Hovedinnhold

Maria Amelie kan få komme tilbake til Norge

(VG Nett) Regjeringen åpner for å behandle søknad om arbeidstillatelse fra Maria Amelie etter at hun har blitt sendt ut.

Denne saken handler om:

Brudd på utlendingsloven fra asylsøkere skal ikke være til hinder for å få behandlet søknad om arbeidstillatelse, opplyser regjeringen.

- Regjeringen fører en konsekvent, rettferdig og rettssikker flyktning- og asylpolitikk. Den politikken ligger fast, heter det i pressemeldingen fra departementet

KAN BLI JOURNALIST: Maria Amelie skriver her under arbeidskontrakt med Teknisk Ukeblad lørdag. Foto: Trond Solberg
KAN BLI JOURNALIST: Maria Amelie skriver her under arbeidskontrakt med Teknisk Ukeblad lørdag. Foto: Trond Solberg

Etter det VG Nett erfarer har dette vært en løsning som har blitt diskutert i Justisdepartementet og Regjeringens underutvalg hele denne uken.

Forslaget innebærer at Amelie kan få sin søknad om arbeidstillatelse behandlet. Hun må imidlertid søke fra Russland.

Fikk jobbtilbud

Statsborgere fra utenfor Schengen kan få arbeidstillatelse hvis de får tilbud om jobb med lønn på over 500.000 kroner og arbeidsgiver kan dokumentere at de har behov for spesialkompetansen den ansatte innehar.

Teknisk Ukeblad har allerede undertegnet kontrakt med Amelie og det er ventet at hennes søknad vil oppfylle kravene.

Les også: Amelies advokat sender hastebrev til UDI

Må ut

Forslaget innebærer altså ikke at hun slipper å bli sendt ut av landet.

- Asylinstituttet innebærer at vi skal hjelpe de som trenger beskyttelse. Både utlendingsforvaltningen og domstolene har avslått Maria Amelies asylsøknad. Konsekvensen av disse avslagene er at hun må reise til Russland, som er opprinnelseslandet.

Forvirring

Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes, reagerer med forvirring når han får høre om meldingen fra Justisdepartementet.

- Det er umulig å forstå hva de mener. Jeg skjønner ikke hva dette innebærer. Å presentere dette som en løsning, virker som en tåkelegging, sier Risnes til NTB.

Han mener det allerede med dagens regelverk er mulig å ta imot en søknad om arbeidsinnvandring sendt fra Norge.

Venstre-nestleder Helge Solum Larsen er en av politikerne som offentlig har gått ut og støttet Maria Amelie sin sak. Han betegner justeringen som regjeringen vil foreta som et lite steg i riktig retning.

- Men endringene er først og fremst av kosmetisk art. Dette endrer ikke på det faktum at regjeringen og SV fører den strengeste, mest byråkratiske og minst humane asyl- og innvandringspolitikken i Europa, sier nestleder i Venstre, sier Solum Larsen.

NOAS bekymret

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, anklager Regjeringen for å ha valgt enkleste vei ut i Maria Amelie-saken.

- Nå blir det opp til russiske myndigheter når hun kan komme tilbake til Norge. Erfaringsmessig vet vi at dette kan ta lang tid, ikke minst i et korrupt land som Russland. Å få de nødvendige dokumenter, kan bli både tidkrevende og dyrt, sier Austenå.

Hun ønsker seg politikere som tør å stille krav til Utlendingsnemnda (UNE) om at de i større grad skal kunne gi opphold på humanitært grunnlag. Nå kunne politikerne gått inn med en forskrift og tydeliggjort at det er grunnlag for å tolke lovverket på en annen måte enn de gjør i dag.

- UNE tolker nå loven på strengeste vis og lar en streng praksis styre politikken. Det bør være omvendt - at politikken styrer praksis. Sjeggestad har uttalt at det ikke er ham imot om politikerne tydeliggjør at de mener loven skal tolkes mer liberalt, sier Austenå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks