Hovedinnhold

- Offiserer smuglet ut Skah-barna gratis

OPRØRT: Forsvarssjef Harald Sunde er opprørt over at spesialsoldater fra Forsvaret deltok i aksjonen for å føre Khalid Skahs barn ut av Marokko. Foto: Alf Ove Hansen
OPRØRT: Forsvarssjef Harald Sunde er opprørt over at spesialsoldater fra Forsvaret deltok i aksjonen for å føre Khalid Skahs barn ut av Marokko. Foto: Alf Ove Hansen
(VG Nett) I samtaler med Forsvaret hevder de to offiserene at de ikke fikk noen form for betaling for å føre Khalid Skahs barn ut av Marokko.

Denne saken handler om:

Fakta om Skah-saken

  • Den norsk-marokkanske OL-mesteren Khalid Skah fikk to barn med norske Anne Cecilie Hopstock. Etter et samlivsbrudd flyttet Skah alene til Marokko.
  • Barna og moren dro ved juletider i 2006 til Marokko, men Hopstock vendte hjem uten de to nå 13 og 16 år gamle barna. Sommeren 2007 anmeldte hun Skah for å ha satt barna i fare. Statsadvokatene i Oslo tok ut tiltale 4. juli 2009. Marokko har ikke utleveringsavtale med Norge.
  • Hopstock ble etter vedtak i Oslo tingrett i desember 2008 gitt ansvar for barnas daglige omsorg og foreldreansvar. Skah har ikke ønsket å motta kjennelsen, og den er derfor ikke gyldig.
  • 19. juli i fjor deltok to norske offiserer tilknyttet marinejegerkommandoen i en aksjon for å smugle barna ut av Marokko. Operasjonen var betalt av Hopstock og ledet av en tidligere politimann.
  • Marokkos utenriksdepartement hevder aksjonen er en straffbar bortføring av marokkanske barn, siden de har dobbelt statsborgerskap. Soldatene utførte oppdraget på fritiden, men til VG sier de at de trodde det var godkjent av norske myndigheter.

Det sier forsvarssjef Harald Sunde til VG Nett mandag kveld.

- De bedyrer at de ikke har mottatt godtgjørelser, utenom å få dekket sine egne utlegg, sier Sunde.

VGTV:Støre med direkte beskjed til Khalid Skah

Forsvareren til barnas mor sier at hun ikke kjenner til detaljene rundt avtalen moren gjorde med organisatoren som omtales som «Petter» i boken Khalid Skahs ekskone Anne Cecilie Hopstock nylig har gitt ut.

- Jeg har ingen grunn til å tro at det Sunde sier ikke er riktig. Dette var et oppdrag som ble utløst av at barna klarte å rømme en søndagsmorgen midt i fellesferien. «Petter» klarte heldigvis å få tak i folk som stilte opp. Både «Petter» og min klient visste at det var fare for barnas liv. I den situasjonen måtte vi stole på «Petter». Det visste seg at han var flink til å velge folk, sier forsvarer Marte Svarstad Brodtkorb til VG Nett.

- Barna gjorde det meste av jobben selv ved at de klarte å rømme. Moren måtte handle i forhold til det for å redde dem ut, sier hun.

HAR DU OPPLYSNINGER OM DENNE SAKEN? KONTAKT VG NETT HER

Ifølge Svarstad Brodtkorb skal Hopstock ikke ha fått inntrykk av at marinejegersoldatene handlet på oppdrag fra Forsvaret. Hun har tidligere fortalt at hun måtte selge seilbåten for å finansiert den siste reisen til Marokko.

LES OGSÅ:Norsk diplomat smuglet ut Skah-barna

- Uakseptabelt

Forsvarsminister Grete Faremo bekreftet på en pressekonferanse mandag at to av mennene som hjalp moren med å smugle barna ut er offiserer i Forsvaret. Saken har fått ny oppmerksomhet etter at VG lørdag kunne avsløre at morens medhjelpere til daglig jobber som spesialsoldater.

- Det er helt uakseptabelt at personell i Forsvaret er delaktige i en slik situasjon, sa Faremo på pressekonferansen.
Også forsvarssjef Sunde sier han er opprørt over saken.

- I kraft av den jobben vi gjør gir etikk og troverdighet et særlig ansvar. Det gjelder spesielt for spesialstyrkene, sier han.

LES OGSÅ:Avviser at norske myndigheter var involvert

Kan arresteres

Begge offiserene har vært inne til samtaler om saken som har skapt et betent diplomatisk forhold mellom marokkanske og norske myndigheter. Personalsaken er nå formelt oversendt Sjøforsvaret, som nå skal vurdere eventuelle sanksjonsmuligheter overfor de to offiserene, som ifølge Faremo skal ha handlet på fritiden.

- Man vil nå måle handlingen opp mot den militære straffeloven. Jeg kan overhodet ikke forskuttere en konklusjon i denne saken, men på generell basis kan jeg si at dersom man bryter loven er mulige sanksjoner fra vår side refselse, enten muntlig eller ved bøter, sier presse- og informasjonsrådgiver for generalinspektøren i Sjøforsvaret, Per Rostad, til VG Nett.

LES OGSÅ:Disse mennene smuglet Skah-barna ut av Marokko

INN PÅ TEPPET: Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre må svare for håndteringen av Skah-saken i Stortinget. Foto: Scanpix
INN PÅ TEPPET: Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre må svare for håndteringen av Skah-saken i Stortinget. Foto: Scanpix


Rostad kan ikke si noe om hvor lang tid denne vurderingen vil ta.

- Dette er en komplisert sak, og det vil ta noe tid. Loven må finleses.

LES OGSÅ:Nektet marokkanske myndigheter avhør av «sentral aktør»

Komplisert sak

EKSKONE: Anne Cecilie Brodtkorb var gift med OL-vinner Khalid Skah. Sammen har de to barn. Foto: Anne Stine Sæther
EKSKONE: Anne Cecilie Brodtkorb var gift med OL-vinner Khalid Skah. Sammen har de to barn. Foto: Anne Stine Sæther

Til NTB sier Sunde at han mener de to offiserene i marinejegerkommandoen som deltok i aksjonen for å få Khalid Skahs og Anne Cecilie Hopstocks barn ut av Marokko, har bidratt til å så tvil om aksjonen i virkeligheten var initiert av norske myndigheter.

- Jeg kan på det sterkeste avvise at dette på noe hold var godkjent fra Forsvarets side. Dette er et oppdrag de har påtatt seg rent privat.

LES OGSÅ:Mamma Hopstock takker soldater for barnas liv

Sunde avviser at Forsvaret har tatt lett på saken eller unnlatt å prioritere den, selv om det er flere måneder siden orienteringen fra Utenriksdepartementet kom.

- Denne saken er komplisert, med en rekke rykter som det har tatt tid å etterprøve. Nye momenter og rykter dukket opp etter at jeg tiltrådte som forsvarssjef 1. oktober, og boken til Hopstock og VGs artikler har også gitt oss ny informasjon, sier Sunde.

LES OGSÅ:Frp-Siv hyller Støres innsats i Skah-saken

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks