Hovedinnhold

Maria Amelie har flyttet til Polen

I POLEN: Maria Amelie kom til Polen mandag, her med kjæresten Eivind Trædal. Foto: Terje Mortensnen
I POLEN: Maria Amelie kom til Polen mandag, her med kjæresten Eivind Trædal. Foto: Terje Mortensnen
Maria Amelie reiste mandag fra Moskva til Krakow i Polen. Der blir hun støttet av foreningen for forfulgte forfattere ICORN.

Denne saken handler om:

- I Krakow vil jeg være fram til jeg får lov til å komme tilbake til Norge, sier hun til NRK.

Maria Amelie fikk russisk utenlandspass i forrige uke, og kort tid etter fikk hun innvilget Schengen-visum. Dermed kan hun reise hvor hun vil i Schengen-området, bortsett fra til Norge.
I Krakow får hun hjelp av ICORN (International Cities of Refuge Network). Foreningen tilbyr forfulgte forfattere et fristed til å kunne skrive og ytre seg i trygghet.

- Er forfulgt
Maria Amelie sendte inn søknad til ICORN i midten av januar, da saken hennes ble mye omtalt i mediene. I samarbeid med den internasjonale ytringsfrihetsorganisasjonen PEN har foreningen innvilget søknaden. Hun blir dermed en såkalt fribyforfatter i Krakow.

- I behandlingen har vi funnet at det er en reell grunn til å tro at hun er forfulgt i Nord-Ossetia, hvor hun opprinnelig kommer fra, sier Elisabeth Dyvik, programdirektør i ICORN.
Organisasjonen bidrar med et sted hvor hun kan bo og skrive i trygghet mens hun venter på å få papirer til å kunne reise til Norge.

Maria Amelie mener selv hun kan regnes som en forfulgt forfatter.

- Jeg er mer norsk enn noe annet. Hvis man ser på det sånn: «Jeg får ikke komme hjem fordi jeg har skrevet en bok». Da kan man vel si at jeg er i en utsatt posisjon på grunn av ytringsfriheten, sier Maria Amelie.

Var livredd
Papirløse Maria Amelie, som egentlig heter Madina Salamova, ble sendt til Russland 24. januar i år etter at saken hadde skapt stor debatt i Norge. Da hun måtte forlate Norge, sa Maria Amelie at hun fryktet for livet sitt dersom hun ble nødt til å reise tilbake til Nord-Ossetia for å få russisk pass. Hun slapp imidlertid å reise fra Moskva, og oppholdet ble bedre enn fryktet.

- Jeg har vært livredd for å reise til Moskva i ti år. Det hele ble en psykisk frykt, og da russiske bloggere skrev at det kunne være farlig for meg å dra dit, bare økte det frykten. Det har gått greit, men jeg har ikke akkurat kost meg, sier Maria Amelie.

Regelendring snart på plass
Ifølge NRK nærmer regjeringen seg slutten av arbeidet med regelendringen som kan gjøre det mulig for Maria Amelie å komme tilbake til Norge. Endringen er ventet å komme snart, men foreløpig er det ikke satt noen dato.

Regjeringen jobber ifølge Aftenposten med to alternative løsninger. Enten at personer som bryter utlendingsloven, ikke får innreiseforbud i spesielle tilfeller hvor det er klart at man har behov for arbeidskraften deres. Eller at personer som er ilagt innreiseforbud, får dette satt til side dersom de søker om og får innvilget arbeidstillatelse.

Maria Amelie ga i 2010 ut boka «Ulovlig norsk» som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid henne til «Årets nordmann» i 2010.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks