Hovedinnhold

Advarer mot billig kebabmat

Mattilsynet frykter spredning av salmonella og kriminalitet

POPULÆR MAT: Oslo og en rekke andre steder i Norge flommer over av tilbud på kebab. Omsetningen er på topp på kveldstid i helgene. Foto: MATTIS SANDBLAD
POPULÆR MAT: Oslo og en rekke andre steder i Norge flommer over av tilbud på kebab. Omsetningen er på topp på kveldstid i helgene. Foto: MATTIS SANDBLAD
Kyllingskinn og andre restprodukter fra utenlandske slakterier smugles til Norge og kvernes til billig kebab.

Denne saken handler om:

Mattilsynet frykter salmonella og oppfordrer folk til å tenke seg om.

Oslo florerer av tilbud på kebab. Ofte til 29 kroner, noen helt ned i 20.

- Det er helt umulig å produsere en kebab så billig på lovlig måte. Vi anslår at det hver uke smugles opptil 20 tonn kjøtt til Oslo, så hvis du kjøper en kebab til 29 kroner, finansierer du kanskje organisert kriminalitet, sier seksjonssjef Christoffer Nielsen i Mattilsynet.

Han antar at minst 80 prosent av kebabhandelen i Oslo omsetter kjøtt som er ulovlig produsert - og peker på at forholdene har forverret seg den siste tiden. Trolig er det flere hundre kebabutsalg i hovedstaden akkurat nå.

- Det er veldig vanskelig for oss å finne ut hva kebaben egentlig inneholder. Verstingene har egen kjøttkvern på bakrommet og maler opp smuglet kjøtt, kyllingskinn og andre restprodukter fra slakterier vi knapt har hørt om. Slike kjøttråvarer koster under 10 kroner kiloen på det illegale markedet, sier Nielsen.

Ved siden av kyllingskinn er såkalt «maskin-utbenet kjøtt» populært. Dette er benrester fra kylling som behandles under trykk i en maskin helt til kjøttrestene løsner og separeres. Behandlingen er såpass røff at strukturen i kjøttet forsvinner.

Uhygienisk

Mattilsynet har ved flere anledninger avslørt at slike restprodukter er kvernet sammen med annet kjøtt, på bakrom og i kjellere i Oslo.

REKORDØKNING: Denne bilen ble stoppet på Svinesund i januar med 1050 kilo smuglerkjøtt. Beslagene i år har økt voldsomt sammenlignet med fjoråret, opplyser tollvesenet Foto: TOLLVESENET
REKORDØKNING: Denne bilen ble stoppet på Svinesund i januar med 1050 kilo smuglerkjøtt. Beslagene i år har økt voldsomt sammenlignet med fjoråret, opplyser tollvesenet Foto: TOLLVESENET

- Smuglerkjøttet kommer gjerne fra Sverige, det er ofte fraktet i bil uten kjøling og det er behandlet under uhygieniske forhold når det kommer fram. Det er ikke uten grunn at kebabkjøttet blir stekt til det er svidd og sterilt. De som selger kebab vet nemlig godt at kjøttet kan inneholde bakterier, sier Nielsen.

Det hjelper imidlertid lite å svi kjøttet til det er sterilt. Nielsen forklarer at smitte som salmonella kan spre seg når grønnsaker og kjøttråvarer behandles uhygienisk på samme kjøkken. Han tror også at mange muslimer blir lurt til å tro at kjøttet er halal-slaktet, uten at det er det.

- Vi vil i større grad gå inn i virksomhetene og kreve dokumentasjon på kjøttets opprinnelse. Dette er beste måten å ta ondet ved roten på. Virksomheter vi tar flere ganger, vil få mulkt på 50.000 kroner, sier Nielsen.

- Hvordan skal kundene vite hva som er trygg og lovlig kebab?

- En kebab produsert på norske, gode råvarer vil koste 60-70 kroner. Se også etter om det er rent og hygienisk i lokalet, og sjekk at kebabhjulet som kjøttet henger på blir grillet kontinuerlig i hele hjulets høyde, svarer Nielsen.

Større og flere

Hittil i år har Tollvesenet beslaglagt hele 26.4 tonn smuglerkjøtt, mot bare 8 tonn på samme tid i fjor. Det aller meste blir tatt på svenskegrensen, nærmere bestemt på Svinesund.

- Bare de siste dagene har vi hatt syv beslag på over 500 kilo hver. Tidligere i vår er flere blitt stoppet med over et tonn kjøtt i bilene sine. Beslagene er blitt større og flere. Smuglingen er åpenbart organisert, sier seksjonsleder ved Fredrikstad Tollsted, Per Solbjerg.

Det beslaglagte kjøttet blir øyeblikkelig kastet i en frysecontainer. Beslagene den siste tiden har vært så store at containeren er blitt tømt en gang i uka.

- Biler vi stopper er bygd om slik at de skal romme mest mulig kjøtt. Varebiler blir stivet opp slik at de ikke skal se mistenkelige ut med tung last. Vi tar mange gjengangere, og mistenker at kjøttet er ment for Oslo-markedet, sier Solbjerg.

Midlertidig

VG var i går innom flere av utsalgene som reklamerer med kebab helt ned i 20 kroner, for å spørre om lønnsomheten.

Ved ett av utsalgene opplyser innehaveren at tilbudet på 29 kroner bare er midlertidig for å lokke nye kunder.

Det samme svaret får vi hos ett annet, der de har åpningstilbud på 20 kroner.

En tredje kebabsjappe har en annen forklaring på sin lave pris.

- Vi bruker mindre kjøtt og mer grønnsaker. Dette er et tilbud som mange elever og studenter benytter seg av. Kebabene med mye godt kjøtt tar vi derimot 50 kroner for, sier innehaveren

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks