Hovedinnhold

- Maria Amelie sendes ut mandag eller tirsdag

(VG Nett) Papirløse Maria Amelie skal tilbakeføres til Russland førstkommende mandag eller tirsdag, opplyser russiske immigrasjonsmyndigheter til Dagbladet.no.

Denne saken handler om:

Dette er Maria Amelie

  • Foreldrene til Maria Amelie (25) tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.
  • Hennes opprinnelige navn er Madina Salamova.
  • Som en av flere tusen papirløse asylsøkere er det ulovlig for henne å oppholde seg, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege i Norge.
  • I 2004 fikk hun og familien endelig avslag på asylsøknaden. Myndighetene trodde ikke på deres forklaringer, og mente det var best de ble sendt tilbake til Russland.
  • Trass i dette har hun fullført norsk skole, og tatt både bachelor- og mastergrad uten verken personnummer, bankkort eller andre identifikasjonspapirer.
  • I høst kom 25-åringen ut med boken «Ulovlig norsk», der hun forteller historien om sitt liv som papirløs flyktning uten lovlig opphold i Norge.
  • Etter boklanseringen søkte Amelie om å få asylsaken behandlet på nytt. Onsdag 12. januar ble denne avslått og hun ble arrestert samme kveld.
  • Torsdag forrige uke møtte Maria Amelie til fengslingsmøte i Oslo Tingrett. Der ble det fastslått at hun vil varetektsfengsles i to uker, og at hun skal deporteres i løpet av den tiden. Hun anket dommen på stedet. Mandag omgjorde lagmannsretten varetektsvedtaket.
  • PU anket lagmannsrettens kjennelse, men fikk ikke medhold i Høyesterett. Maria Amelie er nå løslatt, men med daglig meldeplikt fram til 27. januar. Denne datoen er fristen for utsendelsen

- Jeg kan bekrefte at Maria Amelie kommer til Moskva mandag kveld eller tirsdag morgen. Vi gjør det vi kan for at dette skal gå så fort som mulig, sier pressetalskvinne Valentina Kazakova hos de russiske immigrasjonsmyndighetene til avisen.

Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes, sier til VG Nett at han ikke kjente til dette før Dagbladet ringte ham fredag ettermiddag.

- Dette er jo helt forventet, men vi hadde ikke trodd at vi skulle få noe forhåndsvarsel. Det er tydelig at russiske myndigheter er åpnere med informasjonen enn norsk politi, som er veldig forsiktige, sier Risnes.

Han understreker at norske myndigheter verken har gitt ham eller hans klient signaler på at en uttransportering vil skje en av disse dagene. Risnes har ikke snakket med Maria Amelie etter at Dagbladets nyhet ble kjent. Han omtaler henne som nedbrutt.

- Det har blitt mye vanskeligere fra i går. Nå innser hun at mulighetene for å kunne bli her begynner å bli veldig små. Selv om hun håper og håper, blir håpets lys mindre og mindre. Hun har vært nedbrutt i dag, sier advokaten.

LES OGSÅ: Maria Amelie kan få komme tilbake til Norge

Frykter for sikkerheten

Torsdag og fredag har Risnes henvendt seg skriftlig til Utlendingsnemda (UNE) fordi han frykter for sin klients sikkerhet når hun kommer tilbake til Moskva etter at både russiske og norske medier de siste dagene har skrevet mye om fortiden til Maria Amelie.

Årsaken til at familien flyktet skal ha vært at faren til Maria Amelie fryktet represalier fra kreditorer.

- Vi har vært litt bekymret over all den informasjonen som graves frem om fortiden. Dersom dette støvet nå virvles opp, mener vi det svekker sikkerhetssituasjonen og at utsendingen da bør utsettes inntil man har sett på den nye informasjonen og tatt en ny vurdering, sier Risnes.

VG Nett har ikke lyktes å komme i kontakt med UNE fredag ettermiddag.

LES OGSÅ: 193 tvangsutsendt fra Norge

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks