Hovedinnhold

Knut Storberget skal ikke ha vært orientert

Sendte Amelie julekort uten å vite at hun skulle ut

IKKE ORIENTERT: Sjef for Politiets Utlendingsenhet (PU), Ingrid Wirum, orienterte ikke Knut Storberget (t.v.) da man startet å forberede utsending av Maria Amelie. Foto: Nils Bjåland
IKKE ORIENTERT: Sjef for Politiets Utlendingsenhet (PU), Ingrid Wirum, orienterte ikke Knut Storberget (t.v.) da man startet å forberede utsending av Maria Amelie. Foto: Nils Bjåland
(VG Nett) Først i går ble Regjeringen orientert om at Maria Amelie (25) skulle sendes ut av landet.

Denne saken handler om:

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS!

Dette er Maria Amelie (25)

  • Foreldrene til Maria Amelie (25) tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.
  • I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i landet. Likevel snakker hun norsk og lever på flere måter et vanlig liv. Men som tusenvis av papirløse asylsøkere har hun verken rett til opphold, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege.
  • I 2004 fikk hun og familien endelig avslag på asylsøknaden. Myndighetene trodde ikke på dem, og mente det var best de ble sendt tilbake til Russland.
  • Trass i dette har hun likevel greid å fullføre norsk skole, og tatt både bachelor- og mastergrad uten verken personnummer, bankkort eller andre identifikasjonspapirer.
  • I høst kom 25-åringen ut med boken «Ulovlig norsk», der hun forteller en åpenhjertig og dramatisk historie om sitt liv som papirløs flyktning uten lovlig opphold i Norge.
  • Etter boklanseringen søkte Amelie om å få saken behandlet på nytt. Torsdag 12. januar ble denne avslått og hun ble arrestert samme kveld.

Da justisminister Knut Storberget (Ap) sendte julekort med takk for boka han hadde fått i gave fra Maria Amelie, skal han ha vært uvitende om at hun snart skulle ut av landet.
Siden oktober skal Ingrid Willum, sjef for Politiets Utlendingsenhet, ha forberedt utsendelse av den profilerte asylsøkeren som har oppholdt seg ulovlig i Norge i åtte år.

Det skal ha skjedd uten at Storberget eller Justisdepartementets politiske ledelse fikk vite om arbeidet som pågikk i det stille.

Flere måneder

For flere måneder siden startet Politets Utlendingsenhet (PU) å forberede uttransport av Maria Amelie (25) til Russland. 22. oktober fikk man tillatelse til å sende henne ut av landet.

- Vi har siden vi i høsten 2010 ble kjent med at hun fortsatt var i Norge, gjort forberedelser til uttransport. Dette har også ført til at hun i dag har blitt fengslet i to uker i medhold av utlendingsloven, sier Ingrid Wirum, sjef for Politiets Utlendingsenhet (PU), til VG Nett.

- Hvorfor har det gått åtte år før man pågriper Amalie, når hun har gått på norsk skole og studert ved NTNU? Hva har skjedd med saken i mellomtiden?

- Etter at familen fikk avslag på sin søknad om asyl har de holdt seg skjult for politiet. Hverken skoleverket eller andre undervisningsinstanser har noen plikt til å rapportere til politiet om sine elever.

Les også: - Maria Amelie er sterkere enn deg, Storberget

Visste ikke

Ifølge Justisdepartementets statssekretær Pål Lønseth skjedde dette uten at han eller justisminister Knut Storberget fikk vite om saken.

- Vi har ikke fått noen orientering om at det var igangsatt en prosess, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) til VG Nett.

- Jeg og departementet ble orientert at det var et nært forestående pågripelse, den orienteringen kom på formiddagen onsdag.

Les også: Slik argumenterer de to sidene i striden om Maria Amelie

Står fritt

Han forklarer at politiet sto fritt til å sende Amelie ut av landet da Utlendingsnemnda fattet vedtak om at forfatterens nye søknad ikke ga grunnlag for å oppheve vedtaket om at hun måtte forlate landet.

- Da er det Politiets Utlendingenhets oppgave å effektivisere vedtaket.

- Med andre ord er det Ingrid Wirum og ikke deg eller Knut Storberget som har tatt denne avgjørelsen?

- Departementet behandler ikke enkeltsaker.

Bakgrunn: Dette er historien om Maria Amelie

Vil ikke snu

- Kunne man ikke laget nye forskrifter som ville gjort at hun kunne bli?

- Utlendingsnemnda har behandlet saken og politiet har satt i gang en utsendelsesprosess. Det er ikke aktuelt å liberalisere i form av å gi et amnesti, sier Lønseth.

- Kunne man ikke åpnet for å la henne søke om arbeidstillatelse uten å reise hjem først?

- Asylsøkere som medvirker til å oppklare sin identitet kan i teorien skifte til en annen kø av søkere. Men her er det veldig snevre kriterier og det er helt åpenbart at når man så sent som i fjor høst ikke oppga riktig identitet eller bosted, så er ikke hun omfattet.

VGTV: Her blir hun pågrepet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks