Hovedinnhold

Maria Amelie støttes av folket

Et stort flertall i det norske folk krever at Maria Amelie skal få bli i Norge. Selv i Frp er det bred støtte til Amelie.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Maria Amelie
  • Foreldrene til Maria Amelie (25) tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.
  • I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i landet. Likevel snakker hun norsk og lever på flere måter et vanlig liv. Men som tusenvis av papirløse asylsøkere har hun verken rett til opphold, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege.
  • I 2004 fikk hun og familien endelig avslag på asylsøknaden. Myndighetene trodde ikke på dem, og mente det var best de ble sendt tilbake til Russland.
  • Trass i dette har hun likevel greid å fullføre norsk skole, og tatt både bachelor- og mastergrad uten verken personnummer, bankkort eller andre identifikasjonspapirer.
  • I høst kom 25-åringen ut med boken «Ulovlig norsk», der hun forteller en åpenhjertig og dramatisk historie om sitt liv som papirløs flyktning uten lovlig opphold i Norge.
  • Etter boklanseringen søkte Amelie om å få saken behandlet på nytt. Onsdag 12. januar ble denne avslått og hun ble arrestert samme kveld.
  • Torsdag møtte Maria Amelie til fengslingsmøte i Oslo Tingrett. Der ble det fastslått at hun vil varetektsfengsles i to uker, og at hun skal deporteres i løpet av den tiden. Hun anket dommen på stedet.

InFact gjennomførte en meningsmåling for VG i går kveld, der vi spurte om Maria Amelie bør få bli i Norge eller om hun bør sendes tilbake til Russland:

60, 6 prosent mener hun bør få anledning til å bli i Norge. Bare 27 prosent mener hun bør sendes tilbake.

VGTV: Maria Amelie rørt til tårer av støtten

Ikke engang i eget parti finner statsminister Jens Stoltenberg og Ap støtte for sin foreløpig uforsonlige utkastelseslinje:

51,1 prosent av Ap-velgerne sier hun bør få bli, mens 37,4 prosent sier hun bør sendes ut.

- Gledelig nyhet

Amelies kjæreste, Eivind Trædal, håper målingen vil få Jens Stoltenberg til å tenke seg om:

- Målingen er en gledelig nyhet. Dette viser at den rettferdigheten Stoltenberg snakker om ikke er den rettferdigheten folk vil ha. Nå må han høre på velgerne sine, sier han.

Les også: Slik kan Maria Amelie komme tilbake til Norge

Men statsministeren står på sitt. Han fikk oversendt meningsmålingen i går kveld. Hans korte svar viser at han ikke akter å gi etter:

- Jeg har forståelse for at enkeltsaker er vanskelige, men asylpolitikken må styres etter prinsippet om likhet for loven, sier Stoltenberg til VG.

Les også: Maria Amelie kan bli kastet ut mandag

En trøst for Stoltenberg kan være at det er i Ap andelen som vil sende henne ut, er størst.

Ikke engang blant Frp-velgerne er det flertall for utkastelse. I Frp er det 36,9 prosent som mener hun bør sendes ut, mens 56,3 prosent mener hun bør få bli.

Kvinnestøtte

SV-velgerne er de som er minst i tvil: Hele 91,5 prosent mener Amelie bør få bli.

Engasjementet for Amelie er ganske sterkt kjønnsdelt: Landets kvinner slår ring om henne:

67,5 prosent av de spurte kvinnene mener hun bør få bli, mens bare 19 prosent vil kaste henne ut.

Les også: Se Maria Amelies private bilder fra sitt ulovlige liv

De som står sterkest på prinsippet om likebehandling og at hun bør kastes ut er de mellom 25 og 39 år. Der mener 37,4 prosent at hun bør ut, men det er likevel et flertall på 50,2 prosent som mener hun bør få bli i landet.

Les også: Tusenvis i demonstrasjon for Maria Amelie

Mens det er et stort flertall i alle deler av landet for at hun bør få forbli, er Oslo et unntak:

I hovedstaden er befolkningen i stor grad delt:

42,4 prosent mener hun bør sendes tilbake, mens 50 prosent mener hun bør få bli.

Saken fortsetter under bildet ...

FÅR STØTTE: Velgere fra alle partier mener at statsminister Jens Stoltenberg bør la Maria Amelie få bli i Norge. Foto: Trond Solberg
FÅR STØTTE: Velgere fra alle partier mener at statsminister Jens Stoltenberg bør la Maria Amelie få bli i Norge. Foto: Trond Solberg


Krever endring av loven

Et stort flertall av det norske folk mener regelverket må endres, hvis det hindrer Maria Amalie å få bli.

66 prosent svarer at regelverket bør endres, hvis det hindrer henne i å bli etter å ha vært i Norge i åtte år, viser InFacts måling.

21,5 prosent sier reglene ikke bør endres.

Det forhold at Maria Amelie har tatt høyere utdanning og er godt integrert i Norge, mener folk er en viktig årsak til at hun bør få bli.

64 prosent mener det er viktig i vurderingen av oppholdstillatelse, mens 28 prosent mener det ikke er viktig.

Les også: Amelie-saken: Argumentene for og imot

Det at hun var et barn da hun kom sammen med foreldrene til Norge, mener et stort flertall (73 prosent) bør gjøre at hun får bli.

58 prosent mener regjeringen er for firkantet i sin behandling av saken, mens 34,4 prosent sier de støtter den prinsipielle holdningen regjeringen legger til grunn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks