Hovedinnhold

Massemorder soner med norske fyllekjørere

Han er dømt for å ha likvidert 7500 muslimer.

Han er dømt for den verste krigsforbrytelse i Europa siden 2. verdenskrig. I Norge soner han i samme fengsel som fyllekjørere og fartsbøller.

Bosnisk-serbiske Dragan Obrenovic (41) er dømt for massakre på 7500 muslimer i Bosnia, blant annet grusomhetene i Srebrenica. Nå raser medlemmer av Stortingets justiskomité at hvorfor folkemorderen ikke soner ved landets sikreste fengsel.

- Dette er en hån og en provokasjon mot familiene til dem som ble drept i massakren, sier Jan Arild Ellingsen (Frp) i justiskomiteen.

Tre soner i Norge

Mens det i store europeiske land som Italia og Tyskland sitter kun én folkemorder som er dømt i FNs krigsforbryterdomstol i Haag, sitter det tre krigsforbryterdømte bak norske murer.

Men ingen av dem soner i høyrisikocellene i Norges sikreste fengsel, Ringerike. Bare den første krigsforbryteren som kom til Norge, Drazen Erdemovic, sonet ved Ringerike. Han slapp ut i 2000.

Cellene ble bygd spesielt med tanke på å ta imot massemordere og massevoldtektsmenn som er dømt i FNs krigsforbryterdomstol.

Medlemmer av Stortingets justiskomité blir derfor svært overrasket da VG avslører at oberst Dragan Obrenovic, nestkommanderende i en brigade som likviderte 7500 muslimske gutter og menn i Srebrenica 1995, nå soner ved Kongsvinger fengsel.

Sammen med småkriminelle som har stått i soningskø, sitter obersten som er dømt for omfattende etnisk utrenskning. Han fikk en dom på 17 år, og har siden 18. juni i år sonet i Norge. Den nest verste kriminelle ved det samme fengselet har en dom på et par år. Justisdepartementet avgjør hvor krigsforbrytere skal sone, og plasseringen er svært hemmelig.

- Vi har ikke dette berømmelige ekstra høye sikkerhetsnivået. Vi tar nå dem som står i soningskøen. Både fyllekjørere, tyver og andre småkriminelle, sier leder Svein Arne Tvedt ved Kongsvinger fengsel.

Sjokkert

Krigsforbrytere i Norge soner etter de regler for straffegjennomføringen som gjelder her i landet. Hvis den innsatte etter norske regler kvalifiserer for prøveløslatelse eller benådning, må FN-domstolen underrettes. Domstolen avgjør om løslatelse før endt tid vil være riktig.

En sjokkert nestleder i justiskomiteen Gunn Karin Gjul (Ap) vil nå be justisminister Odd Einar Dørum om svar. Hun håper at mangel på fengselsplasser ikke førte Obrenovic til Kongsvinger.

- Jeg synes dette er både uforsvarlig og uakseptabelt. Man skal ikke være naiv i forhold til krigsforbrytere, og det var en grunn at vi bygde akkurat Ringerike fengsel, sier Gjul.

Også leder av justiskomiteen Trond Helleland (H) reagerer.

- Kongsvinger er ikke akkurat «maximum security». Soningskøen bør ikke avgjøre plasseringen til disse menneskene, og utgangspunktet må være at de sitter på Ringerike eller Ullersmo, sier Helleland.

VG er kjent med at Kongsvinger fengsel ikke plasserer muslimer i avdelingen til Obrenovic, av hensyn til hans egen sikkerhet.

I Bodø fengsel sitter Radomir Kovac (43) og Zoran Vukovic (42). Dette er to andre krigsforbrytere - som skal sone i henholdsvis 20 og 12 år for sexslaveri og voldtekter mot et stort antall bosniske kvinner.

- Hinsides

Inga Marte Torkildsen (SV) i justiskomiteen er svært betenkt over norsk kriminalomsorg i forhold til krigsforbrytere.

- Dette er hinsides og høres helt vilt ut. Hvorfor skal unge førstegangssonere sitte på Ringerike, mens krigsforbrytere soner i langt mindre sikre fengsler? spør Torkildsen.

I mars 2000 uttalte sjefen for fengselsstyret, ekspedisjonssjef Erik Lund-Isaksen i Justisdepartementet, at Ringerike ved siden av Ullersmo var det eneste fengselet med høy nok sikkerhet til å ta imot krigsforbrytere fra tribunalet. Fire år senere er ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk i Justisdepartementet av en helt annen oppfatning:

- Vi skal ivareta forsvarlig sikkerhet ved fengslene. Det er ingen spesielle regler som gjelder for disse fangene. Vi har ikke mottatt noen særegne regler fra Haag, sier Bronebakk.

- Hvorfor soner ikke disse krigsforbryterne ved et fengsel med ekstra høyt sikkerhetsnivå?

- Vi har flere sikre fengsler vi og i det spørsmålet du stiller, så er det en hypotese om at de krigsforbryterdømte er de mest rømningsfarlige fangene.

Fengselsdirektør Sigbjørn Hagen ved Ringerike sier at fengselet ikke har fått henvendelser fra departementet om å ta imot krigsforbrytere de siste årene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks