Hovedinnhold

Behn til VG Nett: - Jeg har hatt mine to beste uker på lang tid

GODE UKER: Ari Behn sier at han har hatt fine uker siden han valgte å gå ut mot Carl-Erik Grimstad i VG, men legger ikke skjul på at hans oppgjør med sine motstandere er slitsomt for familien. Her avbildet i skrivestuen i Lommedalen da han gikk ut i VG med kritikken. Foto: Frode Hansen/VG
GODE UKER: Ari Behn sier at han har hatt fine uker siden han valgte å gå ut mot Carl-Erik Grimstad i VG, men legger ikke skjul på at hans oppgjør med sine motstandere er slitsomt for familien. Her avbildet i skrivestuen i Lommedalen da han gikk ut i VG med kritikken. Foto: Frode Hansen/VG
(VG Nett) Angrepet på Loe er ikke nødvendigvis det siste i rekken av Ari Behns utspill mot sine mange motstandene, sier forfatteren og prinsessegemalen selv.

Denne saken handler om:

- Jeg var nødt til å ta bladet fra munnen, ettersom jeg jo for øyeblikket er godt i gang med å røyke ut mine mange motstandere, sier Ari Behn i en e-post til VG Nett onsdag formiddag.

I et leserinnlegg i Dagbladet onsdag går Ari Behn til frontalangrep på forfatterkollega Erlend Loe. Loe sammenlignes med et flatpakket furubord fra IKEA, og Behn skriver at kollegaen later til å være forgapt i «den trauste middelklasse-konformiteten».

Dette har skjedd:Behn til angrep på Erlend Loe

Utgangspunktet for krangelen er et innlegg i bloggen til Erlend Loe, der han skriver at han syns Aris opptreden på Fredrik Skavlans svenske talkshow var «noe av det pinligste jeg har sett på tv på veldig lenge».

Loe oppfordrer også Behn til å skrive ut sine frustrasjoner mot Carl-Erik Grimstad framfor å ta krangelen til pressen.

Leserne diskuterer: «Hvorfor går Ari til angrep?»Diskutér her!

Ari får støtte av forfatterkollegene Anne B. Ragde og Unni Lindell, som mener han må kunne både skrive og snakke til mediene uten at det skal skade hans roller som henholdsvis forfatter og prinsessegemal.

LES OGSÅ:Ragde: - Endelig blir det litt krangling og krig!

- Har vært i en uvirkelig posisjon

GJENSTAND FOR KRITIKK: Ari Behn gikk onsdag hardt ut mot Erlend Loe i et leserinnlegg i Dagbladet. Foto: Robert S. Eik/VG
GJENSTAND FOR KRITIKK: Ari Behn gikk onsdag hardt ut mot Erlend Loe i et leserinnlegg i Dagbladet. Foto: Robert S. Eik/VG

- Har du vært i kontakt med noen av dine kolleger i forfatter-Norge etter at du skrev innlegget om Loe?

- Jeg har fått bred, unison og fabelaktig støtte fra en rekke forfatterkollegaer. Også fra tidligere motstandere, som utelukkende nå ønsker meg velkommen tilbake i folden, skriver Behn til VG Nett uten å utdype hvilke forfattere dette dreier seg om.

Han sier at han verdsetter de mange støtteerklæringene som har kommet etter at han tok et oppgjør med Carl-Erik Grimstad i VG for et par uker siden.

- Det setter jeg stor pris på, all den tid jeg i årevis har følt meg totalt alene i et voldsomt mørke, forsøkt tilsidesatt på vent som et hittegodsbarn uten tilhørighet hverken i forfatterkretser eller blant folk flest i en uvirkelig mellomposisjon. Det kan mest sammenliknes som en ørkesløs vandring til sydpolen mutters alene, år etter år, beskriver Behn.

På spørsmål om han har sovet godt natt til onsdag, etter å ha sendt av gårde det svært krasse leserinnlegget til Dagbladet, skriver han bestemt:

- Joda, jeg sovnet som et lite diebarn ved siden av kona og vår lille baby-Behn.

EKSPERT: Carl-Erik Grimstad. Foto: Jan Petter Lynau
EKSPERT: Carl-Erik Grimstad. Foto: Jan Petter Lynau

- Gjentatte angrep

Behn har hittil gått til angrep på tidligere soussjef på Slottet, Carl-Erik Grimstad, for hans «vedvarende gneldring av nedrig, usaklig kritikk». Deretter tok han for seg språkprofessor Finn-Erik Vinje, for sistnevntes kritikk av Behn-parets navnevalg i forbindelse med dåpen til parets yngste datter, Emma Tallulah.

LES OGSÅ:Latterliggjør Märtha og Ari for «bisarre» navn

Når han nå går hardt ut mot Erlend Loe opplever Behn tilsynelatende at én ring er sluttet. Samtidig utelukker han ikke flere offentlige oppgjør.

- Det interessante i denne sammenheng er at det nevnte triumvirat - Grimstad, Vinje og Loe - alle har vært mine svorne motstandere i årevis. En etter en har de kommet på banen med ufinheter, alle nå møtt av meg i et offentlig ordskifte. Jeg kommer aldri mer til å forholde meg taus, fastslår han, og tilføyer at det nå ikke er mange kjente fiender igjen.

Slitsomt for Märtha

FAMILIEN: Ari Behn, Märtha og døtrene Emma Tallulah, Leah Isadora og Maud Angelica etter Emma Tallulahs dåp. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
FAMILIEN: Ari Behn, Märtha og døtrene Emma Tallulah, Leah Isadora og Maud Angelica etter Emma Tallulahs dåp. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

Behn har tidligere vedgått at hans kone, prinsesse Märtha Louise, syns det er vanskelig at han velger å ta et oppgjør med dem han omtaler som sine fiender. Samtidig vil han ikke la seg kneble av hensyn til kongefamilien.

- Det har vært en påkjenning for alle i min umiddelbare nærhet. Jeg handler utelukkende på egne vegne. Det oppleves som svært slitsomt for kona, det er ingen hemmelighet, skriver han i e-posten til VG Nett.

- Har du mottatt noen støtteerklæringer etter at Dagbladet kom ut i dag?

- Det har vært et renn av telefoner fra kunstnerkollegaer og andre støttespillere. Folk sier det må ha vært mye for meg, og spør om det oppleves som utmattende. Jeg svarer alle at jeg har hatt mine to beste uker på svært lang tid. Men det sier seg selv at jeg nå må forsøke å få arbeidsro til å skrive, uttaler Ari Behn.

Nå har han fokus på skrivingen, og antyder at han ikke vil starte noen offensiv mot nye motstandere i umiddelbar framtid.

- Senere i dag planlegger jeg å ta meg en skitur i Krokskogen. Så får vi bare vente og se hvordan alt dette utvikler seg de neste dagene, avslutter Ari Behn.

Loe ut mot pressen

Erlend Loe sa tirsdag kveld til VG Nett at han ikke ønsker å kommentere krangelen utover det han har skrevet i bloggen sin. Onsdag har Loe skrevet et nytt blogginnlegg, der han forsøker å legge saken død.

«Prinsessegemalen kan mene hva han vil om meg og mine bøker. Det har jeg ingen problemer med. Utover det føler jeg ikke at jeg har noe offentlig usnakket med ham.», skriver Loe på sin blogg(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider).

Loe velger å rette oppmerksomheten mot pressens håndtering av hans egne og Ari Behns utspill, som han omtaler som et absurd ordskifte, i sin siste kommentar om saken:

«Hvis jeg underviste på Journalisthøyskolen, ville jeg ha skaffet meg dagens Dagblad-forside og bedt elevene om å undersøke, etter beste evne, hvordan det er mulig å lage et så stort oppslag av en slik sak».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok