ditt husholdningsbudsjett?Si din mening her!

I går kom tallene som viser at bøndene har brukt mellom 720 og 750 millioner kroner mer enn beregnet på kunstgjødsel og kraftfor.

Etter avtalen skal regningen sendes direkte videre til forbrukerne i form av økte målpriser fra 1.januar neste år. Det betyr 750 kroner i snitt for hver husstand i Norge.

Men prisøkningen stopper ikke der: Fra før ligger det en ubetalt regning på 635 millioner kroner fra vårens jordbruksoppgjør, som også vil slå inn i matprisene med rundt 650 kroner fra nyttår.

LES OGSÅ:- Høye matvarepriser setter utviklingen tilbake

1.400 kroner dyrere

Til sammen betyr det 1.400 kroner mer i matutgifter for en familie på fire i 2009 - og det er for heftig selv for Ole-Anton Teigen og Småbrukarlaget:

- Vi opplever svært usikre tider i privatøkonomien. En slik prisøkning kan derfor føre til at forbruket av norskprodusert mat går ned, og da får ikke bøndene den kompensasjonen de var lovet i jordbruksoppgjøret, sier Teigen til VG.

Ifølge Bjørn Kløvstad vil både Coop Norge og de andre kjedene måtte sende regningen for dyrere kjøtt, egg og grønnsaker direkte videre til forbrukerne i form av dyrere mat - med mindre regjeringen tar regningen over statsbudsjettet.

Statens forhandlingsleder Per Harald Grue vil ikke kommentere bøndenes krav:

- Vi legger opp til å møte dem i neste uke. Så får vi se, sier Grue.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks