Hovedinnhold

Maria Amelie blir ikke fengslet på nytt

(VG Nett) Papirløse Maria Amelie (25) slipper å sitte fengslet etter at Høyesterett onsdag forkastet anken fra Politiets Utlendingsenhet.

Denne saken handler om:

Dette er Maria Amelie (25)

  • Foreldrene til Maria Amelie (25) tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.
  • Hennes opprinnelige navn er Madina Salamova.
  • Som en av flere tusen papirløse asylsøkere er det ulovlig for henne å oppholde seg, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege i Norge.
  • I 2004 fikk hun og familien endelig avslag på asylsøknaden. Myndighetene trodde ikke på deres forklaringer, og mente det var best de ble sendt tilbake til Russland.
  • Trass i dette har hun fullført norsk skole, og tatt både bachelor- og mastergrad uten verken personnummer, bankkort eller andre identifikasjonspapirer.
  • I høst kom 25-åringen ut med boken «Ulovlig norsk», der hun forteller historien om sitt liv som papirløs flyktning uten lovlig opphold i Norge.
  • Etter boklanseringen søkte Amelie om å få asylsaken behandlet på nytt. Onsdag 12. januar ble denne avslått og hun ble arrestert samme kveld.
  • Torsdag forrige uke møtte Maria Amelie til fengslingsmøte i Oslo Tingrett. Der ble det fastslått at hun vil varetektsfengsles i to uker, og at hun skal deporteres i løpet av den tiden. Hun anket dommen på stedet. Mandag omgjorde lagmannsretten varetektsvedtaket.
  • Saken er anket til Høyesterett, men Maria Amelie er løslatt i påvente av ankebehandlingen.

Det betyr at den russisk-fødte 23-åringen får leve de neste dagene i frihet, men likevel i uvisshet om når hun skal sendes ut av landet.

Etter at Borgarting lagmannsrett mandag vedtok å løslate Maria Amelie fra fengsel i transittmottaket på Trandum, anket Politiets Utlendingsenhet (PU). Da anken i dag ble behandlet i Høyesterett, fikk de ikke medhold. I kjennelsen refser Høyesterett samtidig lagdommernes kritikk av politiets manglende «fingerspitzgefühl eller musikalitet» i saken.

- Ankeutvalget finner det uheldig at lagmannsretten - slik det her er gjort - kommenterer forhold ved pågripelsen som ligger utenfor det som er sakens tema, og som derfor heller ikke
har vært behandlet av partene, heter det i kjennelsen.

Høyesteretts avgjørelse betyr imidlertid ikke at Amelie får bli i Norge. Hun har nå daglig meldeplikt frem til 27. januar, som er fristen hun har fått for å bli i Norge. Onsdag lovet hun å «ikke gå under jorden igjen». Det er imidlertid ikke klart når utsendelsen vil gjennomføres.

Se VGTV: Maria Amelie kysset velkommen hjem

Ble løslatt

Da Maria Amelie tirsdag kunne forlate internatet på Trandum, og da hun kom tilbake til Oslo ble hun møtt av kjæresten Eivind Trædal utenfor leiligheten de deler. Tirsdag formiddag kunne Maria Amelie forlate internatet på Trandum.

- Nå føler jeg meg som et menneske igjen, sa Maria Amelie til det store oppbudet av pressefolk som hadde ventet på henne utenfor leiligheten.

Torsdag forrige uke møtte Maria Amelie til fengslingsmøte i Oslo Tingrett. Der ble det fastslått at hun vil varetektsfengsles i to uker, og at hun skal deporteres i løpet av den tiden. Hun anket dommen på stedet.

Mandag omgjorde lagmannsretten varetektsvedtaket.

LES OGSÅ: Frykter papirløses helsetilbud blir verre

SATT FENGSLET: Maria Amelie har sittet fengslet på Trandum transittmottak. Tirsdag går ble hun sluppet fri, og onsdag vedtok Høyesterett at hun skal slippe fengsel i påvente av utsendelsen. Foto: Scanpix
SATT FENGSLET: Maria Amelie har sittet fengslet på Trandum transittmottak. Tirsdag går ble hun sluppet fri, og onsdag vedtok Høyesterett at hun skal slippe fengsel i påvente av utsendelsen. Foto: Scanpix


Løslatt

Politiets utlendingsenhet (PU) anket Borgarting lagmannsretts avgjørelse om å slippe Maria Amelie fri fra varetekt mandag.

Det ble likevel ikke gitt oppsettende virkning. Dermed kunne hun kjøre ut sammen med advokaten fra asylfengselet på Trandum.

SV-leder Kristin Halvorsen har gitt opp å hindre at Maria Amelie blir sendt ut av Norge.

Ifølge en sentralt plassert kilde har SV-lederen innsett at hun ikke får gjennomslag i regjeringen for å sørge for at Amelie skal slippe å reise ut av landet.

Ap har hardnakket nektet å gå med på et slikt grep, som trolig ville krevd en lovendring.

LES OGSÅ: Her er AUFs asylkrav til Jens

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks