Hovedinnhold

Diesen advarte mot samrøre

ADVARTE: Forsvarssjef Sverre Disen advarte i et hemmelighetsstemplet brev i fjor mot samrøre mellom Forsvaret og den private sikkerhetsbransjen. Foto: Scanpix
ADVARTE: Forsvarssjef Sverre Disen advarte i et hemmelighetsstemplet brev i fjor mot samrøre mellom Forsvaret og den private sikkerhetsbransjen. Foto: Scanpix
I et hemmeligstemplet brev sendt i fjor sommer, advarer forsvarssjef Sverre Diesen mot forbindelser mellom forsvarsansatte og den private sikkerhetsbransjen.

Denne saken handler om:

- Forsvarets personell kan ikke på egen hånd under noen omstendighet verken personlig delta, stille sin kompetanse til rådighet, låne ut Forsvarets materiell eller på annen måte bidra til at private firmaer løser oppdrag for sine kunder, skriver den tidligere forsvarssjefen.

NTB har fått tilgang til brevet som mandag ble avgradert av Forsvaret.

VGTV:Faremo: - Soldatene ventet i havnen

Blant adressatene er Marinejegerkommandoen og Generalinspektøren for Sjøforsvaret. De to offiserene og spesialsoldatene i Skah-saken er begge tilknyttet Marinejegerkommandoen, og det er Generalinspektøren for Sjøforsvaret som nå skal vurdere hva slags straffesanksjoner disse to eventuelt blir møtt med.

LES OGSÅ:- Soldater brukte ferien til å smugle ut Skah-barna

- Gråsone

Bakgrunnen for brevet fra Diesen var Kongo-saken og andre lignende saker, der det antydes en forbindelse mellom Forsvarets spesialavdelinger og den private sikkerhetstjenesten.

VGTV:Støres direkte beskjed til Khalid Skah: - Norge står ikke bak

Nå dukker slike spørsmål opp på nytt i og med at to norske offiserer aktivt deltok i Skah-barnas flukt fra sin far i Marokko, angivelig uten at norske myndigheter var informert

- De to offiserene ser ut til å være en del av et privat nettverk av personer med tilknytning til Forsvaret og politiet. Deres innblanding er helt uakseptabel, sa forsvarsminister Grete Faremo (Ap) under en pressekonferanse i Oslo mandag.

INN PÅ TEPPET: Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre må svare for håndteringen av Skah-saken i Stortinget. Foto: Scanpix
INN PÅ TEPPET: Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre må svare for håndteringen av Skah-saken i Stortinget. Foto: Scanpix


Diesen understreker i brevet, som ble sendt 13. august i fjor, at det ikke er avdekket «lovstridig eller annen sterkt kritikkverdig» forbindelse mellom Forsvarets avdelinger og sikkerhetsbransjen. Samtidig skriver han at det er en betydelig rekruttering fra Forsvaret til sikkerhetsbransjen.

- Det er likeledes klart at enkelte mindre seriøse foretak tidvis er involvert i aktiviteter i en gråsone mot det ulovlige, anfører Diesen.

LES OGSÅ:Kaller statsråder inn på teppet

- Godkjennelse

Den tidligere forsvarssjefen ber i brevet om at de ulike avdelingene av Forsvaret, gjør det klart overfor sine ansatte at «enhver kontakt med representanter for private sikkerhetsselskaper utover det rent sosiale skal skje gjennom avdelingen og med avdelingens godkjennelse.»

Diesen så at en rekke mulige problemer kunne oppstå, dersom forbindelsen mellom Forsvaret og private sikkerhetsselskaper ble for tett.

- Dette skaper risiko for at Forsvarets personell og/eller materiell direkte eller indirekte trekkes inn i virksomhet som er på kanten av det lovlige, og som derfor innebærer stor omdømmerisiko for Forsvaret, skriver han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks